Újra kinyit a Hopp Múzeum

2020. október 10-től szombatonként és vasárnaponként, 11:00 és 16:00 között újra látogatható a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum.

A Made in Asia. Százéves a Hopp Múzeum című kiállítás 2019-ben, a múzeum alapításának 100. évfordulóján nyílt meg azzal a céllal, hogy tisztelegjen az alapító előtt, elmesélje a múzeum történetét, a múzeumalapítást követő nagy korszakokat, a gyűjteményezés főbb szempontjait, és hogy felvonultassa a múzeum összes gyűjteményi egységének (kínai, japán, koreai, indiai, délkelet-ázsiai, mongol, tibeti-nepáli, közel-keleti és Zichy-féle régészeti gyűjtemény) legkiemelkedőbb műtárgyait. 

Indiai kicsi

Bódhiszattva vagy Visnu isten feje. India, Bengál vagy Bihár, Pála-kor, 12. század

A kiállítás sajátossága, hogy a több száz tárgy és a rendkívül érzékeny tárgycsoportok bemutatása csak úgy lehetséges, ha a tárlat időről időre változik, vagyis a tárgyak cserélődnek. Az alapvetően műtárgyvédelmi megfontolásokon túl ez azt is jelenti, hogy a látvány és a tárgyi összefüggések, dialógusok is változnak. Éppen ezért, aki egyszer látta már a kiállítást, annak érdemes újra visszatérnie, mert újdonságokat fedezhet fel.

Az elmúlt hónapok kényszerű bezártsága alatt a szakmai stáb folyamatosan készült a tervezett installáció eddigi legnagyobb átalakítására és a cserélendő tárgyak megfelelő előkészítésére, így októberben végre látható lesz a múzeum japán szamurájpáncélja és fegyverei, valamint a kínai és a koreai gyűjtemény festészeti anyagának egy-egy kiemelkedő darabja is.

full_004887.jpg
Van-e csakra Máramaroson?

A Hopp Ferenc Múzeum Baktay Ervinre emlékező kiállításának apropójából töprengtünk el azon, hogy kikre és hogyan hatottak a művészeti életben az előző századforduló spirituális mozgalmai, a keleti vallásokat nyugati tudattal ötvöző szellemi áramlatok. Vannak, akikről köztudott, hogy ilyen hatás alatt álltak, másokról nem is gondolnánk. De ennek vajon látható-e bármilyen nyoma alkotásaikon, és milyen csakra vagy sugárzó erő létezhet Máramaros környékén?

Screenshot 2020-02-24 at 9.46.13.png
TISZTA FÖLD, TISZTA FÉNY

Egyfajta köztes térben, a tibeti buddhista gyakorlatokat bemutató és azokat a kortárs művészettel összekapcsoló, szokatlan kiállításban kalauzol bennünket a kiállítás kurátora a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban.