ÉLET A KÉPBEN PODCAST IV. — EGY TITKOS GYŰJTEMÉNY MEGNYITÁSA

Winkler Nóra – Topor Tünde

Élet a képben új podcast epizód!


Jáky Balázs gyűjteménye sokáig csak maga számára épült, családja ismerte és élvezte, aztán pár éve rávették, hogy a háború utáni magyar művészet kulcsfontosságú alkotóinak képeiből álló kollekcióját megmutassa. 

Névvel vállalva a gyűjtemény most mutatkozik be először, az YBL6 Művészeti Térben. Hat terem falait tölti meg a válogatás, ami egyrészt időrendben halad, másrészt tematikus egységekbe rendezve villantja fel a háború utáni magyar festészet fontos alapkérdéseit, fordulópontjait, iskoláit. 

Korniss Dezső, Barcsay, Vajda Lajos, Román György, Keserű Ilona, Lakner László, Ország Lili, Csernus Tibor, Veszelszky Béla, Gedő Ilka, Birkás Ákos, Károlyi Zsigmond, a geometrikus irányzat, az Iparterv, az Európai iskola termei, falai, és sokan mások. 

Magángyűjtemény – egyetemes ambíciókkal, de abszolút személyességgel. És mivel fiatal gyűjtőről van szó, még hangsúlyosabb; mennyi remekművet látunk, hány olyan képcsoportot, ahol érzékelhető; aki ezeket egyenként, lassan, évek alatt megvásárolta, igazán, mélyen szereti, amit néz.

Május 31-én Topor Tünde és Winkler Nóra tartanak páros tárlatvezetést a kiállításon, erre itt lehet jegyet váltani.

A Vagyok, aki vagyok június 2-ig látogatható az YBL 6 Művészeti Térben.

eletakepben01.jpg
ÉLET A KÉPBEN podcast I. – Kitörni a keretekből / Esterházy-díj 2023

Elindult az ÉLET A KÉPBEN, Topor Tünde és Winkler Nóra páros podcastja művészetről!

45a5459ed2b63801bf92c786ea67c34e.jpg
ÉLET A KÉPBEN PODCAST II. – NEW YORK LÉPTÉKE ÉS NYITRA MADÁRKÁI BUDAPESTEN

Íme az ÉLET A KÉPBEN podcast friss epizódja! Topor Tünde és Winkler Nóra a 20. század egyik legeredetibb építészéről, Lajta Béláról beszélget, bejárva a Kiscelli múzeumban látható életműkiállítást.

45a5459ed2b63801bf92c786ea67c34e.jpg
ÉLET A KÉPBEN PODCAST III. – Színek szállodája

Ebben az epizódban Debrecenbe látogatunk, ahol ugyanúgy a szuperszínes virágcsoportozatokkal dolgozó köztéri kertészet dívik, mint az ország többi fővárosában.