Az Enciklopédikus Palotában

Velencei Biennále 2013

Ketrecbe zárt agyvelő, világtalan festők és beatbox a kiállítótérben – velencei sorozatunk utolsó videója egy rövid válogatás a Biennále Központi Pavilonjából, amelyben idén Massimiliano Gioni Enciklopédikus Palota című kiállítása látható. A világ megértésének, a tudás teremtésének művészi módjait kutató megashow-ból Esterházy Marcell öt művet emelt ki.

A brit Tino Sehgal performanszával, amelyben különböző korú és nemű emberek hangolódnak egymásra hangokkal és mozgással, elnyerte a Biennále legjobb művészének járó Arany Oroszlánt.
A radikális politikai, morális és művészeti kérdésfelvetéseiről ismert lengyel Artur Zmijewski Blindly című videójában nemlátó emberek festenek. A művész a tőle megszokott kíméletlenséggel kérdezi őket környezetük megtapasztalásáról, az életük és tevékenységeik fölötti kontrollról, és a képteremtés feladatához való viszonyulásukról.
Oliver Croy és Oliver Elser 1993-ban egy régiségboltban talált 387 papír és karton épületmodellt. Később kiderült, hogy a házikókat Peter Fritz, egy biztosítási cég alkalmazottja csinálta – az elképesztő gyűjtemény létrehozásának okairól és egyéb körülményeiről azonban szinte semmi sem tudható.
Eva Kotátková egy fiatal cseh művész, akit a magyar közönség is ismerhet, hiszen 2007-ben a Trafóban, idén pedig a Kisteremben állított ki. Iskolai szemléltető asztalt idéző installációjának témája is az oktatás, illetve minden olyan társadalmi intézmény, amelynek célja az állampolgárok kategorizálása, szabályozása és fegyelmezése.
A holland Viviane Sassen gyermekkorában három évet élt Kenyában. Afrikában készült fotósorozata egyszerre mutat intimitást és távolságtartást, spontaneitást és szoborszerű beállítottságot.

A Velencei Biennále 55. nemzetközi kiállításának honlapja