EZT NÉZD – Elmozdulás, elnézés

Szezonindító kiállításajánlónk!

Az Einspach Fine Art & Photography-ban ma hatkor nyílik és szeptember 29-ig lesz látható Dezső Tamás Kóda című tárlata, amelyet Cséka György, a kiállítás kurátora nyit meg. A „Kóda” című kiállítás Dezső Tamás három legfrissebb, az utóbbi fél évben keletkezett munkáját mutatja be: egy nagyméretű, három részes szénrajzot, egy fotográfiát és egy kollaborációban megvalósult elektroakusztikus kompozíciót. 

Geibl Kata: There is nothing new under the sun , részlet a sorozatból, 2019 © Geibl Kata

Geibl Kata: There is nothing new under the sun, részlet a sorozatból, 2019 © Geibl Kata

13-tól látogatható a 1111-ben Sárai Vanda kurátori gondozásában Geibl Kata önálló kiállítása, a There is Nothing New Under the Sun, amely egyben tavaly megjelent monográfiájának a címe is. „Geibl munkásságának egyik fő jellegzetessége, hogy képein egészen lírai módon képes megörökíteni a korszellemet. (…) Metaforákon keresztül kelnek életre a klímaváltozás vagy épp a késő-kapitalista társadalmi berendezkedés okozta feszültségek: az igásló, a szorgos méh, az ég felé törő felhőkarcoló vagy a tökéletesre formált férfitest szabad asszociációkon keresztül ugyanazt a neurózist testesítik meg. Lángolunk mi, a pszichénk, a testünk, és lángol körülöttünk a Föld is.

Szeptember 14-én három kiállítás is nyílik egyszerre az acb Galéria tereiben. Ember Sári Időben történik című tárlatával összegző céllal mutatkozik be a Király utcai galériában. „A fotó műfajától való elmozdulással, az alkotói praxis mediális kiszélesedésével is egybeesik a kiállításon áttekintett időszak, amelyben térbeli objekteken keresztül, kő szobrok és kerámia tárgyak karakteres és variábilis konstellációi váltak Ember védjegyévé.” Ember Sári munkái már több interjúnkban és cikkünkben előkerültek. 

Ember Sári: Időben történik

Ember Sári: Időben történik

Az 1964-ben született, Újlak csoport alapító Szakra Péter Q.U.A.D. című önálló kiállítása a művész legújabb alkotásait mutatja be az acb Plus terében. „A kiállítás játékos címe is reflektál a képek többnyire négy elemből történő összeállítására, a quad szó azonban nemcsak a magyar köznyelvben is elterjedt négykerekű járműre utal, hanem egyúttal a négyszögletű udvarra, börtönre is.” Az Újlak csoportról ezt az archív cikkünket (szócikk-rekonstrukciónkat!) ajánljuk 2013-ból, valamint Szarka Péter kétezres évek eleji műveiről Szoboszlai János írását. 

Harmadikként pedig az acb Attachmentben Gecser Lujza (1943–1988) radikális, kísérleti textilműveit bemutató Textil/képek lesz látható, amely az alkotó pályájának kezdeti éveire koncentrál. 

Szintén 14-én új kiállítással jelentkezik az Arany János utcai Centrális Galéria – Megrendelt emlékezet címmel. A Véri Dániel kurátor által rendezett tárlaton olyan kivételes képzőművészeti alkotásokat lehet megtekinteni, melyek az 1960-as, első auschwitzi magyar kiállításon szerepeltek, de azóta feledésbe merültek, valamint az 1965-ös, ugyanott megrendezett állandó kiállításra megrendelt monumentális képzőművészeti gyűjteményt. „A közvélekedéssel szemben a holokauszt a szocializmus korai éveiben sem számított tabunak a képzőművészetben. Számos, magánkezdeményezésre készült műalkotás mellett a téma a hivatalos emlékezetpolitika keretei között is megjelent. A kutatásra épülő kiállítás és a hozzá kapcsolódó, előkészítés alatt álló kötet a holokauszt képzőművészeti emlékezetének egy kora Kádár-kori fejezetét, az 1960-as évek auschwitzi magyar kiállításainak újra felfedezett képzőművészeti anyagát mutatja be.” A kiállítás a CEU Jewish Studies Program és a Blinken OSA Archivum együttműködésében jön létre. 

Szeptember 22 és október 23 között lesz látható Sugár János elnézést című projektje a Flaszter I. Budapesti Köztéri Kortárs Művészeti Biennálé keretein belül. „A bocsánatkérésnek ez a legegyszerűbb, hétköznapi kifejezésre juttatása Japánban mindennapos, felmérések szerint azonban pl. Németországban már csupán harmadannyiszor használják ezt a kifejezést, mint Japánban.Sugár Jánosról készült portrénkat itt olvashatjátok, áprilisi kiállításáról pedig itt írtunk.

full_005560.png
TOP 5 LEGJOBB FILM – Szarka Péter szerint

A filmes toplistákat lehet imádni, lehet utálni, de az egyszer biztos, hogy a nagybetűs Képkorszakban, amikor minden „távoli ismerősünk” gépén nullahuszonnégyben fut a uTorrent és szinte bármi elérhető a neten, rendkívül hasznos lehet egy-egy ilyen válogatás. Előttünk a képözön, és nagyon nem mindegy, hogy ebben a túlkínálatban mire figyelünk. Haladhatnánk tematikusan, korszakok vagy műfajok szerint, igazából minden érdekes, a javallat most mégis Artmagazin-specifikus: kortárs képzőművészek, hivatásos képalkotók sorolják fel életük eddigi legmeghatározóbb 5 (vagy több) mozi- vagy filmélményét – és ebből nem csak az derül ki, hogy egy művész mit meg hogyan néz!
Ezúttal Szarka Péter képzőművész ajánl, akinek delikát választásai elé csak annyit, hogy legújabb, Trafó Galériabeli egyéni kiállításában és a TOP5-ös listájában is megjelenik a
Szárnyas Fejvadász:

full_000222.jpg
A Holokauszt hosszú árnyéka - I.

Egy nagy, és a tábor egy részét használhatatlanná tevő fogolylázadást hónapokkal követően, 1945. január 26-án Auschwitz, az európai keresztény kultúra és humanizmus csődjének szimbóluma, kitörölhetetlen szégyenfoltja felszabadult. Ugyanezen a napon a dicsőséges magyar csendőrség a budai várban kivégezte a Vörös Brigád partizáncsoport 11 tagját, aminek már semmiféle katonai célja nem volt, csupán a nyilas rémuralom szórakozásból gyilkoló képviselőinek újabb bűnlajstromát gyarapította. Pest városát a szovjet csapatok már egy jó hete, 1945. január 18-án elfoglalták, s a fegyveres patkánynép Budára és még távolabbra menekült, miután a fővárosi hidakat felrobbantották. Az erre vonatkozó döntés semmiféle értelmes stratégára nem vallott, minthogy akkor már Budát is teljesen körülzárta a Vörös Hadsereg, s a náci és a nyilas erők, továbbá a hozzájuk alacsonyuló magyar hadsereg tisztjei Budát csupán február 13-ig tudták tartani. Már ezt jóval megelőzően, 1945. január 20-án az ideiglenes magyar kormány képviselői Moszkvában aláírták a fegyverszüneti egyezményt, s Magyarország hadat üzen Németországnak. E naptól kezdve a magyarok részvétele bármilyen háborús cselekményben nemcsak bűn volt, hanem ostobaság is.