Ezt nézd! – Ezt hallgasd!

Ezúttal egy rendhagyó ajánlóval készültünk: most nem néznivalókat, hanem hallgatnivalókat ajánlunk. Nemrég két podcast-sorozat is indult; az egyik a Kassák Múzeumé, ami a névadó elbeszéléseit eleveníti fel, a másik Műterem néven, ami egy-egy képzőművész életterébe, mindennapjaiba enged betekintést. A Tilos Rádió Alkotás útja című műsorát is javasoljuk: egy korábbi felvételt, ami az acb Galéria online kiállítását taglalja, illetve a héten adásba kerülőt, ami pedig a MissionArt Galéria virtuális tárlatát helyezi középpontba.

Podcast-sorozatot indított a Kassák Múzeum: az első adásban Erhardt Miklós intermédia-művész olvassa fel Kassák Lajos Egy ember élete című önéletrajzi regényét, ami a kora gyermekkortól a bécsi emigrációig követi az elbeszélő kalandos életútját. A podcastsorozatot április végétől folyamatosan töltik fel a Petőfi Irodalmi Múzeum Spotify-csatornájára, ahonnan a később becsatlakozók is visszahallgathatják a korábbi fejezeteket.

A Tilos Rádió Alkotás útja című műsorának – ami hallgatóbarát kortárs-kulturális élőbeszéd-demonstráció – április 16-ai adásában az acb Galéria A kezek, amelyek a karantén idején is mozgatják a világot című online kiállítása került fókuszba, míg május 7-én, csütörtökön 20:00 és 22:00 között pedig Makky György: Fotók a nyolcvanas évekből I. Performanszok című virtuális tárlata lesz a téma – a beszélgetésen Topor Tünde, Bora Gábor és Sugár János vesznek részt.

Screenshot 2020 05 07 at 8.54.41

Böröcz András és Révész László László: Max és Móric, Egyetemi Színpad, 1983, forrás: missionart.hu

Idén áprilisban elindult a Műterem című podcast-csatorna, ami mottója szerint öt perc kötetlen beszélgetést ígér képzőművészekkel. A hetente felkerülő epizódokban egy-egy magyar művész beszél a munkáiról, őt foglalkoztató kérdésekről, a műtermen kívül töltött hétköznapokról, a magyar vagy esetenként nemzetközi művészeti életről. Az első három adás már elérhető – Koller Margit, Kocsi Olga és Robotto közreműködésével.

Végül pedig egy olyan tartalmat ajánlunk, ami a járványhelyzet idején elindult körkérdés válasza. Mi lesz? Hogyan hat a járvány a jövőnkre? Körkérdésünket olyan alkotóknak tettük fel, akiket a váratlan helyzetekre adható megoldások modellezése, a jövőkutatás akkor is érdekel, ha épp nincs koronavírus járvány helyzet a világban. Elsőként Sugár Jánost, a Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszékének tanárát kérdeztük, hogy szerinte mi várható a koronavírus után/miatt, milyen folyamatok indulhatnak el az életünkben, illetve a művészetben? Sugár János válasza egy „covidrap”-pel zárul.

full_006088.png
Ezt nézd – Új köntösben

Megújult az Ezt nézd! rovatunk: a szokásos napi események – kiállításmegnyitók és egyestés projektek – mellett a szerkesztőség személyes, szubjektív ajánlói is terítékre kerülnek.

full_004751.png
Ezt nézd! - Friss diplomák, utolsó kör

A héten kihasználhatjuk az idei utolsó lehetőségeinket arra, hogy diplomamunkák és diplomaprojektek között nézelődjünk. Azok se aggódjanak, akik talán már unják a kipakolások sorozatát, ajánlónkban szerepel könyvbemutató, tárlatvezetés és béta-verzió-tesztelés is. Képzőművészet, street-art és tech – szóval igyekeztünk mindenkinek a kedvében járni.

full_004859.png
Ezt nézd! - Bűvkörök és bábáskodások

A hét eleje az FKSE bűvkörében telik, hogy aztán a hét második felében együtt bábáskodhassunk egy új budapesti kulturális és művészeti fesztivál születésénél.

full_005041.png
Ezt nézd! - Félévkezdés

Az egyetemek vizsgaidőszak utáni ébredezése mellett tovább pörögnek a kiállítóhelyek is – a hétre mi kisebb kiállításokat és előadásokat ajánlunk. Azoknak, akik úgy érzik nagykiállításos elmaradásokkal indítják ezt a hónapot, szeretettel ajánljuk az elmúlt hetek Ezt nézd!-jeit!