Ezt nézd! – Fiatalok

Ez a hét a fiatal, feltörekvő alkotókról szól: a Horizont Galéria immáron második alkalommal rendezi meg nyári, fiatal művészek munkáiból válogató seregszemléjét, ráadásul a Kieselbach Galéria is egy hasonló kezdeményezéssel készült a szezonra. Ráadásként pedig egy pop-up eseményt ajánlunk, ahol – a tematikához kapcsolódva – három fiatal tehetség mutatkozik be egy hosszú hétvége erejéig, egy nem mindennapi helyszínen.

Már csak július 27-ig látogatható a Horizont Galéria YOUTH2 című kiállítása. A galéria nyári kiállítássorozatának második kiadásában ismét csupa feltörekvő fiatal tehetség mutatkozik be: például Üveges Mónika, akinek művészete a tudományos kísérlet és a gyermeki játék metszeteként foglalható össze, amely a posztantropocén által uralt filozófiai klímában egyszerre feszegeti a képhordozó és a természetes-mesterséges határvonalait. A médiumok közötti átjárások lehetővé teszik számára, hogy az emberi és nem emberi nézőpontok megsokszorozásával és kifordításával az állandó vizuális megtévesztettségre reflektáljon, mely ugyanúgy fakad a technológiai fejlettségből, mint a környezetünk nehezen felfejthető látszataiból. Vagy a budapesti SKURC művészeti egyesület tagjai, Bencs Dániel és Németh László. Továbbá résztvevők között szerepel Dávid Zita, Góth Martin, Lovász Luca és Koleszár Stella.

293792959 5273326712746737 166219331764924590 n

Góth Martin: Good Things Are Bad Things, 2022

Augusztus 12-ig tart nyitva Youhu című kiállítás a Kieselbach Galériában. Nem véletlen fogalmazódott meg a könyv és a hozzá tartozó kiállítás ötlete egy vidám csatakiáltás – Youhu – formájában. A magyar Y-generációs művészek olyan sikereket értek el a nemzetközi színtéren az elmúlt pár évben, amihez foghatót egyik magyar képzőművésznemzedék tagjai sem korábban. Nemcsak az itthon virágzó kortárs műtárgypiacon szárnyalnak, de öt-tíz-tizenöt alkotóért a nemzetközi gyűjtők is lelkesednek, galériák képviselik őket Ázsiától az Egyesült Államokig, a vásárlók sok esetben várólistára kénytelenek feliratkozni, ha művekhez szeretnének jutni. A „Youhu-nemzedék” megérdemelt egy olyan összefoglaló bemutatkozást, amire eddig még nem került sor, tudatosítva a széles közönségben is a szakma által ismert, szétszórt sikertörténeteket.

1 3

Kiállítási enteriőr © a Kieselbach Galéria jóvoltából, fotó: Biró Dávid

Július 28-án 20:00-kor startol egy háromnapos pop-up kiállítás, méghozzá rendhagyó helyszínen. Két épület található a Szabadság híd pesti hídfőjén, melyek mellett már sokan sokszor elmentünk. A funkciójukat vesztett Vámszedőházak ma csupán tranzitzónaként szolgálnak a város mindennapjaiban. Eredeti rendeltetésüket bemutatva, az északi épületben korábban helytörténeti kiállítás is látható volt, viszont az utóbbi években az épület zárva állt a látogatók előtt. A közelgő újranyitást megelőzően három napig kortárs alkotók – Magyari Zsuzsa, Mézes Tünde és Varga Ádám – helyspecifikus kiállítása tölti meg a teret. Munkáik a történeti megközelítést mellőzve egyaránt reagálnak a helyszín földrajzi adottságára, egykori szerepére, valamint a térben való jelenlét és tájékozódás kérdéseire is. A You are here című esemény július 30-ig, minden nap 16:00 és 20:00 között teinthető meg az északi Vámszedőháznál, a Szabadság híd pesti hídfőjénél.

IMG_4886-2-1024x683.jpeg
Ezt nézd! – Kiállítási katalógusoktól urbanisztikai kérdésekig

E heti ajánlónk központi témája a dizájn: az ISBN könyv+galériában a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói veszik górcső alá a kiállítási katalógusok evolúcióját, míg a Műcsarnokban immáron másodszorra megrendezett ipar- és tervezőművészeti seregszemle látható, kiemelt figyelmet fordítva az üvegművészetre. Kicsit távolabb Budapesttől, Székesfehérváron a Szent István Király Múzeumban egy alkotócsoport foglalkozik helyi, urbanisztikai kérdésekkel.

290566880_5617636061600600_955608151845812087_n.jpeg
Ezt nézd! – Best of Diploma

Idén is számos diplomakiállítás közül szemezgethetünk – csupa frissen végzett művészhallgató munkája tekinthető meg Budapesten. Az e heti Ezt nézd!-ben három ilyen seregszemlét ajánlunk: a Magyar Képzőművészeti Egyetemét az Andrássy úti bázison, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia szakos végzőseinek termését a Q Contemporaryban, valamint az ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszék hallgatói kiállítását a Karinthy Szalonban.

havijulcover.jpg
HAVI ARCHÍV – Július

Az Artmagazinnál fontosnak tartjuk, hogy habár napjaink új cikkek írásával és gondozásával, új lapszámok összeállításával telnek, mégse feledkezzünk meg korábbi tartalmainkról – főleg, hogyha azoknak ma ugyanúgy van aktualitásuk. Íme a legfrissebb HAVI ARCHÍV, csupa ehavi történéshez és kiállításhoz kapcsolódó olvasnivalóval:

292039708_1088463455133622_785037982773711830_n.jpeg
Kortárs művészeti kiállítássorozat Szigligeten

​Elstartolt a Szigliget Várudvar kortárs művészeti kiállítássorozata: elsőként a Nagyházi Contemporary mutatkozik be a Balaton-felvidéki régióban, csupa feltörekvő fiatal alkotóval.

290330541_5434729666593310_571579952343088353_n.jpeg
Ezt nézd! – Párizs–Köln–Berlin

Ezen a héten a festészet kerül előtérbe: három olyan alkotó egyéni kiállítását ajánljuk, akiknek különféle időszakokban és országokban készült alkotásait mutatják be. A Kisteremben a Franciaországban élő és alkotó Anna Mark 70-es és 2000-es évek közötti munkái láthatók, az acb Galériában a mindezidáig ismeretlen, egy kölni pincében megbújó, 80-as években született Tót Endre-festmények debütálnak, míg a Liget Galériában egy fiatalabb generáció, a Berlinben tanuló Kiss Fruzsina első magyarországi önálló kiállítása tekinthető meg.