EZT NÉZD – Summertime Sadness

Kiss me hard before you go / Summertime sadness / I just wanted you to know / That baby, you the best

Vasárnapig tekinthető még meg a Nemzeti Galéria Gulácsy életmű-kiállítása. Ennek kapcsán harmadik nyomtatott lapszámunkból ajánljuk Ébli Gábor Műtárgyért festményt című írását Nudelman László gyűjteményéről. Holnap, azaz augusztus 25-én pedig kurátori tárlatvezetésen vehetünk részt Bellák Gábor művészettörténésszel. (Bellák Gábor az Artmagazin első lapszámába Mednyánszky és a műkereskedelem viszonyáról írt még annak idején.)

Gulácsy Lajos: Varázslat

Gulácsy Lajos: Varázslat

Nemrégiben nyílt meg a Foton Galériában Legát Franciska A szabadság melankóliája című kiállítása. „A szabadság melankóliája Legát Franciska első önálló kiállítása. A művész három sorozattal mutatkozik be, melyek azt körvonalazzák, ahogy a fiatal magyar generáció viszonyul a szocialista múlt emlékeihez, miként keresi ebben önmagát, és milyen utak vezetnek az ország elhagyásának gondolatától a külföldi letelepedés megvalósulásáig.” Az elmúlt politikai rendszer vizuális és reprezentációs vonatkozásainak kapcsán Földes András Parancsra született művészet című cikkét, valamint R. G. könyvajánlóját javasoljuk újraolvasásra. A kiállítás kurátora Gellér Judit. 

Megnyitott Farkas Alíz Meg ne tudják miből lettem című kiállítása a Ráday utcai Art9 Galériában. Zsoldos Anna kurátori szövegében így fogalmaz: „Farkas Aliz képein az átváltozást, átalakulást, átvedlést, maszkázást, átöltözést, levetkezést vizsgálja a mitologikus, folklorisztikus és a privát térben. Emberlények, állatvirágok és madárlányok folytonos és átmeneti rítusainak kavargó összképébe vezet be nép- és énmeséken keresztül.” Szeptember nyolcadikáig látogatható. 

Threadstories: Persona

Threadstories: Persona

Szeptember első keddjétől a Cairo Contemporary-ban lesz látható a Threadstories néven működő ír képzőművész két portréja – Pintér Gábor kurátori gondozásában. Threadstories rendszeres állít ki Írországban és külföldön egyaránt, munkái számos magángyűjteményben, valamint a Skót Nemzeti Múzeumban is megtalálhatóak. 2020-ban elnyerte a Royal Hibernian Academy The Progressive Vision Curtin O’Donoghue Emerging Photographic Award díjat. Fotói megjelentek, többek között, a Dazed, Love és a New York Times Style magazinokban. Gyakran készít divatházak, filmrendezők, koreográfusok és zenészek felkérésére hordható műtárgyakat. 

Balogh Kristóf József: Nem veszünk semmit

Balogh Kristóf József: Nem veszünk semmit

Szeptember tizenkettedikén nyílik Balogh Kristóf József önálló tárlata Nem veszünk semmit címmel a nyolcadik kerületi Puccs Contemporary Artban, ahol a főképp festészettel foglalkozó alkotó utóbbi években készült figurái kerülnek kiállításra. „A Nem veszünk semmit idejére a Puccs Contemporary Art terébe rendhagyó módon egy lakó költözik. Az illető szeretné személyazonosságát titokban tartani, illetve kéri, hogy a kiállítás ideje alatt ne zavarják, ne kopogjanak, ne keressék telefonon és reklámújságot se kér. 

full_006148.png
EZT NÉZD! – Itt a tavasz

A héten újabb pop-up kiállítással jelentkezik a Ludwig Múzeum, valamint az Új Budapest Galéria is izgalmas egyéni tárlatot ígér. Az ACAX_Leopold Bloom Képzőművészeti Díj tavalyi nyertesei, a Borsos Lőrinc művészpáros tagjai pedig beszámolnak New York-i tapasztalataikról a Glassyard Galleryben. A heti kedvenceink: a Kisterem, a Trafó Galéria, az acb Galéria és a Paksi Képtár kiállításai.

full_005728.png
Ezt nézd! – Vidék a köbön

A héten többször is lesz okunk különböző művészeti események kapcsán vidékre utazni. Budapesten pedig nézhetünk helyspecifikus installációt szokatlan helyszínen, hallgathatunk előadást New York-ot megjárt alkotó tapasztalatairól, és több fotókiállítást is megnézhetünk.

 

full_005043.png
Ezt nézd! – Aromaterápia, Mare Nostrum, Szivárványbaleset

A héten tobzódunk az izgalmas című produkciókban és megismerhetjük egy eddig talán ismeretlen fotós életművét is. Téma lesz a játék és a tenger, az érzékelés és a környezetünk is. Sőt, vissza is repülhetünk az időben, egészen 1944-ig, hogy egy fotóművész naplójának segítségével beleláthassunk a kor nehézségeibe és képet kapjunk arról, hogyan mutatkozik meg a nagybetűs Történelem az egyes emberi sorsok tükrében.