Ezt nézd! – Szerda és péntek

Ezen a héten duplázunk: mind szerdára, mind péntekre két-két újonnan nyíló kiállítást ajánlunk. A Capa Központ macskás-fotós válogatását, a FUGA térgeometriai alakzatokkal teli solo show-ját, a Centrális Galéria posztszovjet valóságot bemutató fotókiállítását és az ICA–D kortárs, helyi művészeket felsorakoztató tárlatát.

Szerdán 18:00-kor startol a MIAU! című kiállítás a Capa Központban. A tárlaton a világ folyamatosan bővülő cicáskép-archívumából egy apró egység látható: kilenc kortárs magyar alkotó (fotóriporter, fotográfus, képzőművész) fotói és a hozzájuk tartozó személyes kis történetek macska-ember, ember-ember viszonyokról, képelméleti összefüggésekről, szociológiai megfigyelésekről, babonákról, mániákról, szemekről, bajuszokról. 

Mali fanni we animals

Máli Fanni: A We animals című sorozatból | From the series We animals, 2018-2019

Szintén szerdától látogatható Bornemisza Eszter egyéni kiállítása, az És most? a FUGA trezor termében. A művek főleg a járvány alatti karantén bizonytalanságokkal teli hónapjaiban készültek – a kiszolgáltatott helyzet és az aggasztó kilátások ezekben a letisztult és groteszk tárgyakban oldódtak fel. Alapvető térgeometriai alakzatok torzítása-összeillesztése és szabad asszociációnk sora alakította őket nyugtalanságunk szereplőivé. A kiállítás környezetünk feszegető kérdésire reflektál.

Pénteken 10:00-tól látogathat a Centrális Galéria legfrissebb kiállítása, a Posztszovjet – Szilágyi Lenke fotói 1990–2002. A fotóművész (aki egyben az Archívum munkatársa) az 1990-es évektől kezdődően rendszeresen utazott a (volt) Szovjetunióba. Itt készült fényképein a kommunizmus bukását és az új, posztszovjet valóságot nemcsak az olyan kiemelt központokban örökítette meg, mint Moszkva és Szentpétervár, hanem vidéken: többek között a Fekete-tenger vidékén, a Volga-régióban és Karéliában is. Fotóin érzékeny lenyomatát adja egy korszaknak, amelyet az állandó változás, és egy területnek, amelyet az örök mozdulatlanság határoz meg. Itt készült portréin visszaköszön a korszak reményekkel és csalódásokkal teli légköre, amelyhez maga is hozzáfűzi a képeket kísérő naplóbejegyzéseiben a maga szellemes kommentárjait. A kiállítás oroszországi fényképeinek első nagyobb bemutatója.

Blagovescsenszkaja2002

Szilágyi Lenke

Pénteken 18:00-kor Dunaújvárosban, az ICA–D-ben is nyílik egy tárlat: a Belátások – A dunaújvárosi képző- és iparművészek kiállítása. A város kulturális életének egyik fontos, kétévente megrendezésre kerülő seregszemléje a helyi képző- és iparművészek munkáiból válogató nagyszabású csoportos tárlat. 2020-ban a városépítés kezdeteinek hetvenedik jubileumára hangolt tematikával jelentkezik a Dunaújvárosi Tárlat. A rendezők azzal a kéréssel fordultak a kiállító művészekhez, hogy a dunaújvárosi emlék- és élményanyagra, esetleg jövőképre fókuszálva válogassanak régi és új munkáikból. Emlékezzenek társaikra vagy egy-egy letűnt időszakra abból a városból, ahol művésszé váltak, ahol családot alapítottak és dolgoztak, ahol megtalálták és megszólaltatták hangjukat.

full_004676.jpg
Ezt nézd! - Hétvégék hétvégéje

Ezen a héten igazán kihasználhatjuk a jó időt, a hét eleji művészetre hangolódás egy hétvégi, egész várost átölelő programarzenálban csúcsosodik ki. A Nagymező-Népszínház tengelyen pulzáló weekend műteremlátogatásokat, táncot, filmet és természetesen képzőművészetet ígér.

 

full_004690.png
Ezt nézd! - Jó idő és zárt terek

A májusi jó időben komoly kulturális ajánlatokra van szükség ahhoz, hogy a napsütés és természet helyett épített környezetben, pontosabban kiállítóterekben korzózzunk. Heti ajánlónkba ezért négy kiállításmegnyitó mellé egy szabadtéri aktualitást is becsempésztünk. Így nem érheti szó a ház elejét...

full_005919.png
Ezt nézd! – Vidéki kezdés

A hét első felét érdemes lesz vidéken tölteni. Sőt, aki teheti, annak akár egy egész hétre is érdemes Debrecenbe utaznia.

 

full_006008.png
Ezt nézd! – A hosszú hétvége margójára

A hosszú hétvége ellenére egészen péntek estig vannak képzőművészeti programajánlataink.