Ezt nézd! – Tárlatvezetések hete

Reméljük, hamarosan már nem csak a virtuális térben élvezhetjük a kiállításokat, de addig is: a hétre ajánlunk három online tárlatvezetést (Ferencyz Múzeumi Centrum, Magyar Nemzeti Múzeum és Vaszary Galéria).

Keddenként online kurátori tárlatvezetéssel jelentkezik a Ferenczy Múzeumi Centrum. A Teremtés – Ferenczy Noémi művészete című kiállítás vezetésén első alkalommal a korai főművekkel, a Teremtés, a Menekülés Egyiptomba, a Nő madarakkal című kárpitokkal ismerkedhetnek meg közelebbről az érdeklődők a kiállítás kurátora, Bodonyi Emőke művészettörténész közreműködésével. A tárlatvezetés a Facebook-eseményen keresztül lesz követhető május 19-én kedden, 18 órától.

97062817 2535135913258363 5297476653604143104 o

Forrás: facebook.com

A Magyar Nemzeti Múzeum Clara – Rotschild Klára: Divatkirálynő a vasfüggöny mögött című kiállításának kurátora, Simonovics Ildikó tart videós tárlatvezetést. Az anyag első, második és harmadik része is elérhető már az intézmény YouTube-csatornáján. A kiállításon filmek, fotók, ruhák tanúskodnak a múlt század magyar divatnagyasszonyának bámulatos túlélőképességéről, üzleti zsenijéről és sikerének alapját szolgáló networképítő tehetségéről. A tárlat a múzeumi területen blockbusterként mklödő divat témát fókuszba állítva társadalom-, mentalitás-, ipar- és divattörténeti vetületben ábrázolja a 20. század sokarcú, ellentmondásokkal terhelt világát.

A balatonfüredi Vaszary Galéria TOP 10 – Magyar kortárs című kiállításának virtuális vezetése is elérhető a YouTube-on, ahol Schneller János művészettörténész kalauzol végig. A kortárs magyar képzőművészet tíz legjobb alkotóját – Bak Imre, Birkás Ákos, Bukta Imre, Fehér László, Ilona Keserü Ilona, Lakner László, Maurer Dóra, Szűcs Attila, Szöllősi Géza és a Kis Varsó művészpáros – bemutató kiállítás Beke László ötlete nyomán készült: a kiállítás konceptora a Magyar Képzőművészeti Egyetem oktatója, aki a Képzőművészet-elméleti Tanszék valamennyi elsős hallgatóit kérte meg, írják le, szerintük ki a tíz legfontosabb kortárs magyar képzőművész. Ezekből a listákból állt össze a tárlat anyaga, ami egyben a tízéves galéria évfordulójára is reflektál. 

full_004781.png
Ezt nézd! - A GWB és a Száguldó Riporter hete

Szóval, ahogy pár napja írtuk, a héten igazán berobban az őszi kulturális szezon: hétközben megnyitók garmadája lesz, hétvégén pedig minden szem a kortárs budapesti galériákra szegeződik, hiszen péntektől vasárnapig tart az idei Gallery Weekend Budapest. Mi sem leszünk restek, ezalatt Bubira pattanunk, hogy Száguldó Riporterjeink a lehető legtöbb helyszínről be tudjanak csekkolni.

full_004761.png
Ezt nézd! - Eső után szabadon

A múlt heti ítéletidő után bennünk van a mehetnék  – szerencsére Budapest és vidék is kínál kultúrális szabadidős programokat. A képzőművészet legkülönbözőbb színtereit mérhetjük fel a héten, ne szalasszuk el a lehetőséget!

 

full_005041.png
Ezt nézd! - Félévkezdés

Az egyetemek vizsgaidőszak utáni ébredezése mellett tovább pörögnek a kiállítóhelyek is – a hétre mi kisebb kiállításokat és előadásokat ajánlunk. Azoknak, akik úgy érzik nagykiállításos elmaradásokkal indítják ezt a hónapot, szeretettel ajánljuk az elmúlt hetek Ezt nézd!-jeit!

 

full_004690.png
Ezt nézd! - Jó idő és zárt terek

A májusi jó időben komoly kulturális ajánlatokra van szükség ahhoz, hogy a napsütés és természet helyett épített környezetben, pontosabban kiállítóterekben korzózzunk. Heti ajánlónkba ezért négy kiállításmegnyitó mellé egy szabadtéri aktualitást is becsempésztünk. Így nem érheti szó a ház elejét...