ANZIX: Meglepő szövetség

Szilágyi Róza Tekla

Ha már sok nemzetközi és hazai kiállítást ki kellett hagynunk idén, nézzük az örömöt az ürömben: a koronavírusnak köszönhetően több, már bezárt kiállítás bejárható online – így a londoni Somerset House tavaly szeptemberéig látogatható, a gombák kulturális örökségét vizsgáló Mushrooms: The Art, Design and Future of Fungi (Gombák: fungiművészet, -dizájn és -jövő) című, szokatlannak hangzó, de művészek, dizájnerek és zenészek munkáit egybegyűjtő csoportos kiállítása is. A kiállítás középpontjában az a gondolat áll, hogy a gombák hosszú idő óta az emberiség nagy szövetségesei – és aki azt gondolná, hogy ez a szövetség csak a legújabb technológiai fejlesztéseken vagy étkezési szokásainkon csapódik le, nagyobbat nem is tévedhetne! Amellett, hogy a kiállításon több feltörekvő kortárs művész – Haroon Mirza, Hannah Collins, Adham Faramawy, Annie Ratti, Simon Popper, Jae Rhim Lee, Graham Little, Seana Gavin, Perks and Mini és Mae-ling Lokko – gombákat ábrázoló, az organizmust visszatérő szimbólumként vagy motívumként használó munkáit megnézhetjük, és friss, a fungikról szerzett tudást kamatoztató dizájn- és textilkísérletet, Cy Twombly-kollázsokat és a gombákat mutáns, játékos karakterekké alakító Takashi Murakami-műveket is megcsodálhatunk, találkozunk néhány meglepetéssel is. Például láthatunk néhány oldalt a Nyúl Péter és barátait jegyző Beatrix Potter vázlatfüzeteiből – hiszen a meseírót és illusztrátort mindig is lenyűgözték a gombák, élete során több mint 300 vízfestményt készített különböző gombafajtákról, a természetről így szerzett tudás pedig segítette meséi erdei környezetének minél pontosabb kialakítását. A kiállításon látható John Cage Mushroom Bookja is, amely egy 75 példányszámban megvalósult kollaboratív könyv – nem másról, mint a gombákról, receptekkel, képekkel, rajzokkal és szövegekkel. Akiben pedig felmerül, hogy a zeneszerző miért foglalkozott gombákkal, annak megsúgjuk: Cage gombaszakértő volt, élete folyamán komoly megélhetési forrást biztosított számára, hogy prémium kategóriás New York-i éttermek számára adott el magas minőségű gombákat. Aki kíváncsi a többi, gombákkal kapcsolatos, egészen váratlan kulturális párhuzamra, annak ajánljuk az intézmény weboldalát! (Szilágyi Róza Tekla)

126 szilagyianzix1

Seana Gavin: Mindful Mushroom (Tudatos jelenlétű gomba), 2020, vegyes technika, 32 × 24 cm, © Seana Gavin, © Somerset House

 

Mushrooms: The Art, Design and Future of Fungi, Somerset House, London, 2020. július 16. – szeptember 13., de a kiállítás online formában még megtekinthető az intézmény honlapján

Szabó Eszter Ágnes_ Manióka Show- 2021_fotó_ Bognár Benedek - Simon Zsuzsanna.jpg
A jövő asztala

Tengerimalac-pörkölt, maniókás krumpli, hínárgulyás ivókürt, gombabár, földevés, csomagolásfétis és fröccsöntött ételek.

Screenshot 2021-05-11 at 14.25.06.jpg
Kérjük, értékelje rendelését! - a BÜRO imaginaire MENÜ imaginaire című kiállításáról

A MENÜ Imaginaire című kiállításra látogatók értelmezései és reakciói hasonlóan színes palettát alkotnak, mint a művek. B, D, K és Sz megfigyelései a kortárs művészeti közegen kívülről érkező reflexiók, amelyek nem reprezentatív felmérésként szolgálnak a kiállítás emészthetőségéről.

full_005918.png
Anyám főztje

Július 31-ig még áll a Koreai Kulturális Központban (a Velencei Biennálén Arany Oroszlánt nyert Andreas Fogarasi mű által elhíresült MOM Kultúrházzal szemben) egy kiállítás Santopalato címmel, amit mindenképpen látni kell, és amire egyik kedvenc szerzőnk, Szalipszki Judit válogatta össze a műveket.