HETI POP – Késik a Pompidou felújítása, a mündheni Haus der Kunst új vezető kurátora és JR a piramisoknál

Elhalasztják a párizsi Pompidou Központ nagyszabású felújítási munkálatainak kezdetét a 2024-es párizsi olimpia utánra - jelentette be csütörtökön a kortárs művészeti központ új igazgatója, Laurent Le Bon. A felújítást eredetileg 2023 vége és 2027 eleje között tervezte a kormány. Az épület "nyitva marad a 2024-es olimpiai játékok végéig, ami időt ad a könyvtárunk, az akusztikai zenei koordinációs és kutatási központ, az Ircam és a Pompidou Központ valamennyi csapata számára, hogy a nyitásra kidolgozzák az új kulturális projektet. A felújításra a hatalmas kiállítóterekkel és egy óriási könyvtárral is rendelkező épület korróziója miatt van szükség. A tervek szerint az egész épületet azbesztmentesítik, és az érvényes biztonsági, technikai és energetikai normáknak megfelelően felújítják, valamint az akadálymentesítési kötelezettségeknek eleget téve látogathatóbbá teszik. Az intézmény eredetileg 2027-ben, az ötvenedik évfordulón nyílt volna meg újra a teljes körű felújítás után, az újranyitás új dátuma egyelőre nem ismert.

Shutterstock 780612703

Forrás: archdaily.com

A müncheni Haus der Kunst új vezető kurátort nevezett ki Emma Enderby nevében. Enderby jelenleg a New Yorkban működő Shed kurátora – az intézmény korábbi Agnes Denes kiállításáról, amelynek kurátora szintén Enderby volt a 80-as évek különszámunk anzix rovatában Manhattani búzamezők címmel mi is beszámoltunk. A müncheni intézmény új kurátora novemberben kezd új pozíciójában, addig is New Yorkban folytatja a Shedben készülő Tomás Saraceno kiállítás munkálatait.

Article00 430x

Emma Enderby, fotó: Haus der Kunst

A gízai piramisok négyezerötszáz éves történetükben először kortárs kiállításnak adnak otthont. A Forever is Now (Az örökké most van) című kiállítás nagy volumenű kültéri szobrokból áll, amelyek a piramisokhoz vezető út mentén kerültek installálásra. A kültéri tárlaton többek között a francia JR egy új szobra is szerepel. Ha a megfelelő irányból nézzük a hatalmas képeslapot tartó kezet, akkor azt az illúziót kelti, hogy az ősi építmény teteje elvált az alapjától, és fölötte lebeg. A kiállításon, ami egészen november 7-ig látogatható tíz nemzetközi művész munkái nézhetőek meg.

Photo nft.cd1d99d3 1024x779

Forrás: news.artnet.com

Források:  MTI, artnews.comnews.artnet.com

full_005981.png
HETI POP – Újrahasznosított élelmiszerek, szürreális videók, költöző szobor és Toulouse-Lautrec Pekingben

Az Artmagazin Online felületén hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.

 

full_006420.png
HETI POP – Fonalból újraalkotott klasszikusok, Francis Bacon a Pompidou-ban és a leglátogatottabb turistalátványosság Angliában

Az Artmagazin Online felületén hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.

 

Centre-Pompidou-630x405-C-Amelie-Dupont-Architecte-Renzo-Piano-et-Richard-Rogers.jpg
Három évre bezárhat a Centre Pompidou

A bezárás célja az alapvető karbantartási munkálatok végrehajtása a 70-es évekbeli híres épületen. A terv a francia kormány által mérlegelt két lehetőség egyike, még nem dőlt el, hogyan kivitelezzék a több millió eurós felújítást.