A Horváth Művészeti Alapítvány ötmilliós műtárgyvásárlással támogatta a kortárs alkotókat

A járvány és a gazdasági válság okozta nehézségek ellenére a Horváth Művészeti Alapítvány 2021-ben is kétmillió forintról megemelt ötmillió forintot fordít a magyar kortárs képzőművészet támogatására. Az alapítvány a hazai mecenatúrában egyedülállónak számító összegből szakemberek alkotta grémium javaslata és döntése alapján vásárol műtárgyakat, támogat eseményeket.

Megalapítása óta a Horváth Művészeti Alapítvány csaknem száz kortárs képzőművészeti alkotást vásárolt éves rendszerességgel. Idén az alábbi művészek egy-egy alkotásával bővült az alapítvány gyűjteménye: 

Kiss Adrian
Kovács Lola
Magyarósi Éva
Süveges Rita 

Emellett idén ismét kiosztja a kortárs művészet értő közvetítését elősegítő szakújságírói díjakat is – összesen négyszázezer forint értékben. A tavalyi év támogatottjai voltak: Molnár Ráhel Anna és Huth Júliusz. 

Fontos hír még, hogy az alapítvány egy állandó kiállítóhely létrehozását tervezi az egri Kepes Intézetben Ipacs Géza szakmai vezetésével. 

Adriankiss easttopics

Részlet Adrian Kiss Lethal Dose of Time című kiállításáról. Fotó: Biró Dávid (Képünk illusztráció.)

A Horváth Művészeti Alapítványról:

Horváth Béla üzletember, műgyűjtő a kortárs képzőművészet területén aktív szereplőkkel, Szűcs Attila festőművésszel, Petrányi Zsolt és Szoboszlai János művészettörténészekkel folytatott konzultációk után, 2004-ben hozta létre a Horváth Művészeti Alapítványt.

Az alapítvány emblémája a Nefertiti teste című, Horváth Béla magántulajdonában lévő, a 2003-ban a Velencei Biennálé Magyar Pavilonjában bemutatott Kis Varsó-mű formáján alapul (a Kis Varsó velencei jelenlétének támogatása volt ugyanis az alapítványt életre hívó mecenatúra). 

Az alapítvány missziója egy reprezentatív kortárs képzőművészeti gyűjtemény létrehozása, egyes fontosnak ítélt alkotások megszületésének támogatása, valamint az elméleti és kritikai alkotótevékenység ösztönzése. 2015-től a kuratórium új elnöke Petrányi Zsolt, új titkára Tóth Pál Sándor. Nagy örömünkre és büszkeségünkre 2020-ban csatlakozott a kuratóriumhoz Somogyi Hajnalka kurátor, az OFF-Biennále vezetője, akinek személyében tavaly először magyar szereplője is volt a brit ArtReview folyóirat éves, a nemzetközi művészeti színtér és műkereskedelem száz legbefolyásosabb szereplőjét rangsoroló listájának.

Screenshot 2020-09-23 at 11.02.08.jpg
Kihirdették a Horváth Művészeti Alapítvány Kritikai Díjának 2020-as nyerteseit

A Horváth Művészeti Alapítvány a művészeti kritikaírás ösztönzésére 400 ezer forintos kritikai szakújságíró díjat hozott létre, amit idén másodszor ítéltek oda. Az egyik nyertes cikk az Artmagazin hasábjain jelent meg.

full_006471.png
Kihirdették a Horváth Művészeti Alapítvány kritikusi díjazottait

Idén májusbán jelentették be, hogy a Horváth Művészeti Alapítvány korábbi években nyújtott művészeti támogatásainak 2,5 millió forintos összegét az idei évtől az alapító jóvoltából 5 millió forintra emelik. Emellett a művészeti kritikaírás ösztönzésére 400 ezer forintos kritikai szakújságíró díjat hoznak létre, amely idei kiírástól kezdve minden évben szeptemberben kerül kiosztásra. 

Képernyőfotó 2020-03-06 - du. 8.01.44.png
A Horváth Művészeti Alapítvány idei szerzeményei

A Horváth Művészeti Alapítvány évente 5 000 000 forintot fordít a magyar kortárs képzőművészet támogatására. A hazai mecenatúrában kiemelkedőnek számító összegből szakmai grémium javaslata és döntése alapján vásárol műtárgyakat, támogat eseményeket, illetve egy éve újraindult a kortárs művészet értő közvetítését elősegítő szakújságírói díj is.

full_006314.png
A Horváth Művészeti Alapítvány megduplázza művészeti díjainak összegét

A Horváth Művészeti Alapítvány megduplázza éves művészeti támogatásainak összegét, sőt, a művészeti kritikaírás ösztönzésére kritikai szakújságíró díjat hoz létre.

 

full_000664.jpg
Kincsek az Adattárban

„Kedves Barátom, Nagyon kérlek, hogy addig, míg velem és Grünwalddal, meg a 8:asokkal, akik szintén felkeresnek, nem beszéltél, ne lépj érintkezésbe se Lyka, se Gerővel. Ez igen fontos. Ha beszélsz velük, vége mindennek. Nagyon kérlek, izend meg: legsürgősebben hol és mikor beszélhetek veled ma délelőtt? A régi változatlan szeretettel ölel tisztelő híved, Rózsa Miklós” – A Művészház papírjára írt üzenet Kernstok Károlynak szólt, valamikor az 1910-es évek elején született, szerzője a fáradhatatlan, örökmozgó művészeti menedzser, Rózsa Miklós.