A Louvre adománygyűjtő aukciót rendez, ahol az egyik tétel nem más, mint randevú a Mona Lisával

A 100 éves francia festő, Pierre Soulages az intézménynek ajándékozott egy több százezer eurót érő festményt – ez lesz annak az aukciónak a központi műtárgya, amin a Musée du Louvre oktatási és társadalmi ismeretterjesztő projektjeihez igyekszik összegyűjteni a szükséges tőkét.

Az 1962-es munka december 1–15. között lesz látható (és megvásárolható) a Louvre online aukcióján. Soulages mellett JR, Xavier Veilhan, Johan Creten és Jean-Michel Othoniel alkotásai is szerepelnek majd.

Pierre soulages

A szóban forgó Pierre Soulages kép

Az intézmény nem csak képzőművészeti munkákat bocsájt aukcióra – összeállítottak egy különleges élménycsomagot, amit szintén megvásárolhatnak az erre áldozni kívánó érdeklődők. Az egyik ilyen tételt megvásárolva valaki részt vehet a Mona Lisa éves vizsgálatán – egy vendégével, valamint Jean-Luc Martinezzel, a Louvre igazgatójával. Sőt éjszakai múzeumvizit is vásárolható, 10 000–15 000 eurós összegért.

Az aukción keresztül beérkező pénz elsősorban a Louvre-t támogatja – az intézmény komoly bevételektől esett el idén, többek között a visszaeső látogatószáma, valamint éttermei és könyvesboltjai bezárása miatt. Sőt komoly tennivalójuk van a francia látogatók körében is: egy 2018-as felmérés szerint a franciák 71%-a az adott évben semmilyen kiállítást vagy múzeumot nem látogatott meg – ez a szám 1973-as adatokhoz hasonló.

A múzeum igazgatója azt is tervezi, hogy jövőre műhelyt nyitnak a múzeumban, olyan helyen, amely közvetlenül kapcsolódik az állandó kiállításokhoz. Egy olyan 1200 négyzetméteres teret tervez létrehozni, ahol a látogatók festhetnek, rajzolhatnak, szobrot készíthenek, majd meglátogatják a tevékenységhez kapcsolódó állandó kiállítást. Az ötlet gerincét a műhelyhez való ingyenes hozzáférés képezi, ami azt jelenti, hogy a projekthez neki kell megtalálnia a szükséges finanszírozást.

Forrás: theartnewspaper.com

Pergamonmuseum_Front.jpg
A Louvre és a nagyobb francia múzeumok mind bezárnak, míg a német múzeumok még kivárnak a vírus második hullámának kapcsán

A német múzeumok bezárása „kemény csapást jelentene az intézmények és a társadalom számára” – állítja az ország múzeumi szövetsége.

full_000596.jpg
Kortárs freskó a Louvre-ban

A magyar szakmai és laikus közvélemény felháborodott a hír hallatán, hogy a Szépművészeti Múzeum felszín alatti bővítése kőkubussal és lépcsőkivágással is járhat. Vajon mit szólnának, ha egy vezető absztrakt festő dekorálná ki az egyik terem mennyezetét? A Louvre nem ilyen szívbajos, most adták át elegáns ünnepség keretében Cy Twombly hatalmas freskóját a világ legismertebb, évi 8,5 millió látogatóval büszkélkedő múzeumában. A klasszikus szobrok fölé került 400 négyzetméteres képóriás a Louvre kortárs művészeti missziójának a része.

full_005895.jpg
Louvre Abu Dhabi

Novemberben nyílt meg a Louvre Abu Dhabi, amivel a Louvre nemzetközi márkává vált. Munkatársunk ott volt a grandiózus épületben otthont kapó intézmény laudációkkal tarkított nyitóhétvégéjén. Megtapasztalta, milyen gyakorlott múzeumlátogatóként eltévedni, milyen jó barátként új kontextusban találkozni az ismert műtárgyakkal, és igyekezett összeszedni a legfontosabb információkat, amik a személyes benyomások mellett hű képet adhatnak az emirátusi múzeumboom kezdetéről.