A New York-i Met eladja gyűjteménye egy részét, hogy pótolja a járvány miatti bevételkiesést

Többek között Roy Lichtenstein, Robert Frank grafikái és rengeteg polgárháborús fotó kerül ki a piacra.

A Metropolitan Museum of Art 219 alkotást fog értékesíteni, hogy pótolja a világjárvány miatt kieső 150 millió dolláros (hozzávetőleg 46,7 milliárd forint) bevételkiesést. A műveket a Christie's három árverésen kínálja fel a jövő hónaptól kezdődően. Az aukció a várakozások szerint összesen 904 600 és 1,4 millió dollár (281,6 és 435,2 millió forint) közötti bevételt hozhat.

Az eladásra bocsátott művek között Robert Frank, Roy Lichtenstein és Frank Stella munkái is szerepelnek, valamint további jelentős műveket is megjelöltek eladásra, de a múzeum nem árulja el, hogy melyek ezek. Tobias Meyer műkereskedő, a Sotheby's egykori sztáraukcióvezetője is azok között van, akik a Metnek tanácsot adnak az eladással kapcsolatban.

Lichtenstein brushstroke c. ii.5 1024x820

Roy Lichtenstein: Brushstroke (C. II.5), 1965), fotó: Christie's Images Ltd.
 

A múzeum ezzel a lépéssel kihasználja azt a ritka lehetőséget, hogy a Association of Art Museum Directors (Művészeti Múzeumigazgatók Szövetsége) engedélyezte, hogy 2022 áprilisáig a tagok műtárgyakat adjanak el, hogy pénzt gyűjtsenek a gyűjtemény gondozására. A legtöbb ilyen eladás azonban felháborodást váltott ki. Például tavaly, amikor a Baltimore Museum of Art visszahívta Andy Warhol, Clyfford Still és Brice Marden műalkotásait a Sotheby's aukciójáról, miután kiderült, hogy nem pénzügyi gondok miatt döntöttek az eladás mellett, hanem inkább a gyűjteményt akarták diverzifikálni.

Elsőként szeptember 24. és október 7. között kerül sor a polgárháborús fotográfiák 168 tételének online aukciójára. Egy 16 tételből álló válogatást, köztük Frank hét képét a The Americans (Az amerikaiak) című könyvéből, október 6-án élő fotóárverésen kínálják eladásra. A többi mű többnyire sokszorosított grafika, amelyek a november 4. és november 18. között megrendezésre kerülő A Graphic Century: 1875-1975 (Egy grafikai század: 1875–1975) című online aukción szerepelnek.

 Frank parade hoboken new jersey 1955 1024x663

Robert Frank: Parade, Hoboken, New Jersey, 1955, fotó: Christie’s Images Ltd.

Az aukciósház közlése szerint a Met rendelkezik az egyik legnagyobb és leghíresebb polgárháborús fotógyűjteménnyel, amelynek nagy részét 1933-ban szerezték meg a Military Order of the Loyal Legion (Hűséges Légió Katonai Rendje) gyűjteményéből. Az élő árverésen szereplő 16 mű között Brassai, Frank, Andre Kertesz, Eadweard Muybridge és a New York Camera Club által 1900-ban kiadott fotógráfiai könyv is szerepel.

 

Forrás: news.artnet.com

full_003236.jpg
Korzózás a Metropolitanben

A legújabb divat (...) nélkülözhetetlen egy festményhez. Sőt, ez a legfontosabb.

Da.-Portrait-Franz-Dahlem-1969.jpg
Georg Baselitz hat „fejjel lefelé” portréját ajándékozta a Metropolitan Museum of Art intézményének

A művész és felesége, Elke a nagyvonalú ajándékot a New Yorkban működő múzeum 2020-ban ünnepelt 150. születésnapjára adta.

met_lavoisier_portrait.jpeg
A Metropolitan Museum of Art érdekességeket fedezett fel egy Jacques-Louis David portré kapcsán

A friss kutatás azt mutatja be, hogy a festő munka közben jelentősen átalakította a francia Lavoisier házaspárról készített 1788-as festményét.