Jótékony célból bocsátják árverésre Keith Haring magángyűjteményét

A gyűjtemény összes alkotását aukcióra bocsátják – köztük Basquiat, Warhol és Lichtenstein műveit –, amelyből várhatóan 1 millió dollár fog befolyni az LGBTQ közösség nonprofit központja számára.

Az árverést lebonyolító Sotheby's nemrég jelentette be, hogy ősszel Keith Haring magángyűjteményéből szerveznek online aukciót. A több mint 140 alkotást a Keith Haring Alapítvány ajánlotta fel jótékony célra. A Dear Keith: Works from the Personal Collection of Keith Haring (Kedves Keith: művek Keith Haring magángyűjteményéből) címmel megrendezésre kerülő árverésen kalapács alá kerül Andy Warhol nyomata is, amely Haringet és kedvesét, Juan Dubose-ot ábrázolja – és amelytől 250 000 dollárt várnak.

10330 andy warhol portrait of keith haring and juan dubose

Keith Haring és Juan Dubose Andy Warhol alkotásán. Forrás: a Sotheby's jóvoltából

Az alkotások most szerepelnek először aukción, és a bevétel 100 %-a a New York’s Lesbian, Gay, Bisexual & Transgender Community Centerhez (azaz a New York-i Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok és Transzneműek Közösségi Központjához), közismertebb nevén a The Centerhez kerül majd. A központ azért is kapcsolódik szorosan Haringhez, mert 1989-ben itt festette meg egyik korai falfestményét, amely a második emeleti férfi mosdóban található.

A kínált tételek között szerepel még egy Roy Lichtenstein-nyomat is, amelynek becsült értéke 50 000 és 70 000 dollár között mozog, valamint egy kis George Condo-pasztellrajz, amely becslések szerint 12 000 és 18 000 dollár között kóstál.

A gyűjteményt szeptember 26-án a Sotheby's New York-i galériájában mutatják majd be.


Forrás: theartnewspaper.com

full_000426.jpg
Azok a csodálatos 80-as évek – Keith Haring 1958–1990

1978-ban egy vézna, húszéves fiú otthagyta a pittsburghi művészeti iskolát és úgy döntött, inkább átköltözik New Yorkba. Némi tervezői gyakorlattal a hóna alatt jelentkezett a School of Visual Artsra. Gondolta, szerencsét próbál saját művészetével ott, ahol kvázi maga a művészet lakik. Keith Haring gyorsan utat talált Manhattan pezsgő szubkultúráihoz és underground helyeihez. Nyíltan vállalta, hogy meleg, szórakozóhelyeken, bárokban és művészkocsmákban lógott. Új barátai között megtaláljuk Jean-Michel Basquiat-t és Kenny Scharfot, nagyszámú fiatal fiúval egyetemben – sokuk még nem elég idős, hogy magának rendeljen italt a bárokban. Olyan művészetet csináltak, amelynek addig a kortárs galériák kifinomult világában nem volt helye. A graffitit New York utcái és a metró termelte ki. Harlem, Brooklyn és Bronx lepusztult, bűnözők lakta sarkai adták a vásznat, a popkultúra az inspirációt, az aláfestő zenét meg a hip-hop. A hangos, vad, sokakban félelmet és gyűlöletet keltő graffiti ugyanakkor a legjobb festők keze alatt olyan eredeti és virtuóz formákban tört elő, hogy az embereknek kiugrott a szeme. Egyszerre mutatta a nagyváros legjobb és legrosszabb arcát. Keith a street-art neveltje, egyszersmind leghíresebb crossover figurája lett.

keith_haring_amsterdam01.jpeg
Harminc év után került elő egy Keith Haring-murália Amszterdamban

A történet 1982-ben kezdődött, Keith Haring első európai kiállításának idején Rotterdamban, ami az első múzeumban rendezett egyéni kiállítás, az amszterdami Stedelijk Museumban 1986-ban rendezett tárlat előszobája volt – és 2018-ban végződőtt a murália felszínre hozásával.