KÖRKÉP – Feltörekvő művészek aukciója

Lépold Zsanett

A Phillips március 3-ai árverésén fiatal, feltörekvő tehetségek műveit vonultatja fel. Az eladásra szánt alkotások között szerepelnek az autodidakta festő, Matthew Wong művei is, aki néhány éve, fiatalon hunyt el, ám rövid ideig tartó pályafutása ellenére tavaly felkerült a legkeresettebb és legnagyobb forgalmat generáló kortárs művészek listájára.

A New Now (Új most) című aukción – ami már címében is egyértelműen utal a friss, kortárs művészeti alkotásokra – száznyolcvannyolc tételt kínálnak eladásra. A Phillips árverését New Yorkban tartják, de élőben is közvetítik, hogy az érdeklődők a világ minden tájáról be tudjanak csatlakozni. Az aukció végösszegét minimum 3,8 millió amerikai dollárra (több, mint 1 milliárd forint) becsülik, bár a tételek alapján bőven afölött fog teljesíteni. És nemcsak Matthew Wong festményei miatt – hiszen a művész munkáira jelentősen megugrott a kereslet a tavalyi évben –, hanem más felkapott, tehetséges művészek alkotásai iránt is nagy az érdeklődés. Sőt remélhetőleg Eddie Martinez festménye is licitháborút indít el, ugyanis az eladásból befolyó összeget gyermekkórházak művészeti projektjeire szánja. A Brooklynban élő művész az RxART nonprofit szervezetnek adományozza a bevételt. A szervezet elsődleges célja, hogy művészeti installációk létrejöttét támogassa gyermekkórházakban. Az Untitled (Cím nélkül, 2021) című festmény eladásával a New York állambeli Elmhurst egészségügyi intézményei és kórházai, valamint a washingtoni Children's National Hospital létesítményei számára készülő installációkat támogatja a művész.

Im 302587

Eddie Martinez: Untitled (Cím nélkül), 2021. A Phillips jóvoltából

Az aukció legdrágább tétele Matthew Wong Lotus (Lótusz, 2017) című olajfestménye, amely élénk színeivel egy pointillista stílusú tájat ábrázol. Az alkotás leütési ára a becslések szerint akár a 600 000 amerikai dollárt (vagyis több, mint 177 millió forintot) is elérheti, így messze a legdrágább tétele az aukciós anyagnak. Wong, a kanadai autodidakta művész 2019-ben, harmincöt éves korában hunyt el. Alkotásai azóta is töretlen sikernek örvendenek – különösen álomszerű tájképei iránt mutatkozik nagy kereslet. Többek között annak is köszönheti a kiemelt figyelmet, hogy festményei az egyetemes művészettörténetben rendkívül sok referenciával rendelkeznek – a kapcsolódási pontok Van Gogh alkotásaitól egészen az ázsiai művészet gyökeréig terjednek.

Wong gyermekkorát két kultúra között töltötte: a kanadai Torontóban született, majd hétévesen családjával együtt Hongkongba költözött, ahonnan tizenöt éves korában visszatértek Kanadába. Wong először fotográfiával foglalkozott, amiből diplomát is szerzett Hongkongban. Ezután jött az autodidakta módon elsajátított festés: online beszélgetéseket folytatott művészekkel, illetve elkezdte tanulmányozni a művészettörténetet. Festményeire hamar felfigyeltek, de széleskörű (el)ismertségre csak tragikus halála után került sor. Munkái az álom és ébrenlét közötti intervallumot foglalják magukba, a magányos tájak és az elszigetelt belső terek mögött megbújik egy mélyről jövő, soha ki nem mondott szomorúság.

 Wong lotus2

Matthew Wong: Lotus (Lótusz), 2017. © 2021 Monita K.Y. Cheng / Artists Rights Society (ARS), New York

2 001

Matthew Wong: Mood Room (Hangulatszoba), 2018. A Phillips jóvoltából

Tavaly júliusban, a Phillips New York-i akcióján Wong Mood Room (Hangulatszoba, 2018) című festménye 80 000 dolláros (23,6 millió forint) becslés után 848 000 dollárért (250,6 millió forint) kelt el. Ezt követően, decemberben egy hongkongi aukción a River at Dusk (Folyó alkonyatkor) című tájképét 37,8 millió hongkongi dollárért (majdnem másfél milliárd forint) vitték el. Ezeknek a nagy a sikereknek köszönhető, hogy 2020-ban Wong a kilencedik helyre került a tíz legnagyobb eladást hozó kortárs művészek között. A tavalyi évben összesen 20,3 millió dollárt költöttek a művész munkáira.

 


Források: phillips.combarrons.com, artnews.com

magritte-christies.jpg
KÖRKÉP – Max Ernst, René Magritte és Joan Miró

A tavalyi év kihívásokkal teli légköre, az aukciósházak bevételeinek visszaesése nem adott túl sok okot a bizakodásra – azonban a 2021-es évet mégis az optimizmus lengi körül. A Christie’s két márciusra kihirdetett árverésén is jelentős érdeklődésre számítanak. Most az egyik ilyen aukciós anyag – amely a szürrealizmus nagy alakjainak műveit kínálja eladásra – három alkotásával foglalkozunk: Max Ernst, René Magritte és Joan Miró egy-egy művével.

Lee-Miller-scaled-e1611858057901-1536x1216.jpg
KÖRKÉP – Man Ray és baráti köre

Man Ray utolsó asszisztense, Lucien Treillard magángyűjteménye kerül kalapács alá március 2-án a Christie's párizsi székházában. A kollekcióban a szürrealizmus nagy mesterének tárgyai, fotói, könyvei, kéziratai és litográfiái szerepelnek, amelyek nemcsak azért érdekesek, mert betekintést engednek Man Ray munkásságába, hanem mert baráti köre is feltérképezhető általuk.

Képernyőfotó 2021-02-04 - du. 8.55.06.jpg
KÖRKÉP – Van Gogh rajza egy ismeretlen lányról

Van Gogh rajzai sokszor háttérbe szorulnak festményei mellett, ám most a Christie’s londoni aukciójának egyik sztártétele éppen egy ilyen alkotás. A portré egy fiatal lányt ábrázol, akinek kiléte mind a mai napig ismeretlen. Most elmondjuk, mitől olyan különleges az alkotás, és miért is esélyes arra, hogy megdöntse a művész rekordját.

Christo_JeanneClaude_48HowardNY-Photo-by-Wolfgang-Volz-©-The-Estate-of-Christo-V.-Javacheff-1024x698.jpg
KÖRKÉP – Christo és Jeanne-Claude gyűjteménye

Ritkán fordul elő, hogy egy legendás művészházaspár személyes gyűjteménye kerül kalapács alá. A Sotheby’s februári aukcióján Christo és Jeanne-Claude kollekciójára lehet licitálni, ami nemcsak azért érdekes, mert a két alkotó érdeklődéséről és ízléséről tanúskodik, hanem mert olyan kapcsolati szálakat is felvázol, amelyekre eddig nem derült fény.

letan.jpg
KÖRKÉP – Egy megszállott gyűjtögető kollekciója

A héten egy különleges aukciós anyag kerül terítékre, méghozzá Pierre Le-Tan illusztrátor és díszlettervező gyűjteménye, aki – munkájához hűen – rengeteg műalkotással és tárggyal vette körbe magát párizsi lakásában.

im-282282.jpeg
KÖRKÉP – Évindító aukciók

A tavalyi év káosza a művészeti piacot sem kerülte el: a gazdasági helyzet alakulása visszaszorította az eladásokat, a kiállítások mellett az aukciókat is át kellett költöztetni az online térbe. Az idei év azonban a bizakodásról szól, vásárok és árverések sorát tervezik megvalósítani az elkövetkező hónapokban. Mi is ebben bízunk, ezért útjára indítjuk új rovatunkat, amiben a műkereskedelem legfontosabb és legérdekesebb történéseit mutatjuk be – aukciós rekordokkal, méltatlanul ismeretlen művészek történeteivel vagy éppen meghökkentő adatokkal.