Ezt nézd! – Budapesti körkép

roza

A hétre nem csak kiállításmegnyitókat ajánlunk: Eperjesi Ágnes előadását a Capa Központban és Mélyi József performasz-előadást a Trafó Galériában – ugyanakkor a Glassyard Galéria és az ISBN könyv+galéria friss tárlatait is javasoljuk.

Kedden 18:00-kor kezdődik Eperjesi Ágnes képzőművész előadása a Capa Központban. Az Ungarn Exklusivban Eperjesi a rendszerváltást megelőző gazdasági átalakulást a fotográfia médiumának szerepén keresztül idézi fel. A gazdasági-politikai fellazulás egyik első jele-tünete a meztelen női test képének nyilvános használatba vétele volt. Ennek szimptomatikus eseménye az 1985-ös szépségkirálynő-választás. Az előadás szépségverseny képi reprezentációjának, az ábrázolás és a kép politikai természetének kérdéséhez, a „mit legitimál a művészet és mit nem” dilemmáihoz szól hozzá, külön kitérve Eperjesi az EUFÓRIA? – Rendszerváltás történetek Magyarországról kiállításon bemutatott, Néző-kép című munkájára.

84116073 3455813094459713 7742228332623691776 o

Forrás: facebook.com

Szerdán 18:00-kor érdemes a Trafó felé venni az irányt, ugyanis két programmal várják a látogatókat. Trapp Dominika tart tárlatvezetést „Ne tegyétek reám…” című egyéni kiállításán, majd 18:30-kor kezdődik Mélyi József Sej, a mi lobogónkat performansz-előadása – Hevesi László (citera, ének) közreműködésével. Az előadásban előtérbe kerül Jancsó Miklós Fényes szelek című, 1968-ban készült filmje, amiben fontos szerepet kapnak a dalok és táncok. Az előadás – a filmben hallható dalokból kiindulva – egyrészt a felhasznált motívumok eredetére világít rá, másrészt képet fest a film keletkezésének koráról, amelyben a népi gyökerek felkutatása és felmutatása ismét hangsúlyossá válhatott.

Pénteken 18:00-kor startol Agata Bogacka egyéni kiállítása, a Compositions of Dependencies a Glassyard Galériában. Agata Bogacka a sima ecsetvonásokkal felvitt, többrétegű festési folyamat során létrejövő minimális kompozíciókon, valamint a színátmenetek, a formák, vonalak és üres felületek ritmusának harmóniáin és konfrontációin keresztül utal a személyek közötti kapcsolatok különböző pszichológiai és mentális állapotaira, feszültségekre és dinamikákra. Legutóbbi festményei a különféle érzelmi valóságok finom vizuális elemzései és az anyagi megfoghatóságon kívüli tartalmak feltárására törekednek. Szombaton 19:00-kor az ISBN könyv+galéria is új kiállítással jelentkezik: Katyi Ádám Supergravity című anyagával. Albert Ádám Minden a Mienk! című, 2018-ban a Kassák Múzeumban rendezett kiállításához Katyi Ádám tervezett egyedi betűtípust és azonos címmel katalógust is. A Supergravity című kiállítás bemutatja a kötet és a két évvel ezelőtti tárlat grafikai hátterét, körüljárható lesz a komplex tervezési folyamat, az első vázlatoktól, layoutoktól kezdve az elkészült nyomdai termékig. Az ISBN könyv+galériában látható kiállítás különlegessége, hogy a kész arculat elemein túl, láthatóak lesznek a tervezés mellékvágányai is és a meg nem valósult ötletek.

Screenshot 2020 02 04 at 14.53.55

full_006088.png
Ezt nézd – Új köntösben

Megújult az Ezt nézd! rovatunk: a szokásos napi események – kiállításmegnyitók és egyestés projektek – mellett a szerkesztőség személyes, szubjektív ajánlói is terítékre kerülnek.

full_004751.png
Ezt nézd! - Friss diplomák, utolsó kör

A héten kihasználhatjuk az idei utolsó lehetőségeinket arra, hogy diplomamunkák és diplomaprojektek között nézelődjünk. Azok se aggódjanak, akik talán már unják a kipakolások sorozatát, ajánlónkban szerepel könyvbemutató, tárlatvezetés és béta-verzió-tesztelés is. Képzőművészet, street-art és tech – szóval igyekeztünk mindenkinek a kedvében járni.

full_004663.png
Ezt nézd! - Diskurzusok hete

Kerekasztal beszélgetések, előadás, artist talk valamint kiállítás formájában manifesztálódó polgári tudatosság és tettrekészség jegyében folytatódik a tavasz. Felkelünk a téli álmunkból és az új év ígéretével új célokat tűzünk ki magunk elé. Azonban megvalósíthatóak-e céljaink, meg tudunk-e bírkózni az elénk gördülő akadályokkal? Segít-e, ha beszélünk a fennálló helyzetről, sőt: érdemes-e párbeszédeket kezdeményeznünk terveinkről és vágyainkról? Továbbá, érdemes-e megosztanunk egymással a már látottakról és átéltekről kialakult véleményünket? Április első hete tökéletes diskurzus-terápiát kínál. Menjünk, érdeklődjünk és beszélgessünk! A hét végére talán kiderül: érdemes-e.

full_005041.png
Ezt nézd! - Félévkezdés

Az egyetemek vizsgaidőszak utáni ébredezése mellett tovább pörögnek a kiállítóhelyek is – a hétre mi kisebb kiállításokat és előadásokat ajánlunk. Azoknak, akik úgy érzik nagykiállításos elmaradásokkal indítják ezt a hónapot, szeretettel ajánljuk az elmúlt hetek Ezt nézd!-jeit!

 

full_004676.jpg
Ezt nézd! - Hétvégék hétvégéje

Ezen a héten igazán kihasználhatjuk a jó időt, a hét eleji művészetre hangolódás egy hétvégi, egész várost átölelő programarzenálban csúcsosodik ki. A Nagymező-Népszínház tengelyen pulzáló weekend műteremlátogatásokat, táncot, filmet és természetesen képzőművészetet ígér.