Ezt nézd! – Párhuzamos, performer, transzparens, népmesei

Csoportos pop-up kiállítás a PAIKKA project space-ben, a haimey performansz-dokumentumai a RESET art space-ben, Bálint Endre megnyitó a Vintage Galériában, Pólya Zsombor és Michael Heindl kiállítás a Magyar Műhely Galériában.

Bálint Endre 1954 és 1957 között, főként a sárospataki és zsennyei alkotóházban készült munkáiból nyílik kiállítás a Vintage Galériában szeptember 20-án, kedden. Bálint Endre a harmincas években ismerkedett meg Szentendrén Korniss Dezsővel és Vajda Lajossal. A kiállításon szereplő rajzain a Vajda által kifejleszett „szimultanista-transzparens” módszert alkalmazta. Erről szerzőnk, Gréczi Emőke is írt a Bálint és Jakovits család Rottenbiller utcai lakásáról szóló cikkében: „Bálinttal van a legkönnyebb dolgunk, hiszen ő többször megfogalmazta, hogy a művészetében bekövetkezett 1954-es fordulatban mekkora szerepet játszott a Vajda-hatás. Bálint az évek óta tartó mellőzöttség miatt 1953-ban alkotói válságba került, ekkor sietett a segítségére Szabó Lajos, Vajda legjobb barátja, aki felvetette „a vajdai transzparentikus módszer követésének ötletét”. A következő évben Sárospatakon már 60-80 rajz született ennek szellemében, ezeket a motívumokat variálta aztán későbbi művein is.”  A kiállításon kiemelt időszakot követő évekről, Bálint Endre párizsi emigrációjáról szintén Gréczi Emőke írt – Kassák Lajos nyugati karrierjével párhuzamba állítva értékelte kinti sikerük hiányát.

Vintage

Bálint Endre: Cím nélkül, Sárospatak, 1954-55, papír, ceruza, 210x297 mm

Szeptember 21-én, szerdán nyílik, majd másnap be is zár a Neo-Folk-Lore című csoportos pop-up kiállítás a PAIKKA project space-ben. A kiállítás a népmesékben hordozott ősi szimbólumokhoz nyúl vissza, a történetek forrását, a kollektív tudatot keresi. Hogyan fogalmazható meg a néphagyomány személyes jelentése, a tágabb kontextus kész válaszaitól szabadon, milyen egyéni megélései lehetnek a nemzeti identitásnak? A kiállítást szerdán hattól, csütörtökön pedig dél és hét között lehet megtekinteni.

Paikka

Várhegyi Dávid képe

Pólya Zsomborról egy évvel ezelőtt Urbantsok Tímea írt portrét, műveit most a Magyar Műhely Galériában láthatjuk Michael Heindllel közös, GAP című kiállításán, szeptember végéig. A két fiatal, budapesti és bécsi képzőművész humora és játékossága üdítően hat együtt az Akácfa utcai térben – kiderül, milyen harmóniában kondulnak fel a köztéri szobrok férfi alakjai, ha egyszerre fejükre koppintunk, de azt is elképzelhetjük, hogy milyen lenne egy hiányzó emlékmű talapzatára felállni és végre megkönnyebbülni.

Screenshot 2022 09 19 at 12.17.17

Pólya Zsombor: Valószínűleg könnyebb lesz így, 2022, helyspecifikus installáció Agárdon

Illés Haibo látványtervező, Melykó Richárd intermédia szakon végzett a Képzőművészeti Egyetemen, 2020-ban alakult performansz duójuk, a haimey. 2021-ben ők nyerték a Poszt-stadion-stádium ötletpályázatát, tavaly ősszel volt első önálló kiállításuk a Pince Galériában. Második kiállításuk október hetedikéig megtekinthető a RESET art space-ben, a Homok utcában. Az Out of Twister válogatott performansz-dokumentumokat mutat be.

Reset
haimey: Dramatic Highlights, 2022, KirakART, fotó: Simon Iringó

Screenshot 2021-07-21 at 11.50.10.jpg
ELSŐ KÉZBŐL: Pólya Zsombor mesél önálló kiállításáról

Folytatjuk ELSŐ KÉZBŐL című, tárlatvezetéseket gyűjtő rovatunkat.

131_Urbantsok1.jpg
Pólya Zsombor olvasata

Pólya Zsombor őszinte, mániákus és önreflexív művész. Őszinte, mert beismeri, ha valami nem sikerül. Nyáron a Szikra Képzőművészeti Bemutatóteremben rendezett Mérés című kiállítása jogosan kaphatta volna akár az „Önvallomás” címet is. A tárlaton tudatosan fal mögé rejtett Kilóim hazugságában szembenéz önmagával: 2011-ben ugyanis fogyókúrába fogott. Kezdő súlyát, a 133 kilogrammot felfestette feketével egy vászonra. Az volt a terve, hogy ha fogy, akkor fehéret, ha hízik, akkor feketét kever a festékbe, így a kép folyamatosan szürkül és világosodik. Egy ideig fogyott, majd ez abbamaradt, de ő ezután még egy hónapon keresztül kisebb számokat festett világosszürkével, tehát becsapta magát, majd a Verziók (2012) című lakáskiállításon bevallotta az önáltatást – ekkor lett hiteles a mű.

full_005957.png
HOGYAN LETT SZENTENDRE A FESTŐK VÁROSA?

Szentendrére szervez sétát az Artmagazin!

full_006142.jpg
Vajda élmények Szentendrén

Vasárnap érdemes Szentendre felé venni az irányt, hiszen az Artmagazin, a Ferenczy Múzeum Centrum, a Magyar Izraeli Baráti Társaság Kulturális Egyesület Szentendre és a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület szervezésében megvalósuló, egész napos programon szóba kerül Vajda művészete, szeretett helyszínei és könyvei.