EZT NÉZD – Új évad a pokolban

Dübörgő líra és fauna mielőtt mindent elszakít a hő...

Simona Gottierová, a Visegrad Fund Art Residency program keretében megvalósuló Caretaker című kiállítása május 23-án nyit az FKSE-ben. A szlovák alkotó így vall többnyire introspektív, érzékeny munkáiról: „Folyamatos, ismétlődő aktusok, amelyek jó adag akarattal és kitartással párosulnak. Vannak napok, amikor otthon érzem magam bennük, teljesen kielégítenek. Más sérülékenységekkel találkozva a sajátommal is tisztában vagyok. Máskor kihagyom - elvesztem önmagam ezekben az időhurkokban, mások szükségleteiben. Sérülékeny egyensúly amit újra és újra próbálok elérni és megtartani.” 

Egy nappal előtte ugyanitt pedig a hetedik alkalommal megrendezett Motion vetítéssorozaton Kicsiny Martha Dependent Origination és a T(n)C The Tent című videós munkáit lehet megtekinteni, majd megvitatni. Kicsiny Martha már szerepelt tavalyi legmeghatározóbb élményeinket bemutató cikksorozatunkban, a T(n)C-vel pedig 2020-ban készített Molnár Anna Ráhel interjút.

The Tent, film, részlet © The (new) Constellation

The Tent, film, részlet © The (new) Constellation

Június 6-ig látható Barabási Dániel & Csizik Balázs BIOPHILIA című tárlata, amely az élet fogalma, és annak különböző dimenziói köré szerveződik a Király utcai K11 Laborban. A két művész a természettudomány és a képzőművészet eszközeit vegyítve, változatos médiumokon keresztül jeleníti meg a központi témát, a sejtszíntű szerveződésektől egészen a városi terek és közösségek hálózataiig. Május 24-re pedig a kiállítás témáit feltáró beszélgetést szerveznek Love of Life: The Theory and Practice of Biophilia címmel és Kulcsár Géza vezényletével. Csizik Balázs éjjeli szekrényéről itt lehetett olvasni az Artmagazin körkérdése kapcsán.

Május 30-án nyit Kuzma Eszter Júlia Befejezet(t)lenítése a Kesztyűgyárban. A művész és Körösvölgyi Zoltán kurátor megfogalmazásában: a liliomvirágok a vásznon a dolgokká dermedt elevenség–nélküli valóság manifesztumai, amelyek csakis egy módon szabadíthatók fel: ha újra élővé válnak – ez pedig csak a befogadók cselekedetei által történhet meg.

Vécsei Júlia legújabb, Kisteremben rendezett egyéni kiállításának fókuszában egy meseszerű világ és annak történetei állnak. Az akvarellel papírra festett képeken lebegő helyzetek – építmények, installációk, növények és köztük áttetsző, sárga figurák jelennek meg. A varázslatos jelenetek egyes részletei többször is felbukkannak, egymás variációiként asszociatív történeteket létrehozva. A Kísérleti szünet június 2-ig látható! Vécsei Júlia munkái a Végre tanulhatunk valamit című kiállításról készített videónkban is felbukkannak. 


Június 7-én nyit Györbíró Csenge és Haniko A tó súlya című tárlata a Hybridartspace-ben. Ha valakinek az algavirágzás vagy a fecskemoszat fogalma eddig nem volt ismerős, e kiállítás alkalmával a Balaton valós ökológiai helyzetével ismerkedhet meg… A Balaton már többször volt téma az Artmagazin hasábjain: most Mádl Janka cikkét ajánljuk ezek közül.

Misztikus lények, különleges alakok – Krepsz Gábor a folyóvizek által megdolgozott uszadékfákból építi fel klasszikus fantasy karakterek ihlette légies szobrait, amelyek május 19. és június 1. között kerülnek bemutatásra a Nyolcésfélben. Hasonló teremtmények tekintetében Kergyó Zsófia Kémiai nász a szürrealista festészetben című cikkét ajánljuk!

Góth Martin önálló kiállítása a MAINSTREAM BEAT TO THE INTELLECTUAL (Intellectual beat to the mainstream), amelyet május 26-tól láthatunk szintén a Nyolcésfélben, titokzatos módon leírás vagy kurátori szöveg helyett egy szabadverssel csábítja a fiatal képzőművészeti közeget:


2. évad: Új festmények!
Nihil Doomerlandben. Az EGO átszakad személyiségeken. Éjszakai városképek és lassan haladó gyors autók. A koponyám sötét karikás szemekben. Düh. Öngyógyító mánia. Vagy jó vagyok, vagy megőrültem.
Fáradt, kösz a kérdést!
Kövi utca…

full_006500.png
Ezt nézd! – Forradalom és kreativitás

A hétre két kiállításmegnyitót – az FFS új tagjainak bemutatkozását a K.A.S. Galériában és Barakonyi Szabolcs solo show-ját a B24 Galériában –, valamint két előadást – Sugár Jánosét az Artmagazin, a Kisterem és a Loffice szervezésében, továbbá Farid Rakunét az OFF-Biennále és az IMPEX együttműködésében – ajánlunk.

full_005262.png
Ezt nézd! – Pesten és a szabadban

Onnan tudjuk, hogy igazán elindult a nyári szezon, hogy a héten már szabadtéri programot is ajánlunk. Természetesen emellett azokról sem feledkeztünk meg, akik szeretnek kiállítóterekben hűsölni és előadásokat hallgatni.

 

full_005919.png
Ezt nézd! – Vidéki kezdés

A hét első felét érdemes lesz vidéken tölteni. Sőt, aki teheti, annak akár egy egész hétre is érdemes Debrecenbe utaznia.