Április végén startol az OFF-Biennále Budapest harmadik kiadása

Az OFF öt hét alatt tizennégy, kifejezetten erre az alkalomra megvalósuló projekten keresztül járja körül a LEVEGŐT! hívószó különféle művészeti olvasatait.

2015 és 2017 után idén harmadik ízben valósul meg a biennálé Ezúttal kevesebb, ugyanakkor komplexebb projektre koncentrál, amelyeket az OFF közösen szervez és hoz létre a projektek kezdeményezőivel. Szinte valamennyit csapatok kezdeményezték, amelyekben különböző területekről érkezett alkotók működnek – akár évek óta – együtt. Az OFF elsősorban épp az ilyen önszerveződő, hosszútávú, több művészeti ágon vagy kulturális területen átívelő projekteknek kíván platformot biztosítani. Ehhez hasonlóan az idei a kiadás kiemelt célja, hogy a jelent kritikusan szemlélő, ugyanakkor a jövő lehetőségeit kutató, azt illetően valamilyen javaslattal, vízióval élő produkciók valósulhassanak meg, amelyek a maguk eszközeivel kívánnak részt vállalni közös ügyeink alakításában. A bemutatandó projekteket az OFF kurátori stábja független szakemberek bevonásával, egy nyilvános pályázat során választotta ki.

Az idei OFF 2021. április 23. és május 30. között valósul meg, tizennégy projektjének részletes leírásai erre a linkre kattintva böngészhetők.

Off web cover 2021 jan 01 1

Ahogyan mi is megírtuk, az OFF-Biennále tavaly júniusban meghívást kapott a világ egyik legfontosabb kortárs művészeti eseménye, a documenta legközelebbi, 2022. évi kiadására. A documentát övező élénk diskurzus leképezi, ugyanakkor új utakra is tereli a társadalom művészettel szembeni elvárásait. Az aktuális kiadás karakterét minden alkalommal az adott esemény művészeti igazgatójának elképzelései és koncepciója formálják, ezért korántsem csupán a pillanatnyi kortárs művészeti irányzatok fórumaként működik, hanem olyan helyként, ahol innovatív és mértékadó kiállítási modellek mutatkoznak be. A documenta minden egyes kiadása meghatározó szerepet játszott abban, hogy új irányt mutasson a művészetről folytatott nemzetközi diskurzusban.

A 2022-ben megrendezendő kiadás kurátora a ruangrupa csoport lesz. Az indonéz művészeti kollektíva működését a lumbung, egy erőforrás-megosztáson és közösségiségen alapuló koncepció határozza meg. Ezt a működési modellt a documenta keretében, más szervezetek bevonásával egy olyan nemzetközi lumbung-hálózattá szeretnék bővíteni, amely a 2022-es documentát követően is biztosítja különböző helyi és nemzetközi együttműködések fenntarthatóságát. Az OFF felkérésének közvetlen előzménye Farid Rakun, a ruangrupa tagja 2019-es budapesti látogatása volt, a Dot.To.Dot rezidenciaprogram keretében.

Nyitókép: Böröcz Judit – Pálinkás Bence György: A kis olvasztótégely, 2019–21 Fotó: Pálinkás Bence György

full_005017.png
Íme, a 2017-es OFF-Biennále Budapest nyílt pályázatának nyertes projektjei

A nyílt pályázatra 94 program-javaslat érkezett, melyek közül 20-at választott ki a kurátori stáb tagjaiból álló zsűri. A kiválasztott pályázatok között található performansz, kiállítás, előadás, interaktív társasjáték, köztéri installáció, workshop, kiadvány és koncert is. 

full_005493.jpg
Ismét (2) hét műtárgya esemény az OFF Biennále Budapesten

Hogyan értelmezik a művészek a (sokunk számára) absztrakt asztronómiai kutatások eredményeit? Miként jelenik meg munkájukban egy olyan, mindannyiunkat érintő probléma, mint az inváziós fajok kérdése, és az miként válik egy önálló kísérleti pedagógai kezdeményezés kiindulópontjává? (2) hét műtárgya esemény a Repülő Kajak kiállításon.

full_005551.png
Száguldó Riporter – OFF-Biennále Budapest

Száguldó Riporterünk a hosszú októberi hétvégén az OFF budapesti programjai közül szemezgetett. 

Fotók és szövegek: Mucsi Emese, Rácz Rebeka és Szilágyi Róza Tekla

full_005295.png
Íme a második OFF-Biennále Budapesten résztvevő művészek névsora

A szeptember végén kezdődő második OFF-Biennále Budapest projektjeinek keretet adó téma nem más, mint a Gaudiopolis története.

full_005980.png
Jelentkezz projekttel a 2020-as OFF-Biennáléra!

2020 tavaszán harmadszor lesz OFF-Biennále. Ez alkalommal az OFF nem tematikus keretet kínál a pályázati felhívásra jelentkezőknek. Olyan művészi vagy kurátori gondolkodásmódokat keres, amelyek elmélyültek, kíváncsiak, és bár párbeszédre és kritikai gondolkodásra épülnek, mernek állást foglalni és javaslatokkal élni. Ebben a pályázati körben sokkal kevesebb tervet fogadnak be, megvalósításukba azonban aktívan beszállnak. Az így létrejövő projektek mentén közösen alakítjátok majd ki a biennálé tematikáját.

full_005444.jpg
Beszélgetés és tárlatvezetés az OFF-Biennále Budapesten A (2) hét műtárgya szervezésében

Beszélgetés és tárlatvezetés a Forecasting a Broken Pastkiállításon.

full_005546.png
Újabb (2) hét műtárgya beszélgetés az OFF-Biennále Budapesten

A (2) hét műtárgya soron következő eseményén Szász Lilla és Hidas Judit Idegen a senkiföldjén c. kiállítása kapcsán beszélgetünk. A kiemelt munkát eltávolították, ezáltal a műtárgy hült helye kerül a diskurzus középpontjába.

Screenshot 2020-04-21 at 18.32.31.png
Disztópia/utópia címmel pénteken partit és adománygyűjtést szervez az OFF-Biennále

Az OFF-Biennále harmadik kiadása 2020. április 24-én nyílt volna meg, de a jelenlegi tervek szerint csak jövő tavasszal kerül megrendezésre.

pic155.jpg
Az OFF-Biennále is részt vesz a 2022-es documentán

Az OFF-Biennále meghívást nyert a documenta 15-ön való részvételre, amelyet a németországi Kasselben rendeznek meg ötévente. A 2022-es kiadást megformáló úgynevezett „nemzetközi lumbung” kezdőcsapatába nyolc másik szervezettel együtt hívták meg az OFF-ot, akiket az elmúlt években a világ minden szegletét bejárva választott be a documenta művészeti vezetése az együttműködésbe.