Elhunyt Révész László László festőművész

2021. március 11-én 63 évesen, váratlanul elhunyt Révész László László Munkácsy-díjas festő, filmes, díszlettervező, performansz művész és a Képzőművészeti Egyetem tanára.

Laszlo laszlo revesz

Révész László László, forrás: Wikimedia Commons

Révész László László 1977-től 1981-ig tanult a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, majd Angliában, Rómában, Portóban, New Yorkban, Bécsben és Budapesten dolgozott. 2009-től a festő tanszék osztályvezető mestere, docense volt. 

Révész a Pannónia Filmstúdióban is dolgozott anyagelőkészítőként, a nyolcvanas években pedig főleg performanszművészként volt aktív. Ebben az időszakban elvégezte az animáció szakot az akkor még Iparművészeti Főiskolán. Számos kísérleti filmet és videót forgatott, de forgatókönyvíróként Enyedi Ildikóval is dolgozott együtt a rendező világhírű elsőfilmje, az Én XX. századom forgatókönyvén. Mindeközben végig rajzolt és festett. Legutóbb pont egy évvel ezelőtt az Artmagazin is ellátogatott a Paksi Képtárban rendezett, Roskó Gáborral közös kiállítására, amelynek címe ez volt: A végzet hatalmas.

Révész László László 2014-ben a Balkonban hosszú interjúban mesélt életéről, korai munkáiról, inspirációiról, a hazai művészeti életről és documentás szereplérésől.

full_003369.jpg
Digitális klasszikus

Révész László László a középgeneráció egyik legkonzekvensebb, legsokoldalúbb alkotója. Művei megtalálhatók köz- és magángyűjteményekben, számos kiállításon szerepel itthon és külföldön egyaránt. Az utóbbi néhány hónapban több európai nagyvárosban is volt kiállítása, ahol újabb munkáit tekinthette meg a közönség.
 

Screenshot 2020-11-30 at 21.27.51.jpg
A HETVENES ÉVEK MODERNIZMUSÁBÓL KIÚSZÓ ÓRIÁSHAL ESETE

Ha valakit érdekel, milyen út vezetett a szocializmus modern építészetétől az organikus épületekig, vagy ha tudni akarja, miről folyt a hetvenes évek leghevesebb építészeti vitája, az úgynevezett tulipán-vita, annak Paks, ma még, tanösvényként működik. Útitárs-szerzőnk az Artmagazin idei IBUSZútján Branczik Márta építészettörténész kiránduláson előadott verzióját saját kutatásai és asszociációi alapján alakította élménybeszámolóvá.

Laszlo_Laszlo_Revesz.jpg
A bomlás virágai

„Egy különös világból felhozott emlékek, déjà vu-k, időtlen képek, beállítások, jelenetek ezek, amik sebtiben rabul ejtenek” – olvasható Jósvai Péter cikkében, ami egy több mint tíz évvel ezelőtti Révész László László-kiállításról szól. Bár gondolatai több mint egy évtizeddel ezelőtt születtek, semmit sem vesztettek erejükből. Ezzel a 2008-as Kisterem galériabeli kiállításról szóló kritikával, Jósvai Péter szövegével emlékezünk meg Révész László Lászlóról, aki a múlt hét folyamán hunyt el tragikus hirtelenséggel.

Screenshot 2020-02-11 at 12.57.54.png
La Fête Permanente

A nyolcvanas évek művészete az utóbbi időben egyre inkább a figyelem középpontjába kerül. Az 1987-es documenta 8 performansz-szekciójának számos magyar vonatkozását feltérképezve1 és az esemény kontextusát felvázolva igyekszünk bekapcsolódni ebbe a munkába, és némileg árnyalni is az eddig kialakult képet.2