Meghosszabbították a Derek Jarman kertjének történetét bemutató kiállítás nyitvatartását

A My Garden’s Boundaries are the Horizon (A kertem határa a horizont) most már egészen december 13-ig látogatható a londoni Garden Museumban. Azok pedig, akik nem tudnak a helyszínre utazni, a hasonló tematikájú online kiállításon nézhetnek körül.

A most látható kiállítás az első a Derek Jarman-tárlatok sorából, amely a művész és rendező kertek iránti szenvedélyével, a kertek alkotómunkásságában betöltött szerepével foglalkozik. A tárlat nagy része a művész híres dungenessbeli kertje, a Prospect Cottage történetét járja körül – művek és filmrészletek mellett a Jarman telkén álló házból Londonba utaztatott személyes tárgyak is láthatók lesznek. A kiállítás azért is különleges betekintési lehetőség Jarman szenvedélyébe, mert a Prospect Cottage nem látogatható az érdeklődők számára.

20200124 derek jarman

Derek Jarman a Prospect Cottage kertjében

A kertek fontosságát az is mutatja, hogy mikor 1986-ban Derek Jarmant is jelölték a neves művészeti díjra, a Turner Prize-ra, akkor az egyik vele készített interjúban úgy utalt a festészetre, mint titkos kertjére, ahova elmenekülhet. Az 1980-as években készült fekete festményei is szoros kapcsolatot ápolnak a természettel – kátrány és a strandon, valamint a kertben lelt talált elemek borítják őket. Az 1990-es években festett színes tájképei pedig a kertekben tapasztalt örömet és szépséget tükrözik vissza.

Landscape derek jarman 1991 courtesy collection julian sands scaled

Derek Jarman: Landscape (Tájkép), 1991, Collection Julian Sands

Jarman akkor talált rá az eladó táblával ellátott, eredetileg halász házikónak épült Prospect Cottage-re, amikor Tilda Swintonnal forgattak a közeli parton. Miután 1986. december 22-én HIV-vel diagnosztizálták, úgy döntött, hogy minél tartalmasabban szeretne kihasználni az előtte álló éveket, ezért megvette az ingatlant és elkezdte kialakítani saját kertjét. A kert egy atomerőmű mögött található, a közeli partról kicsapódó só és az onnan érkező szél kifejezetten nehezített terepet jelentett Jarman kertjének. Ő azonban a „megfelelő növényt a megfelelő helyre” filozófiával csodálatos kertet épített ki. Hogyha itt lehetséges kertet létrehozni, akkor lényegében bárhol az.

5138

A Prospect Cottage kertjének egy részlete

A Prospect Cottage idén januárban hosszú évek után először újra a figyelem középpontjába került, amikor a művészeti világ több neves képviselője együtt küzdött azért, hogy a házat és a kertet műemlékké nyilvánítsák. A nyílt adománygyűjtést az Art Fund, a Creative Folkestone és a Tate vezette – 10 héten keresztül gyűjtötték össze azt a 3,5 millió fontot, ami ahhoz szükséges, hogy a telek és a ház ne kerüljön privát kézbe. A kezdeményezést többek között Tilda Swinton, Jeremy Deller és Wolfgang Tillmans is támogatta.

Az online kiállítás ezen a linken nézegethető.

full_004923.jpg
„A KERT AZ ÉN MŰTERMEM”

A londoni blockbuster kiállítás húzóneve természetesen Monet, de nemcsak a francia impresszionisták vibráló kertjeibe invitál, hanem bepillantást enged a századelő számos avantgárd festőjének kertideáljába a spanyol Sorollától az expresszionista Emil Noldén át Matisse vagy Kandinszkij elképzeléséiig.

Screenshot 2022-03-02 at 17.08.11.jpg
Frida kertje New Yorkban

Frida Kahlo a Matilde és Guillermo Kahlo által 1904-ben épített Casa Azulban látta meg a napvilágot, amely nevét ragyogó kékre festett falairól kapta. Az akkor még külvárosnak számító Coyoacán negyedben álló Kék Ház belső udvara a spanyol kertek jellegzetes építészeti megoldásait a mexikói kertek őshonos növényvilágával ötvözi.

full_000451.jpg
Barokk kertek

Vonalzóval nyírt lombok, elegáns minták szerint elrendezett bukszusok, klasszikus rendben szétszaladó allék, szökőkút-medencében végződő sétányok, a távolból beszüremkedő menüettfoszlányok – a barokk abszolutizmus példás módon zabolázta meg a buja természetet. A hagyományőrző francia kastélyparkokban járva csak álmodozunk valami hasonlóról idehaza is. Pedig volt ilyen: a Napkirály sugarai hozzánk is eljutottak, igaz, egy kis késéssel.

full_003248.jpg
Irány a kert!

Ha hétvégén felkerekedünk, hogy megnézzünk valami szép helyet, az majdnem mindig kastélytúrát jelent, amiből szerencsére – ha felújított, ha romos – bőven akad az országban.