Ezt nézd! – Budapest és Gödöllő

A hétre két kiállításmegnyitót ajánlunk: a Magyar Képzőművészeti Egyetem Parthenón-fríz Termében rendezett egyénit, valamint a Gödöllői Iparművészeti Műhely csoportos ékszerkiállítását; továbbá a Francia Intézet kerekasztal-beszélgetését és az AICA és a Kassák Múzeum szervezésében megvalósuló szimpóziumot javasoljuk.

Kedden 18:00-kor új kiállítás nyílik a Magyar Képzőművészeti Egyetem Epreskerti kiállítóterében, a Parthenón-fríz Teremben. Csontó Lajos solo show-jának címe, a Bővített mondat jelen esetben nem egy nyelvtani szituációt jelöl, hanem egy keresési folyamatra utal, ami egy térbeli gesztusban nyilvánul meg. A művész a „valamit tenni” kijelentésnek újabb és újabb jelentéssel való behelyettesítésével modellálja az emberi életben oly gyakran érzékelt ellentétes változás természetét, felvetve a döntéseinkből adódó felelősség kérdését.

85173455 10157755805627660 1437437932343394304 o

Szerdán 18:30-kor kezdődik A nagy könyvlopás. Francia könyvkiállítás a vasfüggöny mögött című kiállításhoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetés a Francia Intézetben. A beszélgetésen részt vesz Fejérdy Gergely történész, Passuth Krisztina művészettörténész, Standeisky Éva történész, a kiállítás kurátorai, Árvai Mária és Véri Dániel művészettörténészek, valamint moderátorként Topor Tünde, az Artmagazin főszerkesztője.

Pénteken 15:00-kor kezdődik az AICA Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége Magyar Tagozata és a Kassák Múzeum szervezésében megvalósuló szimpózium, ami A kettősbeszéden innen és túl — Művészet Magyarországon 1956–1980 című tanulmánykötetről szól majd. Az eseményen felszólalnak: Horányi Attila (MOME Elméleti Intézet), Százados László (MNG), Róka Enikő (BTM – Fővárosi Képtár), Kishonthy Zsolt (MissionArt Galéria), Beke László (MTA BTK Művészettörténeti Intézet), Passuth Krisztina (ELTE BTK Művészettörténeti Intézet), Keserü Katalin (ELTE BTK Művészettörténeti Intézet - KRE BTK Művészettörténet Tanszék), Kovács Péter (művészettörténész), Andrási Gábor (Műértő) és K. Horváth Zsolt (ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet). A program ingyenes, regisztrálni a [email protected] e-mail címen lehet. Szombaton 16:00-kor érdemes Gödöllő felé venni az irányt, ugyanis ekkor kezdődik A kortárs ékszer című kiállítás megnyitója a Gödöllői Iparművészeti Műhelyben. A fiatal ékszerművészeket felsorakoztató csoportos tárlaton előtérbe kerülnek azok a forma- és anyaghasználatukban is újszerű, meghökkentő, szokatlan ékszerek, amik a képző- és az iparművészet határait feszegetve új tartalommal töltik meg a kortárs ékszer fogalmát. A kiállító művészek között szerepel Börcsök Anna, Fazekas Veronika, Fekete Fruzsi, Horányi Kinga, Lőrincz Réka, Neuzer Zsófi, Tengely Nóra, Vági Flóra és Veszprémi Gabriella.

84331665 2994356080576443 8475368796100493312 n

Forrás: facebook.com

full_006088.png
Ezt nézd – Új köntösben

Megújult az Ezt nézd! rovatunk: a szokásos napi események – kiállításmegnyitók és egyestés projektek – mellett a szerkesztőség személyes, szubjektív ajánlói is terítékre kerülnek.

full_004751.png
Ezt nézd! - Friss diplomák, utolsó kör

A héten kihasználhatjuk az idei utolsó lehetőségeinket arra, hogy diplomamunkák és diplomaprojektek között nézelődjünk. Azok se aggódjanak, akik talán már unják a kipakolások sorozatát, ajánlónkban szerepel könyvbemutató, tárlatvezetés és béta-verzió-tesztelés is. Képzőművészet, street-art és tech – szóval igyekeztünk mindenkinek a kedvében járni.

full_004781.png
Ezt nézd! - A GWB és a Száguldó Riporter hete

Szóval, ahogy pár napja írtuk, a héten igazán berobban az őszi kulturális szezon: hétközben megnyitók garmadája lesz, hétvégén pedig minden szem a kortárs budapesti galériákra szegeződik, hiszen péntektől vasárnapig tart az idei Gallery Weekend Budapest. Mi sem leszünk restek, ezalatt Bubira pattanunk, hogy Száguldó Riporterjeink a lehető legtöbb helyszínről be tudjanak csekkolni.

full_004859.png
Ezt nézd! - Bűvkörök és bábáskodások

A hét eleje az FKSE bűvkörében telik, hogy aztán a hét második felében együtt bábáskodhassunk egy új budapesti kulturális és művészeti fesztivál születésénél.

full_004663.png
Ezt nézd! - Diskurzusok hete

Kerekasztal beszélgetések, előadás, artist talk valamint kiállítás formájában manifesztálódó polgári tudatosság és tettrekészség jegyében folytatódik a tavasz. Felkelünk a téli álmunkból és az új év ígéretével új célokat tűzünk ki magunk elé. Azonban megvalósíthatóak-e céljaink, meg tudunk-e bírkózni az elénk gördülő akadályokkal? Segít-e, ha beszélünk a fennálló helyzetről, sőt: érdemes-e párbeszédeket kezdeményeznünk terveinkről és vágyainkról? Továbbá, érdemes-e megosztanunk egymással a már látottakról és átéltekről kialakult véleményünket? Április első hete tökéletes diskurzus-terápiát kínál. Menjünk, érdeklődjünk és beszélgessünk! A hét végére talán kiderül: érdemes-e.

full_004761.png
Ezt nézd! - Eső után szabadon

A múlt heti ítéletidő után bennünk van a mehetnék  – szerencsére Budapest és vidék is kínál kultúrális szabadidős programokat. A képzőművészet legkülönbözőbb színtereit mérhetjük fel a héten, ne szalasszuk el a lehetőséget!

 

full_004760.png
Ezt nézd! - hashtag BB, Bánk és Budapest

A hét egyértelműen a Bánkra menekülés és a kulturális együttlét jegyében telik. Nem is szaporítanánk a szót, lássuk mit csinálhatunk Bánkon és mivel üthetjük el az időt, míg várjuk, hogy Bánkra mehessünk.