Júniusra halasztották a chicagói Frida Kahlo-kiállítást, ami a járvány és az izoláció révén új aktualitást nyert

A koronavírus-járvány miatt egy évet csúszott a közkedvelt mexikói művész munkásságát bemutató kiállítás. Hamarosan azonban készen áll, hogy megnyissa kapuit a chicagói külvárosban található intézmény, amely az offline Frida Kahlo-kiállítás mellett számos kapcsolódó virtuális programot is tartogat az érdeklődők számára.

Más intézményekhez hasonlóan az Illinois állambeli Glen Ellynben, a Chicagótól nyugatra fekvő külvárosban található College of DuPage múzeumának, a Cleve Carney Museum of Artnak át kellett variálnia kiállítási programját a világjárvány miatt. A Mexikóvárosban található Museo Dolores Olmedóból kölcsönzött 26 festményt és papíralapú munkákat bemutató, eredetileg tavaly júniusra tervezett Frida Kahlo 2020 kiállítást egy évvel későbbre halasztották, és átkeresztelték Frida Kahlo: Timeless (Frida Kahlo: Időtlen) címűre. Februárra – miután júniusra tervezik az újranyitást – pedig virtuális programdömpinggel készülnek a türelmetlen érdeklődőknek.

„Ezeket az eseményeket eredetileg mind a kiállítás idejére terveztük” – nyilatkozta Justin Witte, a múzeum igazgatója és kurátora. A programok átütemezése helyett Witte és munkatársa, Diana Martinez, a McAninch Arts Center igazgatója úgy döntött, hogy a virtuális térben rendezik meg a tervezett eseményeket. Az online programok mellett szólt az is, hogy így sokkal szélesebb közönséget érhetnek el.

Frida kahlo onarckep majmokkal

Frida Kahlo: Self-Portrait with Small Monkey (Önarckép majmokkal), 1945. Collection Museo Dolores Olmedo, Xochimilco, Mexikó © 2020 Banco de México Diego Rivera Frida Kahlo Museums Trust, Mexico, D.F. / Artists Rights Society (ARS), New York

A virtuális eseménysorozaton olyan személyek vesznek részt, mint például Adriana Zavalla művészettörténész, aki 2015-ben a New York-i Botanical Garden Frida Kahlo-kiállításának volt a kurátora, vagy a Mexikóvárosban élő író és történész, Karen Cordero. Február 21-én Julie Rodrigues Widholm, a kaliforniai Berkeley Art Museum és a Pacific Film Archive igazgatója tart előadást Contemporary Art after Frida Kahlo (Kortárs művészet Frida Kahlo után) címmel.

A tárlat koncepciójának kidolgozásakor Wittét és munkatársait megdöbbentette, hogy milyen mértékben kapcsolódnak Frida Kahlo munkái napjaink társadalmi témáihoz. „Most, a járvány idején Kahlo egészségügyi problémái és az azt követő elszigeteltség a mi valóságunk is, manapság sok ember megtapasztalja ezt a helyzetet.”

Forrás: theartnewspaper.com

full_006282.png
Frida, avagy a fájdalom domesztikálása

Az Artmagazin már harmadszor hirdette meg cikkíró versenyét, legutóbb a Frida Kahlo-kiállítás kapcsán, amelynek három nyertes írása az Artmagazin Online-on olvasható. A pályázat jeligés volt, de a zöldginkgo jelige mögött egy korábbi kedves szerzőnket sejtettük. Amely érzet be is igazolódott, így az ő írását itt közöljük, az orvostörténeti utalásokat külön is értékelve.

full_005514.png
LAS DOS FRIDAS

Tényleg két Frida van a DMA (Dallas Museum of Art) nagy Mexico kiállításán, de a két Frida összesen három Frida, hiszen az egyik kép magában is két Frida. Az jött vendégségbe, egyenest Párizsból, ahová egyenest Mexico Cityből ment. Kicsit nehezen találta meg az utat a szomszédba, de erről még beszélünk. Az biztos, hogy valamiképpen erről a képről szól az egész nagyszabású kiállítás, pontosabban ez a kép kap új értelmet Amerikában, Texasban, ahol igen jelentős a mexikói kisebbség jelenléte. Annyira jelentős, hogy itt, a kiállításon kicsit sem tűnik kisebbségnek, mintha demonstrálni akarnák, hogy itt vagyunk

full_004029.jpg
Festmények, fájdalmak és a folytatás: mit mond Frida Kahlo a kortársaknak?

Rómában, dacolva a hőséggel, idén egész nyáron turisták kelnek korábban vagy hagyják ott sebtiben a reggelizőasztalt, hogy időben beálljanak a Scuderie del Quirinale előtt formálódó sorba és bejussanak Frida Kahlo életmű-kiállítására. A teljes pályaívet bemutató anyaghoz mexikói, európai, amerikai intézmények és magángyűjtők kölcsönöztek, a negyvennél is több portré és önarckép között van, amit Olaszország először láthat élőben. Ekkora ismertségű művésznél mindig kérdés, képes-e egy kiállítás visszaadni a nézés örömét, fel tudja-e fogni a látogató, hogy most az eredeti előtt áll, és meglátja-e benne magát a képet, átjön-e még annak ereje, élménye.

Screenshot 2022-03-02 at 17.08.11.jpg
Frida kertje New Yorkban

Frida Kahlo a Matilde és Guillermo Kahlo által 1904-ben épített Casa Azulban látta meg a napvilágot, amely nevét ragyogó kékre festett falairól kapta. Az akkor még külvárosnak számító Coyoacán negyedben álló Kék Ház belső udvara a spanyol kertek jellegzetes építészeti megoldásait a mexikói kertek őshonos növényvilágával ötvözi.

full_000572.jpg
Frida Kahlo öröksége

A műkereskedelem jellemzően nem dolgozik nagy profittal, de mindig ott bujkál benne a nagy felfedezés lehetősége. A kincstalálás izgalma és sikere. Azért kacsingatnak a galériások mindig a szűz területek felé, mert onnan várható a nagy fogás. A későn rehabilitált életművek viszont mágnesként vonzzák a hamisítókat és a neppereket is, hiszen a dokumentum-hiányos pályaívbe bárhol beilleszthető egy-két frissen gyártott műtárgy, amire a kincskereső gyűjtők és kereskedők ragadozóként csapnak le. Ez történt az orosz avantgárd festőkkel a hatvanas években és ez történik Frida Kahlóval a szemünk láttára.

full_005966.png
Frida Kahlo balesetet szenved és lebegni kezd

2018 nyarán meghirdettük harmadik kritikaíró-pályázatunkat a Magyar Nemzeti Galéria Frida Kahlo – Remekművek a mexikóvárosi Museo Dolores Olmedóból című kiállítása kapcsán. A beérkezett szövegeket átolvastuk, shortlist-eztük, megvitattuk – így választottuk ki azt a három írást, Cserna Endre, Juhász Nóra és Király Zsuzsanna pályamunkáit, amelyeket az Artmagazin Online felületén publikálunk.

full_005965.png
Frida kicsit mindenkié

2018 nyarán meghirdettük harmadik kritikaíró-pályázatunkat a Magyar Nemzeti Galéria Frida Kahlo – Remekművek a mexikóvárosi Museo Dolores Olmedóból című kiállítása kapcsán. A beérkezett szövegeket átolvastuk, shortlist-eztük, megvitattuk – így választottuk ki azt a három írást, Cserna Endre, Juhász Nóra és Király Zsuzsanna pályamunkáit, amelyeket az Artmagazin Online felületén publikálunk.

full_005964.png
Frida Kahlo = Frida Kahlo

2018 nyarán meghirdettük harmadik kritikaíró-pályázatunkat a Magyar Nemzeti Galéria Frida Kahlo – Remekművek a mexikóvárosi Museo Dolores Olmedóból című kiállítása kapcsán. A beérkezett szövegeket átolvastuk, shortlist-eztük, megvitattuk – így választottuk ki azt a három írást, Cserna Endre, Juhász Nóra és Király Zsuzsanna pályamunkáit, amelyeket az Artmagazin Online felületén publikálunk.

full_000300.jpg
Frida Kahlo, szupersztár

Kiállítást rendezni vagy albumot szentelni Frida Kahlo munkásságának nem könnyű dolog. Amilyen csekélyke, alig hetvenvalahány képre rúgó a festői életmű maga, olyan sokfelé szétszóródva, különféle múzeumok, magángyűjtemények részeként él tovább. Most, születésének századik évfordulója alkalmából Ciudad de México legnagyobb presztízsű kiállítóhelye, a Museo del Palacio de Bellas Artes adott helyet Frida Kahlo eddigi legnagyobb gyűjteményes kiállításának.