KÖRKÉP – A Sotheby’s évfordulós aukciója

Ötvenéves a Sotheby's fotográfiai részlege, amelyet egy grandiózus árveréssel ünnepel meg az aukciósház. A jubileum alkalmából ötven ikonikus fénykép kerül kalapács alá, méghozzá a valaha élt legbefolyásosabb fotósok munkáiból.

Az április 12-én kezdődő és egészen 22-éig tartó, 50 Masterworks to Celebrate 50 Years (50 mestermű 50 év megünneplésére) című online aukció a 19. század úttörőitől és a 20. század eleji meghatározó női művészektől kezdve a háború utáni munkákon át, a divat- és kortárs fotográfia nagy alakjain keresztül veszi sorra a legnagyobb neveket a fotózás közel kétszáz éves történetében.

Az aukciós anyag 19. századi alkotásai közül érdemes kiemelni a William Henry Fox Talbot közel kétszáz korai fényképét tartalmazó archívumot, melyet becslések szerint 300–500 ezer dollárért vihetnek el. Talbot minden bizonnyal az első brit fotós volt, bár az első fénykép elkészítését többnyire kortársának, Daguerre-nek dedikálják. Az 1840-es években Talbot féltestvérének, Henrietta Horatia Maria Gaisfordnak ajándékozta a magánkollekciót, majd leszármazottról leszármazottra öröklődött a mai napig. Most, közel két évszázad után először kerül árverésre ez a nem mindennapi gyűjtemény.

Az egyedi nyomatokból és albumokból álló archívum bepillantást enged az 1840-es évek mindennapjaiba – beltéri és kültéri jelenetekkel, portrékkal, csendéletekkel és tájakkal egyaránt. Az aukciós ház szerint ez az anyag együttesen „a 19. századi fényképek vitathatatlanul legfontosabb részét képezi, amely valaha piacra került”.

Talbot

William Henry Fox Talbot, 1800 – 1877

A Sotheby’s árverésén nagy szerep jutott az úttörő női fotográfusoknak is. Ilyen Imogen Cunningham 1928-ból származó modernista remekműve, a Triangles (Háromszögek). A ritka, korai nagyítás értéke, ami a Whitney Museum of American Art 1999-es The American Century: Art & Culture 1900–1950 (Az amerikai század: művészet és kultúra 1900–1950) című kiállításán is szerepelt, a becslések szerint 150–250 ezer dollárt is elérhet. Érdemes kiemelni Lee Miller Nude (Akt) című alkotását is, amely 1930-ban készült – méghozzá abban az időszakban, amikor a fotós Párizsban élt és a szürrealista Man Rayjel volt kapcsolatban.

 765

Lee Miller: Nude (Akt)

De szerepelnek még ismert amerikai fotósok is, mint Carleton Watkins, Ansel Adams és a háború utáni időszak ikonikus képeit megörökítő Robert Frank. A válogatásba bekerült Yves Klein legendás ugrása az ürességbe (a fotó készítőiről, a Skunk–Kender párosról szóló cikkünk az alábbi linken érhető el) vagy éppen Lee Friedlander és Roy DeCarava fotói, a kortársak közül pedig Sebastião Salgado vagy Richard Misrach alkotásaira licitálhatnak az érdeklődők.

765 1

Ansel Adams: Moonrise, Hernandez, NM (Holdkelte, Hernandez, NM)


 

Források: news.artnet.com, sothebys.com

magritte-christies.jpg
KÖRKÉP – Max Ernst, René Magritte és Joan Miró

A tavalyi év kihívásokkal teli légköre, az aukciósházak bevételeinek visszaesése nem adott túl sok okot a bizakodásra – azonban a 2021-es évet mégis az optimizmus lengi körül. A Christie’s két márciusra kihirdetett árverésén is jelentős érdeklődésre számítanak. Most az egyik ilyen aukciós anyag – amely a szürrealizmus nagy alakjainak műveit kínálja eladásra – három alkotásával foglalkozunk: Max Ernst, René Magritte és Joan Miró egy-egy művével.

Lee-Miller-scaled-e1611858057901-1536x1216.jpg
KÖRKÉP – Man Ray és baráti köre

Man Ray utolsó asszisztense, Lucien Treillard magángyűjteménye kerül kalapács alá március 2-án a Christie's párizsi székházában. A kollekcióban a szürrealizmus nagy mesterének tárgyai, fotói, könyvei, kéziratai és litográfiái szerepelnek, amelyek nemcsak azért érdekesek, mert betekintést engednek Man Ray munkásságába, hanem mert baráti köre is feltérképezhető általuk.

Képernyőfotó 2021-02-04 - du. 8.55.06.jpg
KÖRKÉP – Van Gogh rajza egy ismeretlen lányról

Van Gogh rajzai sokszor háttérbe szorulnak festményei mellett, ám most a Christie’s londoni aukciójának egyik sztártétele éppen egy ilyen alkotás. A portré egy fiatal lányt ábrázol, akinek kiléte mind a mai napig ismeretlen. Most elmondjuk, mitől olyan különleges az alkotás, és miért is esélyes arra, hogy megdöntse a művész rekordját.

Christo_JeanneClaude_48HowardNY-Photo-by-Wolfgang-Volz-©-The-Estate-of-Christo-V.-Javacheff-1024x698.jpg
KÖRKÉP – Christo és Jeanne-Claude gyűjteménye

Ritkán fordul elő, hogy egy legendás művészházaspár személyes gyűjteménye kerül kalapács alá. A Sotheby’s februári aukcióján Christo és Jeanne-Claude kollekciójára lehet licitálni, ami nemcsak azért érdekes, mert a két alkotó érdeklődéséről és ízléséről tanúskodik, hanem mert olyan kapcsolati szálakat is felvázol, amelyekre eddig nem derült fény.

letan.jpg
KÖRKÉP – Egy megszállott gyűjtögető kollekciója

A héten egy különleges aukciós anyag kerül terítékre, méghozzá Pierre Le-Tan illusztrátor és díszlettervező gyűjteménye, aki – munkájához hűen – rengeteg műalkotással és tárggyal vette körbe magát párizsi lakásában.

im-282282.jpeg
KÖRKÉP – Évindító aukciók

A tavalyi év káosza a művészeti piacot sem kerülte el: a gazdasági helyzet alakulása visszaszorította az eladásokat, a kiállítások mellett az aukciókat is át kellett költöztetni az online térbe. Az idei év azonban a bizakodásról szól, vásárok és árverések sorát tervezik megvalósítani az elkövetkező hónapokban. Mi is ebben bízunk, ezért útjára indítjuk új rovatunkat, amiben a műkereskedelem legfontosabb és legérdekesebb történéseit mutatjuk be – aukciós rekordokkal, méltatlanul ismeretlen művészek történeteivel vagy éppen meghökkentő adatokkal.

wong_lotus.jpg
KÖRKÉP – Feltörekvő művészek aukciója

A Phillips március 3-ai árverésén fiatal, feltörekvő tehetségek műveit vonultatja fel. Az eladásra szánt alkotások között szerepelnek az autodidakta festő, Matthew Wong művei is, aki néhány éve, fiatalon hunyt el, ám rövid ideig tartó pályafutása ellenére tavaly felkerült a legkeresettebb és legnagyobb forgalmat generáló kortárs művészek listájára.