KÖRKÉP – Női aukció

A Sotheby's az első kizárólag női művészek munkáit felsorakoztató aukciójára készül. Hogy mennyire jó ötlet elkülöníteni a női alkotókat, és hogy egyáltalán van-e létjogosultsága egy szegregált értékesítésnek 2021-ben – erről megoszlanak a vélemények. Mi most értékítélet helyett megnézünk néhány művet (és alkotóját), amik bekerültek a válogatásba, illetve felvázoljuk nagy vonalakban, miért is fontos a női művészek munkásságával foglalkozni a műkereskedelemben.

Az online aukció anyaga egészen a 17. századig nyúlik vissza, de ugyanúgy megtalálhatók benne a 21. század nagy nevei is – például Dorothea Tanning, Hannah Höch és Barbara Hepworth alkotásai is bekerültek a válogatásba. Az aukció tételei között számos festmény, különféle nyomatok, szobrok, valamint dizájntárgyak is megtalálhatók. Bár annak ellenére, hogy a kereslet növekszik, mégsem lehet elegendő ahhoz, hogy élő árverést tartsanak a Sotheby’s valamelyik impozáns, kiemelt helyszínén. Helyette online aukcióra kerül sor május 20. és 27. között.

Nem sűrűn fordul elő, hogy kizárólag nők művei kerülnek kalapács alá, sőt a Sotheby’s esetében ez az első ilyen alkalom. Dorothea Tanning kifejezetten ellenezte az ilyenfajta elkülönítést: míg az emancipációt, a nők jogait éltette, a nők és férfiak alkotásainak szétválasztását már nem tartotta életszerűnek és észszerűnek. Csak elképzelni lehet, hogyan reagált volna arra, hogy bekerült ebbe, a hitvallásával szembemenő aukciós anyagba.

A (Women) Artists, vagyis (Női) művészek aukció már címében is utal erre az ellentmondásos szituációra. A nemek közötti osztályozás vitája napjainkban is jelen van: a folyamatos őrlődés, miként lehetne megtalálni az arany középutat, ahol a háttérbe szorított nők reflektorfénybe kerülnek, ráadásul anélkül, hogy szegregálnánk, leválasztanánk munkásságukat a globális művészeti közegről/piacról. 

084n09398 8fn55

Dorothea Tanning: The Witch (A boszorkány). A Sotheby’s jóvoltából

Az, hogy a nők munkássága alulreprezentált a művészeti intézményekben – és ez alól a magángyűjteményezés sem kivétel –, kevesebb kutatás születik életükről (és még sorolhatnánk), egyrészt egy mélyen gyökerező kulturális elfogultságnak, előítéletnek köszönhető, de közrejátszik benne az is, hogy a szülői feladatokban döntő szerep jut az anyáknak, illetve a művészeti világban való képviselet hiánya is azt eredményezte, hogy a női művészek háttérbe szorultak. És akkor még nem beszéltünk azokról az esetekről, ahol az alkotók a férj elnyomása miatt kerültek perifériára.

Az aukciós anyagban több olyan nő alkotásai is szerepelnek, akiknél a házasságkötés kifejezetten hátráltatta az érvényesülést. A már említett Dorothea Tanning aukciós rekordja 1,2 millió dollár, miközben férje, egy másik szürrealista, Max Ernst legmagasabb ára 16,3 millió dollár – bár Tanninghez hasonlóan Ernst is nagy szószólója volt a nemek közötti egyenlőségnek. Tanning egész életében arra törekedett, hogy ne az határozza meg munkásságát, ki a házastársa. Tanning The Witch (A boszorkány, 1950) című festménye az egyik legdrágább tétel az aukciós anyagban, 220–320 ezer fontra becsülik.

Françoise gilot

Françoise Gilot's: Paloma à la Guitare (Paloma gitárral). A Sotheby’s jóvoltából

Egy másik legendás házaspár női tagja, Françoise Gilot is képviseltetve van az árverésen: a Paloma à la Guitare (Paloma gitárral, 1965) című alkotás várhatóan 120–180 ezer fontot ér el. Gilot nagyon eltökélt volt, hogy művészként hírnevet szerezzen magának, de – ahogy az emlékiratából kiderül – Pablo Picasso végül rábeszélte, hogy hagyja el családját és költözzön hozzá, majd miután így tett, Gilot lett a tanítványa, szeretője és asszisztense, bár egy évtizeddel később már el is hagyta Picassót.

De hogy ne csak azokat a példákat soroljuk, ahol negatívan befolyásolta a párkapcsolat a művészi hírnevet, hozunk egyet az ellenkezőjére is – ami igencsak elenyésző számban fordult elő mindezidáig. A 17. századi holland festő, Rachel Ruysch munkássága beárnyékolta férje, Juriaen Pool művészetét. Míg előbbinek 2,5 millió dollár, utóbbinak mindössze 6263 dollár az eladási rekordja. Ruysch állítólag sokáig késleltette a házasságot, hogy karrierjére összpontosíthasson, mígnem 30-as éveiben találkozott Poollal. A házasságkötés után Ruysch továbbra is leánykori nevén írta alá festményeit, és bár tíz gyermeke volt, a 80-as éveiben is folytatta a festést. Pool közben rájött, nem elég tehetséges a fényűző karrierhez, így feladta. Ruyschtól egy csendélet szerepel az aukción (kb. 150–200 ezer font) – az árverés legkorábbi darabját huszonkét évesen, 1687-ben festette.

 Rachel ruysch

Rachel Ruysch: Florest floor still life with a pool (1687). A Sotheby's jóvoltából

Az elmúlt években egyre több megoldás született arra, hogy előtérbe helyezzék a női művészek munkásságát, s úgy tűnik, jó eredményekkel zárultak ezek a kezdeményezések: a nők alkotásainak árai folyamatosan emelkednek, egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek műveikre a kiállításokon, kiadványokban, illetve a média is kezd felfigyelni rájuk.

A Sotheby’s számításai szerint az elmúlt öt évben a női művészek árai 32%-kal nőttek, ami 29%-kal haladta meg a férfi alkotók növekedési tendenciáját. A kortárs és régi nagy mesterek műveit forgató piacokon különösen jelentős növekedést tapasztaltak: a női művészek árai az előbbin 49%-kal, utóbbin 45%-kal emelkedtek. Mindazonáltal továbbra is igaz, hogy az összesített aukciós rekordok listáján elenyésző a női művészek jelenléte – holott nincs ekkora differencia azt illetően, hány férfi és hány nő alkot ma a világon.


Forrás: theartnewspaper.com

magritte-christies.jpg
KÖRKÉP – Max Ernst, René Magritte és Joan Miró

A tavalyi év kihívásokkal teli légköre, az aukciósházak bevételeinek visszaesése nem adott túl sok okot a bizakodásra – azonban a 2021-es évet mégis az optimizmus lengi körül. A Christie’s két márciusra kihirdetett árverésén is jelentős érdeklődésre számítanak. Most az egyik ilyen aukciós anyag – amely a szürrealizmus nagy alakjainak műveit kínálja eladásra – három alkotásával foglalkozunk: Max Ernst, René Magritte és Joan Miró egy-egy művével.

Lee-Miller-scaled-e1611858057901-1536x1216.jpg
KÖRKÉP – Man Ray és baráti köre

Man Ray utolsó asszisztense, Lucien Treillard magángyűjteménye kerül kalapács alá március 2-án a Christie's párizsi székházában. A kollekcióban a szürrealizmus nagy mesterének tárgyai, fotói, könyvei, kéziratai és litográfiái szerepelnek, amelyek nemcsak azért érdekesek, mert betekintést engednek Man Ray munkásságába, hanem mert baráti köre is feltérképezhető általuk.

talbot.jpeg
KÖRKÉP – A Sotheby’s évfordulós aukciója

Ötvenéves a Sotheby's fotográfiai részlege, amelyet egy grandiózus árveréssel ünnepel meg az aukciósház. A jubileum alkalmából ötven ikonikus fénykép kerül kalapács alá, méghozzá a valaha élt legbefolyásosabb fotósok munkáiból.

wong_lotus.jpg
KÖRKÉP – Feltörekvő művészek aukciója

A Phillips március 3-ai árverésén fiatal, feltörekvő tehetségek műveit vonultatja fel. Az eladásra szánt alkotások között szerepelnek az autodidakta festő, Matthew Wong művei is, aki néhány éve, fiatalon hunyt el, ám rövid ideig tartó pályafutása ellenére tavaly felkerült a legkeresettebb és legnagyobb forgalmat generáló kortárs művészek listájára.

im-282282.jpeg
KÖRKÉP – Évindító aukciók

A tavalyi év káosza a művészeti piacot sem kerülte el: a gazdasági helyzet alakulása visszaszorította az eladásokat, a kiállítások mellett az aukciókat is át kellett költöztetni az online térbe. Az idei év azonban a bizakodásról szól, vásárok és árverések sorát tervezik megvalósítani az elkövetkező hónapokban. Mi is ebben bízunk, ezért útjára indítjuk új rovatunkat, amiben a műkereskedelem legfontosabb és legérdekesebb történéseit mutatjuk be – aukciós rekordokkal, méltatlanul ismeretlen művészek történeteivel vagy éppen meghökkentő adatokkal.

letan.jpg
KÖRKÉP – Egy megszállott gyűjtögető kollekciója

A héten egy különleges aukciós anyag kerül terítékre, méghozzá Pierre Le-Tan illusztrátor és díszlettervező gyűjteménye, aki – munkájához hűen – rengeteg műalkotással és tárggyal vette körbe magát párizsi lakásában.

Christo_JeanneClaude_48HowardNY-Photo-by-Wolfgang-Volz-©-The-Estate-of-Christo-V.-Javacheff-1024x698.jpg
KÖRKÉP – Christo és Jeanne-Claude gyűjteménye

Ritkán fordul elő, hogy egy legendás művészházaspár személyes gyűjteménye kerül kalapács alá. A Sotheby’s februári aukcióján Christo és Jeanne-Claude kollekciójára lehet licitálni, ami nemcsak azért érdekes, mert a két alkotó érdeklődéséről és ízléséről tanúskodik, hanem mert olyan kapcsolati szálakat is felvázol, amelyekre eddig nem derült fény.

Képernyőfotó 2021-02-04 - du. 8.55.06.jpg
KÖRKÉP – Van Gogh rajza egy ismeretlen lányról

Van Gogh rajzai sokszor háttérbe szorulnak festményei mellett, ám most a Christie’s londoni aukciójának egyik sztártétele éppen egy ilyen alkotás. A portré egy fiatal lányt ábrázol, akinek kiléte mind a mai napig ismeretlen. Most elmondjuk, mitől olyan különleges az alkotás, és miért is esélyes arra, hogy megdöntse a művész rekordját.