Artmagazin
full_004692.jpg

Artmagazin 87

Bizonyos szempontból minden a megszokott. Ülünk a szerkesztőségi asztalnál és arról beszélgetünk, vajon hogyan és miért került Lakner László Danae című képe Makovecz Imre lakásából a Ludwig Múzeumba, ki hogyan emlékszik Ladik Katalinra, tényleg ő szerepelt-e régen valamelyik űrben játszódó magyar tévésorozatban, illetve hogy Picasso el fog-e dalísodni, mármint a megítélése, mennyi az esélye annak, hogy a katari múzeumok valamelyikébe egyszer olyan típusú művek is bekerüljenek, mint Judy Chicago tányérjai. Nézzük, melyik kép lenne a legszuperebb címlapra, hogy kifejezze az érzéseinket is, épp úgy, mint az előző címlap esetében, amikor ülnek a bolondok egy lélekvesztőn és eveznek, eveznek megveszekedetten, csak épp nincs alattuk víz.
Örülünk, hogy ismét összefüggéseket tudunk felmutatni; Csanádi Judit épp arról beszél az interjúban, mennyire szereti Anselm Kiefert, úgyhogy jöhet is utána egy Kiefer-cikk, Bajkay Éva tanulmányából pedig megvilágosodik, 1920 körül hogy ment híre annak: valaki fekete négyzeteket fest.
Más szempontból január óta hosszú és kimerítő várakozásban vagyunk, és csak mostanában kezdhettünk hátradőlni a múlt időbe, voltunk. Megszületett az NKA kuratóriumának döntése, mely szerint a magazin kap támogatást, de csak az előző években megítélt összeg felét, ami nem jó hír.
Szeretjük a kihívásokat, bizonyos szempontból a művészet történetének is az az egyik tanulsága, hogy amiben az ember hisz, azért küzdenie kell.
Viszont nincs időnk kivárni az utókor visszaigazolását, változatlanul építünk hát meglévő bázisunkra is, akik Önök, kedves olvasók, és kedves partnereink, akik vagy előfizetnek*, vagy újságárusoknál, könyvesboltokban megveszik a lapot, akik részt vesznek művészeti estjeinken, tippelnek élő kvízjátékainkon, jönnek velünk múzeumi programjainkra, galériás vezetéseinkre, vagy épp hirdetnek** nálunk.
Tartsák meg jó szokásukat, mert ezzel megtartanak minket is.

Köszönettel: Artmagazin


Tartalom:

4 – Artanzix

6 – Martos Gábor: KATARBA KELL ANNAK MENNI...

12 – Fáy Miklós: PICASSO ÚTI FÁK 

14 – Geskó Judit: A SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM KÉPEI AZ EMLÉKEZET TERÉBEN
II. rész: Beszélgetés Lakner Lászlóval

18 – Páldi Lívia: FOLYAMATOS MÚLT
John Akomfrah filmjeiről

22 – Szikra Renáta – Topor Tünde: A VISSZATÉRŐ
Interjú Csanádi Judit díszlettervezővel, a Magyar Képzőművészeti Egyetem új rektorával

30 – Gadó Flóra: GERMAINE, MARIANNE, BRÜNHILDE, ULRIKE, ANSELM ÉS A RAJNA
Anselm Kiefer Mme de Staël – De l'Allemagne című munkájáról

34 – Topor Tünde: EMBERNEK ÉRZEM MAGAM...
Beszélgetés Pados Gáborral, az acb Galéria tulajdonosával és Kürti Emesével, a galériához tartozó kutatóbázis, a ResearchLab vezetőjével

44 – Winkler Nóra: VILÁGRASZÓLÓ VACSORA
Ehhez képest a Csillagok háborúja kismiska

46 – Mucsi Emese: EZ AZ Ő ASZTALA
Jovánovics György – Egy önéletrajz című kiállításáról

48 – Szikra Renáta: ANTI-DESIGN
Josef Frank retrospektív kiállítása Bécsben

54 – A VÁROSLIGET SZELLEME VI.
Can Togay: Ligeti emlék

60 – Bajkay Éva: HOL A KONTEXTUS?