Artmagazin
full_005003.png

Artmagazin 92

Igyekeztünk tűzijátékkal búcsúztatni ezt az évet, pontosabban olyan történetekkel, amelyek a bonyolult körülmények feltárása, a részletek pontosítása mellett is túlmutatnak a realitásokon. Van legalább egy olyan rétegük, ami felcsillantja a reményt, vagy legalább ad némi illúziót, mint ahogy Derkovits lakkozott fa háttere adja az arany-alapét (lásd Várkonyi György tanulmányát a 46. oldalon). Ha magasabb szempontból nézzük, egy másik cikkünk, a Dénes Valéria – Galimberti Sándor-történet is pozitív, főleg ha a végzetes, semmiféle megalkuvást nem tűrő romantikát annak vesszük – és miért ne vennénk? Egy következő tanulmányban, Pál István esetében az életmű fokozatos kirajzolódásának lehet örülni, annak, hogy a legmostohább életút ellenére is van esély arra, hogy valamikor a művek megkezdjék a sugárzást, a művész neve fennmaradjon, egy sok vihart kiállt barátság megörökítődjön.

Aztán az Őrizetlen pénz, 1956 ma már valószínűtlennek tűnő akciója is olyasmi, aminek a puszta megtörténte is lelkesítő, hiába ellentmondásos – mint az Boros Géza írásából kiderül – az utóélete. Párizs mindig jó, egy jó művet megérteni szintén, elfeledett festőnőket megismerni ugyancsak, és az is nagyon örömteli, hogy a Szépművészeti Múzeum régóta szisztematikusan épített 1800 utáni Gyűjteményébe nemrégiben bekerült nyolc Hantai-mű, a család jóvoltából. Az ajándékozás a legutóbbi Hantai árverési rekord fényében még jelentősebb gesztus a szülőföld felé – amivel Hantai viszonya nem volt problémátlan. 1948-as emigrálása után egyszer jött csak haza: az édesanyja temetésére.

Minthogy itt a karácsony, a Budapesti Történeti Múzeum Gyerek/kor/kép című kiállítására küldjük olvasóinkat, hogy az anya-gyerek képekből eleget nézegethessenek, és eldönthessék a kiállításról író két szerzőnk közül melyik oldalára állnak.

Gondoljanak ránk szeretettel karácsonykor is, meg az új év elején is! 
 
tt
 
ARTMAGAZIN 92
 
TARTALOM:
4 – 5 ARTANZIX 
 
6 – 10 Mucsi Emese: A CSÖND FEHÉR – A Szépművészeti Múzeum nyolc új Hantai-képéről
 
14 – 15 Mélyi József: ZÜMMÖGŐ KÓRUS – Tornyai Péter - Kertész Krisztián: Bartók bogárgyűjteménye - 20 magyar népdal
 
18 – 19 Szikra Renáta: CLARA ÜNNEPI ASZTALA
 
20 – 25 Sághy Marianne: PÉNZ, PEZSGŐ, PÁRIZS: A tüneményes Második Császárság
 
26 – 30 Nyáry Krisztián:  „MINDEN KORLÁTTÓL MENTESEN, TELJES SZABADSÁGGAL” – Dénes Valéria és Galimberti Sándor
 
32 – 37 Ketten egy kiállításról: A GYEREK/KOR/KÉP A BUDAPESTI TÖRTÉNETI MÚZEUMBAN – Fáy Miklós: A nyák mazgatja, Fehér Ildikó: Ahmed a várban
 
38 – 45 Plesznivy Edit: HIÁNYOS KIRAKÓS: PÁL ISTVÁN FESTŐMŰVÉSZ ÉLETÚTJA ÉS MUNKÁSSÁGA – A kirakós újabb darabjai: Füst Milán és Pál István barátsága
 
46 – 52 Várkonyi György: ARS ÉS TECHNÉ – Egy nemrég előkerült Derkovits-mű kapcsán
 
54 – 63 Boros Géza: PÉNZ AZ UTCÁN – Egy 1956-os akció és utóélete
 
68 – 69 Gutenberg-galaxis: DANIEL ARASSE: LEONARDO - A VILÁG RITMUSA
Martos Gábor könyvrecenziója
 
70 – 71 Gutenberg-galaxis: BARAKONYI SZABOLCS: KÖSZ, JÓL!
Topor Tünde könyvrecenziója