KÖRKÉP – A nagy Basquiat-boom

Tavaly, amikor már javában zajlott a pandémia, majdnem megdőlt Jean-Michel Basquiat saját rekordja egy több mint 100 millió dolláros vásárlással, s alig egy hónapja tarolt egy alkotása az ázsiai piacon is. Most két újabb műve kerül kalapács alá, méghozzá nem kevés összegért. Az sem kizárt, hogy újabb rekord születik...

Májusban két nagy festményét árverezik el az amerikai művésznek: az egyiket a Christie'snél, a másikat a Sotheby'snél. A két mű eladási ára összesen akár 100 millió dollárra is rúghat. In This Case (Ebben az esetben, 1983) című nagy méretű festménye a Christie's 21. századi művészeti árverésén kerül terítékre május 11-én New Yorkban. A vászon nem hivatalos becsült értéke 50 millió dollár körül van. Másnap a Versus Medicire (1982) lehet licitálni a Sotheby's kortárs művészeti aukcióján, ahol a becslések szerint 35 és 50 millió dollár közötti összeget hozhat az alkotás.

Nem ez az első eset, hogy sorra kerülnek egy-egy művész munkái a piacra, amikor érzékelhető az alkotó – jelen esetben Basquiat – iránti kereslet megugrása. Gondoljunk csak arra, hogy a múlt hónapban Basquiat Warrior (Harcos, 1982) című műve 41,8 millió dollárért kelt el a Christie's hongkongi árverésén, ami új rekordot jelentett egy nyugati művész számára az ázsiai piacon. Tavaly, a világjárvány idején pedig Ken Griffin amerikai vállalkozó és befektető több mint 100 millió dollárt fizetett a Peter Brant amerikai üzletember tulajdonában lévő, Boy and Dog in a Johnnypump (Fiú és kutya a tűzcsapnál, 1982) című Basquiat-műért. Ezek után nem kérdés, hogy jelentősen megnőtt a kereslet a művész munkássága iránt.

Jean michel basquiat warrior zoom chrities min

Jean-Michel Basquiat: Warrior (Harcos), 1982. A Christie's jóvoltából

A Christie's kínálatában szereplő In This Case, amelyen egy koponya látható vörös alapon, jelenleg Giancarlo Giammetti olasz üzletember, a Valentino divatház társalapítójának tulajdonában van. A mű eddig Giammetti manhattani lakásának falán, az étkezőasztal fölött lógott, ahogy egy 2013-as Architectural Digest-cikk fotóanyagában is látható. A Christie's nem kívánt nyilatkozni az eladás okáról, s egyelőre Giammetti sem kommentálta döntését. Az olasz üzletember a festményt – amelyet előtte 2002-ben 999 500 dollárért adtak el a Sotheby'snél – 2007-ben vásárolta meg a Gagosiantól.

A koponyákat ábrázoló festmények Basquiat legkeresettebb alkotásai közé tartoznak. A halál szimbólumának használata egyrészt önarckép nála, másrészt az emlékezésről, visszatekintésről szól, s egyúttal Basquiat utcai művészi pályafutására is utal. „Azért vonzotta Basquiatot szinte megszállottan az emberi fej ábrázolása” – írta Fred Hoffman művészettörténész, kurátor – „mert az arcra az ember pszichológiai és mentális birodalmának rejtett valóságaként, külső fizikai jelenléteként tekintett”. Az In This Case (Ebben az esetben) bekerült a néhai művész 2018-as nagy sikerű retrospektív válogatásába a Fondation Louis Vuittonban, ahol együtt szerepelt mind a három koponyát ábrázoló műve. A másik két alkotás – amelyek Cím nélküliek – közül az egyiket Yusaku Maezawa japán milliárdos vásárolta meg 2017-ben 110,5 millió dollárért, míg a másik a Los Angeles-i Broad Museum gyűjteményében található. A Maezawa birtokában lévő festmény a jelenlegi aukciós rekorder Basquiat munkáit illetően.

64965437 977x1024

Jean-Michel Basquiat: In This Case (Ebben az esetben), 1983. A Christie's jóvoltából

A Sotheby’s május 12-i New York-i kortárs művészeti aukciójának főszereplője a Versus Medici, amelyet Basquiat 1982-ben, mindössze huszonkét éves korában festett. A mű 1990 óta ugyanabban a magángyűjteményben szerepel, korábban pedig Stephane Janssen, Basquiat egyik korai gyűjtője birtokolta, aki 1982-ben az alkotó műtermében tett látogatása során szerezte meg Larry Gagosiantól. A Versus Medicit 1982-ben fejezte be a festő, ugyanabban az évben, mint a rekordot jelentő Cím nélküli művét. A festmény jellegzetes vizuális nyelvezetével a nyugati művészettörténet egyik legfontosabb sarokkövével, az olasz reneszánsszal, a Leonardo, Michelangelo, Raffaello, Botticelli és mások művei által meghatározott, a felvilágosodással kapcsolatos mozgalommal áll szemben. Basquiat karrierje kezdetén festette, ezért is számít igazán bátor kiállásnak, hiszen a művész tulajdonképpen hadat üzent a művészettörténetnek, és nemcsak a saját helyét érvényesítette a mű által, hanem a reneszánsz mesterek utódjává is koronázta magát.

 „Basquiat nélkül az elmúlt 40 év művészettörténete egészen másként alakult volna. Jelenleg ő a legkeresettebb művész” – nyilatkozta Alex Rotter, a Christie's 20. és 21. századi művészetért felelős elnöke.

Basquiat sothebys

Jean-Michel Basquiat: Versus Medici, 1982. A Sotheby’s jóvoltából

 

Források: news.artnet.com, christies.com, sothebys.com

 

magritte-christies.jpg
KÖRKÉP – Max Ernst, René Magritte és Joan Miró

A tavalyi év kihívásokkal teli légköre, az aukciósházak bevételeinek visszaesése nem adott túl sok okot a bizakodásra – azonban a 2021-es évet mégis az optimizmus lengi körül. A Christie’s két márciusra kihirdetett árverésén is jelentős érdeklődésre számítanak. Most az egyik ilyen aukciós anyag – amely a szürrealizmus nagy alakjainak műveit kínálja eladásra – három alkotásával foglalkozunk: Max Ernst, René Magritte és Joan Miró egy-egy művével.

Lee-Miller-scaled-e1611858057901-1536x1216.jpg
KÖRKÉP – Man Ray és baráti köre

Man Ray utolsó asszisztense, Lucien Treillard magángyűjteménye kerül kalapács alá március 2-án a Christie's párizsi székházában. A kollekcióban a szürrealizmus nagy mesterének tárgyai, fotói, könyvei, kéziratai és litográfiái szerepelnek, amelyek nemcsak azért érdekesek, mert betekintést engednek Man Ray munkásságába, hanem mert baráti köre is feltérképezhető általuk.

Képernyőfotó 2021-02-04 - du. 8.55.06.jpg
KÖRKÉP – Van Gogh rajza egy ismeretlen lányról

Van Gogh rajzai sokszor háttérbe szorulnak festményei mellett, ám most a Christie’s londoni aukciójának egyik sztártétele éppen egy ilyen alkotás. A portré egy fiatal lányt ábrázol, akinek kiléte mind a mai napig ismeretlen. Most elmondjuk, mitől olyan különleges az alkotás, és miért is esélyes arra, hogy megdöntse a művész rekordját.

Christo_JeanneClaude_48HowardNY-Photo-by-Wolfgang-Volz-©-The-Estate-of-Christo-V.-Javacheff-1024x698.jpg
KÖRKÉP – Christo és Jeanne-Claude gyűjteménye

Ritkán fordul elő, hogy egy legendás művészházaspár személyes gyűjteménye kerül kalapács alá. A Sotheby’s februári aukcióján Christo és Jeanne-Claude kollekciójára lehet licitálni, ami nemcsak azért érdekes, mert a két alkotó érdeklődéséről és ízléséről tanúskodik, hanem mert olyan kapcsolati szálakat is felvázol, amelyekre eddig nem derült fény.

letan.jpg
KÖRKÉP – Egy megszállott gyűjtögető kollekciója

A héten egy különleges aukciós anyag kerül terítékre, méghozzá Pierre Le-Tan illusztrátor és díszlettervező gyűjteménye, aki – munkájához hűen – rengeteg műalkotással és tárggyal vette körbe magát párizsi lakásában.

im-282282.jpeg
KÖRKÉP – Évindító aukciók

A tavalyi év káosza a művészeti piacot sem kerülte el: a gazdasági helyzet alakulása visszaszorította az eladásokat, a kiállítások mellett az aukciókat is át kellett költöztetni az online térbe. Az idei év azonban a bizakodásról szól, vásárok és árverések sorát tervezik megvalósítani az elkövetkező hónapokban. Mi is ebben bízunk, ezért útjára indítjuk új rovatunkat, amiben a műkereskedelem legfontosabb és legérdekesebb történéseit mutatjuk be – aukciós rekordokkal, méltatlanul ismeretlen művészek történeteivel vagy éppen meghökkentő adatokkal.

wong_lotus.jpg
KÖRKÉP – Feltörekvő művészek aukciója

A Phillips március 3-ai árverésén fiatal, feltörekvő tehetségek műveit vonultatja fel. Az eladásra szánt alkotások között szerepelnek az autodidakta festő, Matthew Wong művei is, aki néhány éve, fiatalon hunyt el, ám rövid ideig tartó pályafutása ellenére tavaly felkerült a legkeresettebb és legnagyobb forgalmat generáló kortárs művészek listájára.

talbot.jpeg
KÖRKÉP – A Sotheby’s évfordulós aukciója

Ötvenéves a Sotheby's fotográfiai részlege, amelyet egy grandiózus árveréssel ünnepel meg az aukciósház. A jubileum alkalmából ötven ikonikus fénykép kerül kalapács alá, méghozzá a valaha élt legbefolyásosabb fotósok munkáiból.

084N09398_8FN55.jpeg
KÖRKÉP – Női aukció

A Sotheby's az első kizárólag női művészek munkáit felsorakoztató aukciójára készül. Hogy mennyire jó ötlet elkülöníteni a női alkotókat, és hogy egyáltalán van-e létjogosultsága egy szegregált értékesítésnek 2021-ben – erről megoszlanak a vélemények. Mi most értékítélet helyett megnézünk néhány művet (és alkotóját), amik bekerültek a válogatásba, illetve felvázoljuk nagy vonalakban, miért is fontos a női művészek munkásságával foglalkozni a műkereskedelemben.

monet_sothebys.jpeg
KÖRKÉP – Monet vízililiomai

A nagy francia impresszionista festő, Claude Monet egyik kedvenc témája a vízililiom volt, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy kétszázötven vásznat festett kedvelt virágairól. Most egy ilyen alkotás kerül kalapács alá a Sotheby’s árverésén, amiért nem kis összegre, cirka 40–60 millió dollárra (12–18 milliárd forint) számít az aukciósház.