Artmagazin
full_004534.jpg

Artmagazin 81

Közeledik a Design Hét, amikor minden a minket körülvevő tárgyakról szól. Címlapunkra is ezért került szögesdrótos éjjeli lámpa: nem nagyon tudtunk ennél aktuálisabb itthoni design-műtárgyat most elképzelni. Pedig nem is emiatt készült, csak a művészi intenciót utolérte a valóság.

Tudósítunk Mona Hatoum párizsi kiállításáról is, aki a Pompidou tereibe csinált drótháló-ketreceket, és bemutatjuk Katarina Šević Leopold Bloom-díjas projektjét – ezek sem mentesek történelmi és aktuálpolitikai felhangoktól, mint ahogy az az amerikai utcai étterem sem, ahol mindig az határozza meg az étlapot, hogy kivel van éppen az USA-nak politikai konfliktusa.

Szintén a design jegyében, konyhatörténet is szóba kerül, kiderítjük, minek köszönhették a hetvenes években felnövő gyerekek az evés közben fellépő klausztrofóbiát, illetve milyen illúziókból következett a modern konyha ideája. Innen már csak egy kis lépés, hogy edényekkel foglalkozzunk, ezüstserlegek útját kövessük a Kádár-kori műkereskedelem egy inkább bűnügyi hírekbe kívánkozó esetén keresztül. Aztán a viselettörténet sem maradhat ki: 14. századi freskókon láthatjuk, milyen kun süvegekben jártak a magyarok, amikor itáliai városokat ostromoltak Nagy Lajos királlyal az élen, és az is kiderül, mi a kordován.

Képzőművészetről is szó esik, legendás székesfehérvári kiállításokra emlékezve, és azt boncolgatva, vajon mi alapján dől el, milyen művek kerülnek egy, az utóbbi évtizedek remekműveit felvonultató válogatásba. Olvasóink megtudhatják, mi az a MADI és mi köze Váchoz, de más nemzetközi hírű szobrokról is írunk, amiket pedig Veszprémben lehet még ősz közepéig látni. És a hab a tortán: a Kröller-Müller-gyűjtemény, ugyancsak szobrokkal és Van Goghokkal a hollandiai Otterlóban. Végül egy találós kérdés: Varázslat és tündérmese, Emberi kéz teremtette, Csodaszalag, ha ezt látod, Magad benne megtalálod.

Mi az? A választ a 61. oldalon találják.

 

Topor Tünde
Artmagazin főszerkesztő


Tartalomjegyzék:

4 Artanzix 

6 KIÁLLÍTÁSAJÁNLÓ: don juan de zurbarán 

8 Horányi Attila: ESEMÉNY A POMPIDOUBAN – Mona Hatoum retrospektív kiállítása 

10 Topor Tünde: A SZAVAK NEM ELEGEK – beszélgetés Fodor Jánossal 

18 Mucsi Emese: bloomsday a bálnában 

22 Szikra Renáta: a kröller-müller 

28 P. Szűcs Julianna: Pars pro toto, totum pro parte, avagy Kovalovszky redukciós listája Balatonfüreden 

32 Winkler Nóra: Veszprémi vendégség – vasak Vassnál 

36 Nevelő Judit: Mozgás, Absztrakció, Dimenzió, Invenció 

40 Német Szilvi: KULINÁRIS BÉKEFENNTARTÓK AZ USA-BAN 

42 Szikra Renáta: FŐZ, SÜT, FŰT – A konyha metamorfózisa – Interjú Branczik Mártával, a Kiscelli Múzeum építészeti gyűjteményének vezetőjével 

50 Papp Júlia: Az „elvesztett” serleg – Műkereskedelem és műtárgyvédelem az 1950-es években 

54 Fehér Ildikó: A Történelmi Képcsarnok középkori falképmásolatai 

60 Katona Anikó: A nyolcadik művészet mestere – Macskássy Gyula