KÖRKÉP – Egy életre szóló barátság művész és orvos között

Yayoi Kusama az 1950-es években költözött Japánból New Yorkba, ekkor barátkozott össze dr. Teruo Hirose-zal. Az orvos, aki a művészet nagy hódolójaként gyakran pro bono kezelte művész betegeit, sokszínű gyűjteményt hozott össze praxisa során. Most egészen ritkán látható korai Kusama-művek kerültek ki a kollekcióból, amelyekre a Bonhams New York-i aukcióján lehetett licitálni.

Yayoi Kusama korai remekművei közül néhányat – amelyeket még soha nem állítottak ki nyilvánosan – egy különleges gyűjteményi árverésen kínált eladásra a Bonhams. A Kusama: The Collection of the late Dr. Teruo Hirose (Kusama: az idős dr. Teruo Hirose gyűjteménye) című május 12-ei New York-i aukción három festmény és nyolc papírmunka került kalapács alá, amelyeket Kusama maga ajándékozott dr. Hirose-nak, életre szóló barátjának és orvosának, akivel az 1960-as évekbeli New York-i éveiben konzultált. Az alkotások igazi kuriózumnak számítottak a piacon, ugyanis nem sűrűn fordul elő, hogy Kusama 1950-es évek végi és 1960-as évekbeli műveire lehet licitálni.

Yayoi Kusama és dr. Teruo Hirose is az 1950-es években érkezett Japánból az Egyesült Államokba. Bár életútjuk nagyon különböző volt – egyikük úttörő kortárs művész, másikuk pedig képzett sebész és orvos Bronxban –, útjaik azonban keresztezték egymást az 1960-as évek New Yorkjában, amikor Kusama felkereste dr. Hirose-t mint orvost. Dr. Hirose egyike volt a két japánul beszélő orvosnak Manhattanben, és nagy népszerűségnek örvendett a közösségen belül, mivel megfizethető ellátást nyújtott a japán betegeknek. Különösen nagylelkű volt a művészekkel, gyakran pro bono kezelte őket. Kusama kevés pénzzel érkezett az Egyesült Államokba, de minden egyébbel, amire szerinte szüksége volt: kétezer darab papírmunkát és hatvan selyemkimonót vitt magával, amelyeket valuta helyett akart használni. Az árverésen kínált papírmunkák majd’ mindegyike a Japánból magával hozott gyűjteményéből származik, amelyeket dr. Hirose-nak ajándékozott a vele való méltányos bánásmód elismeréseként.

25115530 mississippi river 1960 1 article 2000x1769

Yayoi Kusama: Mississippi River (Mississippi folyó), 1960. A Bonhams jóvoltából

Az árverés sztártételei közé tartozott Kusama két folyófestménye – a Mississippiről és a Hudsonról –, a mára már védjegyévé vált végtelen hálóstruktúrák motívumának korai példái. Mindkettő 1960-ban készült, és egyenként 3–5 millió dolláros becsült értékkel kínálták őket. A Hudson River (Hudson folyó, 1960) a gyermekkori otthona kertjét átszelő patak kavicsainak megfigyelése alapján készült, és az Infinity Nets (Végtelen hálók) sorozatának része. A gyűjtemény harmadik darabja, az Untitled (Cím nélkül) egy nagyon korai példája Kusama élénk színeket kombináló munkamódszerének. 

Ezek a korai művek már csak azért is kivételesek, mivel Kusama a vörös színt használja, miközben szinte minden más műve ebből az időszakból fehér és fekete. Az Infinity Nets című sorozatból egy másik mű, a NO. RED B (1960) alkotás 2015-ben 7 millió dollárért kelt el a Sotheby's hongkongi árverésén, ami Kusama harmadik legmagasabb aukciós ára. 

A nyolc papírmunka, amelyeket az alkotó még 1957-ben, az Egyesült Államokba érkezése előtt készített, Kusama művészi gyakorlatának sarokköve: ezek teremtik meg későbbi pályafutásának esztétikai alapjait. Már a húszéves korában festett művin is fellelhetők a pöttyök és a virágmotívumok, amelyekről később ismertté vált.

Az aukción az összes alkotás elkelt, s az est végül 15 225 938 amerikai dolláros (azaz 4, 5 milliárd forint) bevétellel zárult. A legmagasabb árat az Untitled (Cím nélkül, 1965) érte el – 4 590 313 dollárral (több mint 1,3 milliárd forinttal).

Image 1

Yayoi Kusama: Untitled (Cím nélkül), 1965. A Bonhams jóvoltából

 

Források: bonhams.com, theartnewspaper.com, hypebeast.com

magritte-christies.jpg
KÖRKÉP – Max Ernst, René Magritte és Joan Miró

A tavalyi év kihívásokkal teli légköre, az aukciósházak bevételeinek visszaesése nem adott túl sok okot a bizakodásra – azonban a 2021-es évet mégis az optimizmus lengi körül. A Christie’s két márciusra kihirdetett árverésén is jelentős érdeklődésre számítanak. Most az egyik ilyen aukciós anyag – amely a szürrealizmus nagy alakjainak műveit kínálja eladásra – három alkotásával foglalkozunk: Max Ernst, René Magritte és Joan Miró egy-egy művével.

Lee-Miller-scaled-e1611858057901-1536x1216.jpg
KÖRKÉP – Man Ray és baráti köre

Man Ray utolsó asszisztense, Lucien Treillard magángyűjteménye kerül kalapács alá március 2-án a Christie's párizsi székházában. A kollekcióban a szürrealizmus nagy mesterének tárgyai, fotói, könyvei, kéziratai és litográfiái szerepelnek, amelyek nemcsak azért érdekesek, mert betekintést engednek Man Ray munkásságába, hanem mert baráti köre is feltérképezhető általuk.

Képernyőfotó 2021-02-04 - du. 8.55.06.jpg
KÖRKÉP – Van Gogh rajza egy ismeretlen lányról

Van Gogh rajzai sokszor háttérbe szorulnak festményei mellett, ám most a Christie’s londoni aukciójának egyik sztártétele éppen egy ilyen alkotás. A portré egy fiatal lányt ábrázol, akinek kiléte mind a mai napig ismeretlen. Most elmondjuk, mitől olyan különleges az alkotás, és miért is esélyes arra, hogy megdöntse a művész rekordját.

talbot.jpeg
KÖRKÉP – A Sotheby’s évfordulós aukciója

Ötvenéves a Sotheby's fotográfiai részlege, amelyet egy grandiózus árveréssel ünnepel meg az aukciósház. A jubileum alkalmából ötven ikonikus fénykép kerül kalapács alá, méghozzá a valaha élt legbefolyásosabb fotósok munkáiból.

wong_lotus.jpg
KÖRKÉP – Feltörekvő művészek aukciója

A Phillips március 3-ai árverésén fiatal, feltörekvő tehetségek műveit vonultatja fel. Az eladásra szánt alkotások között szerepelnek az autodidakta festő, Matthew Wong művei is, aki néhány éve, fiatalon hunyt el, ám rövid ideig tartó pályafutása ellenére tavaly felkerült a legkeresettebb és legnagyobb forgalmat generáló kortárs művészek listájára.

im-282282.jpeg
KÖRKÉP – Évindító aukciók

A tavalyi év káosza a művészeti piacot sem kerülte el: a gazdasági helyzet alakulása visszaszorította az eladásokat, a kiállítások mellett az aukciókat is át kellett költöztetni az online térbe. Az idei év azonban a bizakodásról szól, vásárok és árverések sorát tervezik megvalósítani az elkövetkező hónapokban. Mi is ebben bízunk, ezért útjára indítjuk új rovatunkat, amiben a műkereskedelem legfontosabb és legérdekesebb történéseit mutatjuk be – aukciós rekordokkal, méltatlanul ismeretlen művészek történeteivel vagy éppen meghökkentő adatokkal.

letan.jpg
KÖRKÉP – Egy megszállott gyűjtögető kollekciója

A héten egy különleges aukciós anyag kerül terítékre, méghozzá Pierre Le-Tan illusztrátor és díszlettervező gyűjteménye, aki – munkájához hűen – rengeteg műalkotással és tárggyal vette körbe magát párizsi lakásában.

Christo_JeanneClaude_48HowardNY-Photo-by-Wolfgang-Volz-©-The-Estate-of-Christo-V.-Javacheff-1024x698.jpg
KÖRKÉP – Christo és Jeanne-Claude gyűjteménye

Ritkán fordul elő, hogy egy legendás művészházaspár személyes gyűjteménye kerül kalapács alá. A Sotheby’s februári aukcióján Christo és Jeanne-Claude kollekciójára lehet licitálni, ami nemcsak azért érdekes, mert a két alkotó érdeklődéséről és ízléséről tanúskodik, hanem mert olyan kapcsolati szálakat is felvázol, amelyekre eddig nem derült fény.

084N09398_8FN55.jpeg
KÖRKÉP – Női aukció

A Sotheby's az első kizárólag női művészek munkáit felsorakoztató aukciójára készül. Hogy mennyire jó ötlet elkülöníteni a női alkotókat, és hogy egyáltalán van-e létjogosultsága egy szegregált értékesítésnek 2021-ben – erről megoszlanak a vélemények. Mi most értékítélet helyett megnézünk néhány művet (és alkotóját), amik bekerültek a válogatásba, illetve felvázoljuk nagy vonalakban, miért is fontos a női művészek munkásságával foglalkozni a műkereskedelemben.

monet_sothebys.jpeg
KÖRKÉP – Monet vízililiomai

A nagy francia impresszionista festő, Claude Monet egyik kedvenc témája a vízililiom volt, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy kétszázötven vásznat festett kedvelt virágairól. Most egy ilyen alkotás kerül kalapács alá a Sotheby’s árverésén, amiért nem kis összegre, cirka 40–60 millió dollárra (12–18 milliárd forint) számít az aukciósház.

basquiat_christies.jpg
KÖRKÉP – A nagy Basquiat-boom

Tavaly, amikor már javában zajlott a pandémia, majdnem megdőlt Jean-Michel Basquiat saját rekordja egy több mint 100 millió dolláros vásárlással, s alig egy hónapja tarolt egy alkotása az ázsiai piacon is. Most két újabb műve kerül kalapács alá, méghozzá nem kevés összegért. Az sem kizárt, hogy újabb rekord születik...