KÖRKÉP – Sivatagi kozmológia

L. John és Barbara Wilkerson eladják Tommy Lowry Tjapaltjarri-festményüket egy melbourne-i galérián keresztül, hogy ezzel finanszírozzanak egy új amerikai egyetemi programot. A program célja, hogy az ausztrál őslakos kurátorok „helyet kapjanak a globális múzeumi világ asztalnál”.

Wilkersonék, akik már hosszú ideje New Yorkban élnek, 2007-ben a melbourne-i Sotheby'son keresztül vásárolták meg Tommy Lowry Tjapaltjarri Two Men Dreaming at Kuluntjarranya (Két férfi álmodik a Kuluntjarranyánál, 1984) című festményét 576 ezer ausztrál dollárért (közel 130 millió forint). Az árverés után váratlanul megtagadták tőlük a kiviteli engedélyt, pedig több szakértő szerint is „kulcsfontosságú a mű a nyugati sivatagi művészet történetében”. Wilkersonéknak be kellett érniük egy sor ideiglenes engedéllyel, amelyek lehetővé tették, hogy a festményt az Icons of the Desert: Early Aboriginal Paintings from Papunya (A sivatag ikonjai: Korai őslakos festmények Papunyából) című, a Herbert F. Johnson Museum of Arttal közösen megrendezett utazó kiállításon bemutathassák a Cornell Universityn.

A művész, aki az európaiakkal való kapcsolatfelvétel után Tommy Lowry néven vált ismertté, a nyugat-ausztráliai Warakurnától nyugatra, a Clutterbuck-hegység közelében fekvő Patjarrban született. A hagyományokhoz ragaszkodó Lowryt Patjarrngurrarra néven ismerték szülőföldjén. A Two Men Dreaming at Kuluntjarranyát a művész legjobb alkotásaként tartják számon, művészettörténészek és kurátorok kiemelik kivételes vizuális kvalitásait. Az 1980-as években festett mű azt az izgalmat foglalja magába, amikor a pintupiak több évtizedes papunyai száműzetés után hősiesen visszatértek sivatagi hazájukba. A festményen „Wati Kutjarra” (azaz két férfi) utazásának egy epizódját követhetjük nyomon, akik „mágikus erővel teli”, karizmatikus és nagyra becsült hősök voltak, s „bejárták az egész nyugati sivatagot, hogy elpusztítsák a fenyegető démonokat”. Ennek ellenére nem a klasszikus, jóindulatú hősök mintaképei voltak: időnként kéjsóvárak, bosszúállóak, engedékenyek és kiszámíthatatlanok. Lowry csodálta a történetben a két fiatalember „vad, féktelen és kissé antiszociális” személyiségét.

 Tjapaltjarri tommy lowry two men dreaming at kuluntjarranya

Tommy Lowry Tjapaltjarri: Two Men Dreaming at Kuluntjarranya (Két férfi álmodik a Kuluntjarranyánál), 1984

A festményen megjelenik a sós Kuluntjarranya tó kristályos csillogása, ám gazdag képi világának nagy része megfejthetetlen. Tommy Lowry alkotását ma már a Papunyában 1971-ben kezdődött és számos sivatagi közösség művészeit felölelő festészeti mozgalom kiemelkedő példájaként értelmezik. A mű kivételes minősége nem a képi kihívások zökkenőmentes megoldásából vagy általános sematikus tökéletességéből fakad. Megragadó jelenléte inkább a festmény féktelen energiájában rejlik: a hat nyüzsgő forma és az óriási gömbök közé szorított, achátszerű negatív terek közötti feszültségben. Azonban mielőtt felfedezhette volna a felkavaró remekműben rejlő lehetőségeket, Lowry élete 1987-ben hirtelen véget ért, amikor a Gibson-sivatagban lévő Kiwirrkurrában egy kártyaparti közben lelőtték.

A festményt most kétmillió ausztrál dollárért (több mint 446 millió forint) kínálják eladásra a melbourne-i D'Lan Contemporary galériában, s a június 17-től július 31-ig tartó Significant (Szignifikáns) című kiállításán szeretnék értékesíteni. Wilkersonék a nettó bevételt egy olyan magas szintű oktatási programra fordítják, amely az ausztrál őslakos kurátorok karrierjét segíti elő. John Wilkerson elmondta, hogy több keleti parti amerikai egyetemmel is tárgyalásokat folytat arról, hogyan lehetne a programot létrehozni és megvalósítani. „Nagyon sokan vagyunk azon, hogy kidolgozzuk a lehető legoptimálisabb megoldást” – mondta. „Én a víziót és az eszközöket biztosítom, hogy ez a program elinduljon, de a többit olyan hasonlóan gondolkodó személyeknek kell kiötölniük, akik kompetensek az oktatás infrastruktúrájában is, és ez nem én vagyok.” Wilkerson immáron tíz éve tagja a Smithsonian Institution igazgatótanácsának, valamint a washingtoni Hirshhorn Museuménak is.

 

Források: dlandavidson.com.au, theartnewspaper.com


magritte-christies.jpg
KÖRKÉP – Max Ernst, René Magritte és Joan Miró

A tavalyi év kihívásokkal teli légköre, az aukciósházak bevételeinek visszaesése nem adott túl sok okot a bizakodásra – azonban a 2021-es évet mégis az optimizmus lengi körül. A Christie’s két márciusra kihirdetett árverésén is jelentős érdeklődésre számítanak. Most az egyik ilyen aukciós anyag – amely a szürrealizmus nagy alakjainak műveit kínálja eladásra – három alkotásával foglalkozunk: Max Ernst, René Magritte és Joan Miró egy-egy művével.

Lee-Miller-scaled-e1611858057901-1536x1216.jpg
KÖRKÉP – Man Ray és baráti köre

Man Ray utolsó asszisztense, Lucien Treillard magángyűjteménye kerül kalapács alá március 2-án a Christie's párizsi székházában. A kollekcióban a szürrealizmus nagy mesterének tárgyai, fotói, könyvei, kéziratai és litográfiái szerepelnek, amelyek nemcsak azért érdekesek, mert betekintést engednek Man Ray munkásságába, hanem mert baráti köre is feltérképezhető általuk.

Képernyőfotó 2021-02-04 - du. 8.55.06.jpg
KÖRKÉP – Van Gogh rajza egy ismeretlen lányról

Van Gogh rajzai sokszor háttérbe szorulnak festményei mellett, ám most a Christie’s londoni aukciójának egyik sztártétele éppen egy ilyen alkotás. A portré egy fiatal lányt ábrázol, akinek kiléte mind a mai napig ismeretlen. Most elmondjuk, mitől olyan különleges az alkotás, és miért is esélyes arra, hogy megdöntse a művész rekordját.

Christo_JeanneClaude_48HowardNY-Photo-by-Wolfgang-Volz-©-The-Estate-of-Christo-V.-Javacheff-1024x698.jpg
KÖRKÉP – Christo és Jeanne-Claude gyűjteménye

Ritkán fordul elő, hogy egy legendás művészházaspár személyes gyűjteménye kerül kalapács alá. A Sotheby’s februári aukcióján Christo és Jeanne-Claude kollekciójára lehet licitálni, ami nemcsak azért érdekes, mert a két alkotó érdeklődéséről és ízléséről tanúskodik, hanem mert olyan kapcsolati szálakat is felvázol, amelyekre eddig nem derült fény.

letan.jpg
KÖRKÉP – Egy megszállott gyűjtögető kollekciója

A héten egy különleges aukciós anyag kerül terítékre, méghozzá Pierre Le-Tan illusztrátor és díszlettervező gyűjteménye, aki – munkájához hűen – rengeteg műalkotással és tárggyal vette körbe magát párizsi lakásában.

im-282282.jpeg
KÖRKÉP – Évindító aukciók

A tavalyi év káosza a művészeti piacot sem kerülte el: a gazdasági helyzet alakulása visszaszorította az eladásokat, a kiállítások mellett az aukciókat is át kellett költöztetni az online térbe. Az idei év azonban a bizakodásról szól, vásárok és árverések sorát tervezik megvalósítani az elkövetkező hónapokban. Mi is ebben bízunk, ezért útjára indítjuk új rovatunkat, amiben a műkereskedelem legfontosabb és legérdekesebb történéseit mutatjuk be – aukciós rekordokkal, méltatlanul ismeretlen művészek történeteivel vagy éppen meghökkentő adatokkal.

wong_lotus.jpg
KÖRKÉP – Feltörekvő művészek aukciója

A Phillips március 3-ai árverésén fiatal, feltörekvő tehetségek műveit vonultatja fel. Az eladásra szánt alkotások között szerepelnek az autodidakta festő, Matthew Wong művei is, aki néhány éve, fiatalon hunyt el, ám rövid ideig tartó pályafutása ellenére tavaly felkerült a legkeresettebb és legnagyobb forgalmat generáló kortárs művészek listájára.

talbot.jpeg
KÖRKÉP – A Sotheby’s évfordulós aukciója

Ötvenéves a Sotheby's fotográfiai részlege, amelyet egy grandiózus árveréssel ünnepel meg az aukciósház. A jubileum alkalmából ötven ikonikus fénykép kerül kalapács alá, méghozzá a valaha élt legbefolyásosabb fotósok munkáiból.

084N09398_8FN55.jpeg
KÖRKÉP – Női aukció

A Sotheby's az első kizárólag női művészek munkáit felsorakoztató aukciójára készül. Hogy mennyire jó ötlet elkülöníteni a női alkotókat, és hogy egyáltalán van-e létjogosultsága egy szegregált értékesítésnek 2021-ben – erről megoszlanak a vélemények. Mi most értékítélet helyett megnézünk néhány művet (és alkotóját), amik bekerültek a válogatásba, illetve felvázoljuk nagy vonalakban, miért is fontos a női művészek munkásságával foglalkozni a műkereskedelemben.

monet_sothebys.jpeg
KÖRKÉP – Monet vízililiomai

A nagy francia impresszionista festő, Claude Monet egyik kedvenc témája a vízililiom volt, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy kétszázötven vásznat festett kedvelt virágairól. Most egy ilyen alkotás kerül kalapács alá a Sotheby’s árverésén, amiért nem kis összegre, cirka 40–60 millió dollárra (12–18 milliárd forint) számít az aukciósház.

basquiat_christies.jpg
KÖRKÉP – A nagy Basquiat-boom

Tavaly, amikor már javában zajlott a pandémia, majdnem megdőlt Jean-Michel Basquiat saját rekordja egy több mint 100 millió dolláros vásárlással, s alig egy hónapja tarolt egy alkotása az ázsiai piacon is. Most két újabb műve kerül kalapács alá, méghozzá nem kevés összegért. Az sem kizárt, hogy újabb rekord születik...

25115530-mississippi-river-1960-1_article_2000x1769.jpeg
KÖRKÉP – Egy életre szóló barátság művész és orvos között

Yayoi Kusama az 1950-es években költözött Japánból New Yorkba, ekkor barátkozott össze dr. Teruo Hirose-zal. Az orvos, aki a művészet nagy hódolójaként gyakran pro bono kezelte művész betegeit, sokszínű gyűjteményt hozott össze praxisa során. Most egészen ritkán látható korai Kusama-művek kerültek ki a kollekcióból, amelyekre a Bonhams New York-i aukcióján lehetett licitálni.

Chruchill_koutoubia_mosque.jpeg
KÖRKÉP – Winston Churchill mint festő

A londoni Christie's árverésén kalapács alá kerülnek Winston Churchill festményei. Az egykori brit miniszterelnököt elsősorban nem festőként tartjuk számon, most azonban több festménye is előtérbe került.

saloua-raouda-choucair_fraction-module_1947-1951_colloue-abstraction_aware_women-artists_artistes-femmes-1500x1046.jpeg
KÖRKÉP – Absztrakt nők

A párizsi Pompidou nagyszabású kiállítással nyitott újra a pandémia miatti zárvatartás után: több mint száz női alkotó absztrakt művészethez való hozzájárulását mutatja be egészen az 1980-as évekig. Bár főként a kevésbé ismert alkotókra fókuszálnak – és néhány ismertebb név is bekerült a válogatásba –, mi most a kiállítás apropóján mutatunk egy listát arról, mely (nem csak absztrakt) női művészek taroltak a tavalyi év árverésein.