Artmagazin
X_artmagazin_125_cover_new.jpg

Artmagazin 125

Karácsonyi számunk (ami egyébként a 125. Artmagazin) címlapján egy 18. századi angol művész, Mary Delany magyalt ábrázoló akvarellje. A róla szóló cikkből kiderül, honnan jön a „kékharisnya” kifejezés, és milyen közegben bontakozhatott ki egy speciális, botanikai nőművészet. 

Megvártuk a karácsonyt, hogy hírt adjunk a kisszebeni oltár több évtizedes felújításának eredményéről, hiszen annak középpontjában Madonna a kisdeddel szobor látható: ha jól megnézzük, a Kisjézus késő gótikus anyukája hajába kapaszkodik. (A restaurálás kapcsán szó esik egy nemrég megjelent könyvről is, ami azokat az épületeket listázza, amelyek jó esetben műemlékké válhatnak a magyar brutalizmus fontos példáiként.) 

A moszkvai Darwin Múzeumról szóló cikkünkben is van kisded, de őt anyukája, a múzeum kutatója kis csimpánzbébikkel összehasonlítva tanulmányozta, amiről érdekes fotóanyag maradt fenn, akárcsak a több ezer kitömött állatot őrző múzeumi terekről. 

A járvány miatt megnövekedett az otthon töltött órák száma – ennek kapcsán nézzük végig Rippl-Rónai József otthonképeit, a festő családtagjait is bemutatva. Ő Párizsból költözött haza, hogy saját, szerető közegében éljen és dolgozzon, e számunk fő interjúalanya, Kuchta Klára pedig inkább elhagyta Magyarországot és Svájcban telepedett le, hogy szabadon alkothasson. Textilművészként a különböző fonalak mellett a természetes szálak is érdekelték, sokáig foglalkozott hajjal, hajszálakkal, hogy később a testetlen vonalig, a fényig jusson el. 

A fény játssza a főszerepet abban, Z. Gács György kozmikus karácsonyfájában is, ami makettként a kortárs építészet üdvözlésére született, megvalósult műként pedig 7 méteres mozgó, világító szoborként hirdette a valamikori szocialista nagyvállalatot, az autókat forgalmazó és javító AFIT-ot a Váci úton. 

Írunk még az Artmagazin idei legszebb stand díjasáról, a Főfoto nevű új közösségi és kiállítóhelyről, illetve az általuk az idei Art Marketen kiállított Varga Mattiról, de végignézzük a Telekom gyűjteményből a Ludwig Múzeumban rendezett kiállítást is. Megemlékezünk a nemrég elhunyt Konok Tamásról, akinek műveiből kiállítás látható a Molnár Ani Galériában, és ajánljuk olvasásra Szüts Miklós A Földön élni ünnepély című könyvét, akárcsak Margaret Atwood fiktív kanadai kortárs festőnőt főszereplőnek választó regényét. Mert otthon maradni és olvasni biztonságos. Olvassátok az Artmagazint, boldog karácsonyt! Ja, és a szerkesztőség tagjai integetnek nektek az első oldalon, egy Zoom-értekezlet képernyőfotójáról!

Topor Tünde

TARTALOM:

4
ARTANZIX 

8
Műemlékvédelem
Topor Tünde
ARS UNA Avagy mi köze a Kisszebeni oltárnak a magyar brutalizmushoz? 

14
Dioráma Virág Judit
RIPPL-RÓNAI OTTHONKÉPEI
Dioráma a festmények és visszaemlékezések alapján 

24
Interjú
Lukács Viola
FOGTAM EGY KALAPÁCSOT, ÉS ÖSSZETÖRTEM A TÜKÖRKÉPEMET
Interjú Kuchta Klárával 

34
Egy mű Endre Patxi
KOZMIKUS KARÁCSONYFA
Z. Gács György: A kortárs építészet üdvözlése, 1968 

38
Interjú
Martos Gábor
MEGSZŰNIK AZ ANYAG, ÉS LÉTREJÖN VALAMI SZELLEMI
Egy régi beszélgetés Konok Tamással 

44
Kiállítás Lépold Zsanett
EGYENSÚLYBAN
A Deutsche Telekom gyűjteményéről 

48
Múzeum Mélyi József
STEINERTŐL MICSURINIG ÉS VISSZA
A Darwin Múzeum Moszkvában 

54
Interjú
Szilágyi Róza Tekla
DÍJ A LEGSZEBBNEK EGY KIFEJEZETTEN NEM SZÉP ÉVBEN
Eladható, friss, tehetséges 

58
Nő/kert
Szikra Renáta
FLORA DELANICA
Mary, Mary, kicsi Mary, mi nyílik a kertedben? 

66
Tanulmány
Darabos Edit
PÖTTYÖS, KOCKÁS, NAPKERESZTES, VIRÁGMINTÁS, AVAGY A MODERN ÉLETÉRZÉS
A bécsi Secession-kiállítás katalógusának utóélete 

74
Gutenberg-galaxis
Lépold Zsanett
KORTÁRSUNK, ELAINE
Margaret Atwood: Macskaszem 

76
Gutenberg-galaxis
Fáy Miklós FODRÁSZ ÉS TRAFIKOS
Szüts Miklós: A Földön élni ünnepély 

78
Fáy Miklós
ARTANZIX