KÖRKÉP – James Christie, az ékesszólás királya (1. rész)

A nyár igazi uborkaszezonnak számít az aukciós piacon: ilyenkor a legnagyobb kereskedőházak már az őszi és téli árveréseiket szervezik, készülnek az év végi hajrára. Éppen ezért most rendhagyó módon egyetlen aukciósház, a Christie’s születését járjuk körül, hogy milyen úton-módon építette ki monumentális kereskedői hálózatát James Christie, aki unalmas pénzügyi tranzakciókból showműsorrá avanzsálta az árveréseket.

A Christie’s aukciósház tevékenységének hivatalosan elismert kezdete 1766. december 5-re, egy pénteki napra esett, amikor James Christie Londonban „egy (elhunyt) nemesember háztartási bútorainak, ékszereinek, tányérjainak, lőfegyvereinek stb.” eladását szervezte meg. Az árverésen többek között egy pár lepedő, két párnahuzat és két éjjeliedény is szerepelt – az elhunyt tulajdonos otthonából származó mindenféle háztartási eszköz kiárusítása akkoriban is banális ügyletnek számított. Ám történetesen ez volt James Christie első aukciója a Pall Mallon található állandó üzletének falai között. Az első árverések még visszafogott keretek között zajlottak, de ettől a naptól kezdve a Christie's márkanév folyamatosan növekedett – mára pedig nemzetközi vállalattá nőtte ki magát, amely 2016-ban ünnepelte fennállásának 250. évfordulóját.

James Christie (1730–1803), a tehetséges üzletkötő

James Christie 1730-ban született a skóciai Perthben, viszonylag szerény családi körülmények között. Rövid időre belépett a Királyi Haditengerészethez, de 1750 körül leszerelt. Miután Londonba költözött, egy Annesley nevű férfinél talált állást, aki aukciósházat vezetett a Covent Gardenben. Az igazgató hamarosan társául fogadta a fiatal és vállalkozó szellemű Christie-t, ő pedig fáradhatatlanul dolgozott, hogy megszerezze a szükséges tapasztalatot és anyagiakat ahhoz, hogy önálló vállalkozásba kezdjen. 1766-ban megvalósította ambícióját, és első árveréseit Richard Dalton királyi nyomdász és könyvkereskedő Pall Mallon álló raktárában tartotta meg. A hely már rendelkezett némi nívóval, mivel a Királyi Akadémia legelső kiállításait is itt rendezték meg. Igyekezett minél szélesebb körű ismereteket szerezni a piaci gyakorlatról, főként a francia példát másolta: összegyűjtötte a tételeket, és gondosan kiadott egy-egy katalógust is minden eladáskor. Christie elég talpraesett volt ahhoz is, hogy tartós kapcsolatot alakítson ki fontos emberekkel, köztük Robert Ansell kereskedővel, aki értékes tengerentúli gyűjteményeket szerzett számára, és akivel olyannyira jó munkakapcsolatot ápolt, hogy 1777 és 1784 között még üzlettársa is lett.

Szoros kapcsolatban a londoni művészeti elittel 

Christie később nagyobb helyiségbe költözött, egy kicsit feljebb a Pall Mallon, és illusztris szomszédra bukkant: Thomas Gainsborough-ra. Az árverező hamarosan szoros barátságot kötött a londoni művészeti elit felsőbb rétegeinek tagjaival is. Rendszeresen látták együtt vacsorázni Horace Walpole íróval, politikussal és gyűjtővel, Joshua Reynolds festővel, David Garrick színházi rendezővel és egy bizonyos Richard Tattersallal, az első versenyló-árverési ház alapítójával. Ez az előkelő klub Christie’s Fraternity of God Parents (azaz Christie Istenszülők Testvérisége) néven vált ismertté.

James Christie maga nem volt művészeti szakértő, ezért rendszeresen kikérte barátai tanácsát az értékbecsléssel kapcsolatban. Azoknak, akik segítettek neki, jó okuk volt rá: például 1778-ban Thomas Gainsborough (1727–1788) ingyen megfestette barátja portréját azzal a feltétellel, hogy a vásznat az aukciós teremben, igen feltűnő helyen akasztják fel. A festő így saját maga számára is előnyös alkut kötött – érvényesítette pozícióját és művészi tekintélyét.

800px thomas gainsborough english portrait of james christie 1730 1803 google art project

Thomas Gainsborough: Portrait of James Christie (James Christie portréja). Forrás: Wikimedia Commons

Vérbeli „showman”

Ekkoriban az árverések hétköznapi dolognak számítottak; James Christie azonban szórakoztatóvá tette őket, és mind a feltörekvő középosztályt, mind a tehetős gyűjtőket és műértőket megcélozta, így a képzőművészeti árveréseket társadalmilag elfogadott tevékenységként legitimálta. Az üzleti ügyletek társasági eseményekké váltak, kiállítóterme pedig azon kevés londoni helyek egyike lett, ahová az emberek szabadon beléphettek és megtekinthették a régi mesterek festményeit még a nyilvános múzeumok megjelenése előtt. A meggyőző modoráról és ékesszólásáról ismert Christie igazi showműsorrá alakította aukcióit: egy emelvényre állított íróasztal mögül szórakoztatta a tömeget – az asztalt egy másik igen prominens barátja, Thomas Chippendale asztalosmester méretre készítette neki. Ez, a mai árverések törzsvendégei számára oly ismerős színpadkép akkoriban forradalmi újítás volt, és a figyelmet az árverezőre irányította. Előrehajolva, homlokára tolt szemüveggel és kalapáccsal a kezében csábította a licitálókat, hogy váljanak csak meg attól az „50 000 fonttól, egy kis semmiségtől”, ahogyan az A Specious Orator (Egy megnyerő szónok) című 1794-es gúnyrajzon is látható.

Christie kiváló kommunikátor volt, és különböző – kifizetődő – üzleti stratégiákat dolgozott ki. Megnyitókat és esténként fogadásokat szervezett. Részesedést vásárolt két újságban, a Morning Chronicle-ben és a Morning Postban, amelyekben a jövőbeli eladásokat és a zártkörű megtekintési napokat hirdette.

The specious orator james christie

Az A Specious Orator (Egy megnyerő szónok) című 1794-es gúnyrajz. Forrás: artprice.com


Forrás: artprice.com


magritte-christies.jpg
KÖRKÉP – Max Ernst, René Magritte és Joan Miró

A tavalyi év kihívásokkal teli légköre, az aukciósházak bevételeinek visszaesése nem adott túl sok okot a bizakodásra – azonban a 2021-es évet mégis az optimizmus lengi körül. A Christie’s két márciusra kihirdetett árverésén is jelentős érdeklődésre számítanak. Most az egyik ilyen aukciós anyag – amely a szürrealizmus nagy alakjainak műveit kínálja eladásra – három alkotásával foglalkozunk: Max Ernst, René Magritte és Joan Miró egy-egy művével.

Lee-Miller-scaled-e1611858057901-1536x1216.jpg
KÖRKÉP – Man Ray és baráti köre

Man Ray utolsó asszisztense, Lucien Treillard magángyűjteménye kerül kalapács alá március 2-án a Christie's párizsi székházában. A kollekcióban a szürrealizmus nagy mesterének tárgyai, fotói, könyvei, kéziratai és litográfiái szerepelnek, amelyek nemcsak azért érdekesek, mert betekintést engednek Man Ray munkásságába, hanem mert baráti köre is feltérképezhető általuk.

talbot.jpeg
KÖRKÉP – A Sotheby’s évfordulós aukciója

Ötvenéves a Sotheby's fotográfiai részlege, amelyet egy grandiózus árveréssel ünnepel meg az aukciósház. A jubileum alkalmából ötven ikonikus fénykép kerül kalapács alá, méghozzá a valaha élt legbefolyásosabb fotósok munkáiból.

wong_lotus.jpg
KÖRKÉP – Feltörekvő művészek aukciója

A Phillips március 3-ai árverésén fiatal, feltörekvő tehetségek műveit vonultatja fel. Az eladásra szánt alkotások között szerepelnek az autodidakta festő, Matthew Wong művei is, aki néhány éve, fiatalon hunyt el, ám rövid ideig tartó pályafutása ellenére tavaly felkerült a legkeresettebb és legnagyobb forgalmat generáló kortárs művészek listájára.

im-282282.jpeg
KÖRKÉP – Évindító aukciók

A tavalyi év káosza a művészeti piacot sem kerülte el: a gazdasági helyzet alakulása visszaszorította az eladásokat, a kiállítások mellett az aukciókat is át kellett költöztetni az online térbe. Az idei év azonban a bizakodásról szól, vásárok és árverések sorát tervezik megvalósítani az elkövetkező hónapokban. Mi is ebben bízunk, ezért útjára indítjuk új rovatunkat, amiben a műkereskedelem legfontosabb és legérdekesebb történéseit mutatjuk be – aukciós rekordokkal, méltatlanul ismeretlen művészek történeteivel vagy éppen meghökkentő adatokkal.

letan.jpg
KÖRKÉP – Egy megszállott gyűjtögető kollekciója

A héten egy különleges aukciós anyag kerül terítékre, méghozzá Pierre Le-Tan illusztrátor és díszlettervező gyűjteménye, aki – munkájához hűen – rengeteg műalkotással és tárggyal vette körbe magát párizsi lakásában.

Christo_JeanneClaude_48HowardNY-Photo-by-Wolfgang-Volz-©-The-Estate-of-Christo-V.-Javacheff-1024x698.jpg
KÖRKÉP – Christo és Jeanne-Claude gyűjteménye

Ritkán fordul elő, hogy egy legendás művészházaspár személyes gyűjteménye kerül kalapács alá. A Sotheby’s februári aukcióján Christo és Jeanne-Claude kollekciójára lehet licitálni, ami nemcsak azért érdekes, mert a két alkotó érdeklődéséről és ízléséről tanúskodik, hanem mert olyan kapcsolati szálakat is felvázol, amelyekre eddig nem derült fény.

Képernyőfotó 2021-02-04 - du. 8.55.06.jpg
KÖRKÉP – Van Gogh rajza egy ismeretlen lányról

Van Gogh rajzai sokszor háttérbe szorulnak festményei mellett, ám most a Christie’s londoni aukciójának egyik sztártétele éppen egy ilyen alkotás. A portré egy fiatal lányt ábrázol, akinek kiléte mind a mai napig ismeretlen. Most elmondjuk, mitől olyan különleges az alkotás, és miért is esélyes arra, hogy megdöntse a művész rekordját.

084N09398_8FN55.jpeg
KÖRKÉP – Női aukció

A Sotheby's az első kizárólag női művészek munkáit felsorakoztató aukciójára készül. Hogy mennyire jó ötlet elkülöníteni a női alkotókat, és hogy egyáltalán van-e létjogosultsága egy szegregált értékesítésnek 2021-ben – erről megoszlanak a vélemények. Mi most értékítélet helyett megnézünk néhány művet (és alkotóját), amik bekerültek a válogatásba, illetve felvázoljuk nagy vonalakban, miért is fontos a női művészek munkásságával foglalkozni a műkereskedelemben.

monet_sothebys.jpeg
KÖRKÉP – Monet vízililiomai

A nagy francia impresszionista festő, Claude Monet egyik kedvenc témája a vízililiom volt, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy kétszázötven vásznat festett kedvelt virágairól. Most egy ilyen alkotás kerül kalapács alá a Sotheby’s árverésén, amiért nem kis összegre, cirka 40–60 millió dollárra (12–18 milliárd forint) számít az aukciósház.

basquiat_christies.jpg
KÖRKÉP – A nagy Basquiat-boom

Tavaly, amikor már javában zajlott a pandémia, majdnem megdőlt Jean-Michel Basquiat saját rekordja egy több mint 100 millió dolláros vásárlással, s alig egy hónapja tarolt egy alkotása az ázsiai piacon is. Most két újabb műve kerül kalapács alá, méghozzá nem kevés összegért. Az sem kizárt, hogy újabb rekord születik...

25115530-mississippi-river-1960-1_article_2000x1769.jpeg
KÖRKÉP – Egy életre szóló barátság művész és orvos között

Yayoi Kusama az 1950-es években költözött Japánból New Yorkba, ekkor barátkozott össze dr. Teruo Hirose-zal. Az orvos, aki a művészet nagy hódolójaként gyakran pro bono kezelte művész betegeit, sokszínű gyűjteményt hozott össze praxisa során. Most egészen ritkán látható korai Kusama-művek kerültek ki a kollekcióból, amelyekre a Bonhams New York-i aukcióján lehetett licitálni.

Chruchill_koutoubia_mosque.jpeg
KÖRKÉP – Winston Churchill mint festő

A londoni Christie's árverésén kalapács alá kerülnek Winston Churchill festményei. Az egykori brit miniszterelnököt elsősorban nem festőként tartjuk számon, most azonban több festménye is előtérbe került.

saloua-raouda-choucair_fraction-module_1947-1951_colloue-abstraction_aware_women-artists_artistes-femmes-1500x1046.jpeg
KÖRKÉP – Absztrakt nők

A párizsi Pompidou nagyszabású kiállítással nyitott újra a pandémia miatti zárvatartás után: több mint száz női alkotó absztrakt művészethez való hozzájárulását mutatja be egészen az 1980-as évekig. Bár főként a kevésbé ismert alkotókra fókuszálnak – és néhány ismertebb név is bekerült a válogatásba –, mi most a kiállítás apropóján mutatunk egy listát arról, mely (nem csak absztrakt) női művészek taroltak a tavalyi év árverésein.

tjapaltjarri-tommy-lowry-two-men-dreaming-at-kuluntjarranya.jpeg
KÖRKÉP – Sivatagi kozmológia

L. John és Barbara Wilkerson eladják Tommy Lowry Tjapaltjarri-festményüket egy melbourne-i galérián keresztül, hogy ezzel finanszírozzanak egy új amerikai egyetemi programot. A program célja, hogy az ausztrál őslakos kurátorok „helyet kapjanak a globális múzeumi világ asztalnál”.

Képernyőfotó 2021-07-08 - du. 6.31.33.jpg
KÖRKÉP – A Dürer ihlette nyúltól Leonardo medvéjéig

A héten három, júliusi aukciókon szereplő mű kerül reflektorfénybe: egy nyulat ábrázoló rajz, amely szembetűnően Dürer hatása alatt született, egy tragikus sorsú skót királyné portréja, akit egy holland emigráns festő örökített meg, és egy apró, ám annál lenyűgözőbb, medvefejet ábrázoló Leonardo-rajz.

christo_arc_de_triomphe_large_7.jpeg
KÖRKÉP – Christo és a Diadalív

A Sotheby's őszi párizsi aukcióján Christo alkotásait kínálják eladásra, az értékesítés bevételét pedig a művész posztumusz monumentális párizsi projektjének, a Diadalív becsomagolásának finanszírozására fordítják.