KÖRKÉP – James Christie, az ékesszólás királya (2. rész)

A nyár igazi uborkaszezonnak számít az aukciós piacon: ilyenkor a legnagyobb kereskedőházak már az őszi és téli árveréseiket szervezik, készülnek az év végi hajrára. Éppen ezért most rendhagyó módon egyetlen aukciósház, a Christie’s születését járjuk körül, hogy milyen úton-módon építette ki monumentális kereskedői hálózatát James Christie, aki unalmas pénzügyi tranzakciókból showműsorrá avanzsálta az árveréseket.

Fókuszban a festészet

A vállalkozó szellemű Christie hamarosan rájött, hogy a lepedők és konyhai edények árusításával nem sokra megy, ezért 1767. március 21-én megrendezte első festményárverését – „a kontinensről hozott olasz, francia és flamand festmények igazi, értékes gyűjteményével” –, amely csak mérsékelt sikert aratott. A negyvenegy tételből mindössze tíz talált vevőre, és az árverés végösszege alig haladta meg a kétszáz fontot (alig több, mint 84 ezer forint). De ő kitartott ambiciózus ötlete mellett, és szónoklataival, valamint személyes kapcsolataival sikerült több, nagy feltűnést keltő eladást is szerveznie, miközben a művészeti értékesítés módszerét is részletesen kidolgozta.

1778-ban Lord Orford felkereste őt, hogy becsülje fel a néhai apja, Sir Robert Walpole tulajdonát képező festményeket Houghton Hallból. Christie viszont Benjamin I. West és Giovanni Battista Cipriani festők, valamint Philippe Joseph Tassaert festőművész-kereskedő szakértelmét vette igénybe. Ezután megszervezte a gyűjtemény magáneladását Nagy Katalin orosz cárnőnek 40 455 fontért (több, mint 17 millió forint).

1780-ban George Stubbs Gimcrack on Newmarket Heath (Gimcrack a Newmarket Heath-en) című, egy trénert, egy zsokét és egy istállófiút ábrázoló festményét, először a Christie's árverésén adták el. A képet George St. John, Bolingbroke majdani vikomtja vásárolta meg 27 guineáért (több, mint egymillió forint). Gimcrack a 18. század egyik leghíresebb versenylova volt. Lóversenyző társaitól eltérően Stubbs az állatok egyediségét akarta megörökíteni lóportréin, anatómiailag a lehető legprecízebben. A festmény egy nyugodt pillanatot rögzít Gimcrack és zsokéja között. A sportművészet történetének ezen remekműve, amely azóta négyszer kelt el a Christie's árverésén, 2011-ben több, mint 36 millió dollárért (több, mint 10,9 milliárd forint) cserélt gazdát. 

Gimcrack newmarket heath trainer stable lad jockey 223 36567

George Stubbs: Gimcrack on Newmarket Heath (Gimcrack a Newmarket Heath-en), 1765. Forrás: Wikimedia Commons

James Christie rendszeresen ápolta ismeretségi hálózatát, és szomszédja és barátja, Thomas Gainsborough 1788-ban bekövetkezett halála után „műteremértékesítést” szervezett a festő alkotásaiból. Ugyanígy tett hét évvel később, 1795-ben, Joshua Reynolds halála után is. A Reynolds-árverés katalógusának számos tétele között szerepelt Rembrandt van Rijn Suzanne et les Vieillards (Zsuzsanna és a vének, 1647) című, falapra festett olajképe, amelyet jelenleg a berlini Gemäldegalerie-ben őriznek. A szakértők 2015-ben felfedezték, hogy Reynolds, aki 1769-ben szerezte meg a művet, „jelentős változtatásokat” végzett Rembrandt festményének hátterén – feltehetően javító szándékkal.

Mivel a francia forradalom után rendkívül sok hagyaték maradt gazdátlanul, Christie számos száműzött francia arisztokratát keresett meg kiárusítási célzattal. Így jutott hozzá – szintén 1795-ben – a francia rémuralom alatt elhunyt XV. Lajos szeretőjének, Madame du Barrynak a tulajdonában lévő értékes ékszerekhez. Ez a „puccs” Christie-t egyenesen a piac csúcsára juttatta, ahol cége mindaddig versenytárs nélkül maradt, amíg a Sotheby's az 1950-es években meg nem kezdte az impresszionista és modern festmények nemzetközi értékesítését. 

Mit gondolna ma James Christie az általa alapított aukciósházról? A Christie's napjainkban is a világ egyik vezető aukciósháza – a nemzetközi művészeti piac óriása, nyolcvanöt kirendeltséggel –, és még mindig rekordokat döntöget. Az egyetlen hely, ahol valószínűleg ma is otthon érezné magát, a legendás Great Hall (azaz Nagyterem), ahol a precíz árverési protokoll még mindig az általa meghatározott szabályokat követi. 

1239px rembrandt susanna and the elders

Rembrandt van Rijn: Suzanne et les Vieillards (Zsuzsanna és a vének), 1647

 

Forrás: artprice.com

magritte-christies.jpg
KÖRKÉP – Max Ernst, René Magritte és Joan Miró

A tavalyi év kihívásokkal teli légköre, az aukciósházak bevételeinek visszaesése nem adott túl sok okot a bizakodásra – azonban a 2021-es évet mégis az optimizmus lengi körül. A Christie’s két márciusra kihirdetett árverésén is jelentős érdeklődésre számítanak. Most az egyik ilyen aukciós anyag – amely a szürrealizmus nagy alakjainak műveit kínálja eladásra – három alkotásával foglalkozunk: Max Ernst, René Magritte és Joan Miró egy-egy művével.

Lee-Miller-scaled-e1611858057901-1536x1216.jpg
KÖRKÉP – Man Ray és baráti köre

Man Ray utolsó asszisztense, Lucien Treillard magángyűjteménye kerül kalapács alá március 2-án a Christie's párizsi székházában. A kollekcióban a szürrealizmus nagy mesterének tárgyai, fotói, könyvei, kéziratai és litográfiái szerepelnek, amelyek nemcsak azért érdekesek, mert betekintést engednek Man Ray munkásságába, hanem mert baráti köre is feltérképezhető általuk.

talbot.jpeg
KÖRKÉP – A Sotheby’s évfordulós aukciója

Ötvenéves a Sotheby's fotográfiai részlege, amelyet egy grandiózus árveréssel ünnepel meg az aukciósház. A jubileum alkalmából ötven ikonikus fénykép kerül kalapács alá, méghozzá a valaha élt legbefolyásosabb fotósok munkáiból.

wong_lotus.jpg
KÖRKÉP – Feltörekvő művészek aukciója

A Phillips március 3-ai árverésén fiatal, feltörekvő tehetségek műveit vonultatja fel. Az eladásra szánt alkotások között szerepelnek az autodidakta festő, Matthew Wong művei is, aki néhány éve, fiatalon hunyt el, ám rövid ideig tartó pályafutása ellenére tavaly felkerült a legkeresettebb és legnagyobb forgalmat generáló kortárs művészek listájára.

im-282282.jpeg
KÖRKÉP – Évindító aukciók

A tavalyi év káosza a művészeti piacot sem kerülte el: a gazdasági helyzet alakulása visszaszorította az eladásokat, a kiállítások mellett az aukciókat is át kellett költöztetni az online térbe. Az idei év azonban a bizakodásról szól, vásárok és árverések sorát tervezik megvalósítani az elkövetkező hónapokban. Mi is ebben bízunk, ezért útjára indítjuk új rovatunkat, amiben a műkereskedelem legfontosabb és legérdekesebb történéseit mutatjuk be – aukciós rekordokkal, méltatlanul ismeretlen művészek történeteivel vagy éppen meghökkentő adatokkal.

letan.jpg
KÖRKÉP – Egy megszállott gyűjtögető kollekciója

A héten egy különleges aukciós anyag kerül terítékre, méghozzá Pierre Le-Tan illusztrátor és díszlettervező gyűjteménye, aki – munkájához hűen – rengeteg műalkotással és tárggyal vette körbe magát párizsi lakásában.

Christo_JeanneClaude_48HowardNY-Photo-by-Wolfgang-Volz-©-The-Estate-of-Christo-V.-Javacheff-1024x698.jpg
KÖRKÉP – Christo és Jeanne-Claude gyűjteménye

Ritkán fordul elő, hogy egy legendás művészházaspár személyes gyűjteménye kerül kalapács alá. A Sotheby’s februári aukcióján Christo és Jeanne-Claude kollekciójára lehet licitálni, ami nemcsak azért érdekes, mert a két alkotó érdeklődéséről és ízléséről tanúskodik, hanem mert olyan kapcsolati szálakat is felvázol, amelyekre eddig nem derült fény.

Képernyőfotó 2021-02-04 - du. 8.55.06.jpg
KÖRKÉP – Van Gogh rajza egy ismeretlen lányról

Van Gogh rajzai sokszor háttérbe szorulnak festményei mellett, ám most a Christie’s londoni aukciójának egyik sztártétele éppen egy ilyen alkotás. A portré egy fiatal lányt ábrázol, akinek kiléte mind a mai napig ismeretlen. Most elmondjuk, mitől olyan különleges az alkotás, és miért is esélyes arra, hogy megdöntse a művész rekordját.

084N09398_8FN55.jpeg
KÖRKÉP – Női aukció

A Sotheby's az első kizárólag női művészek munkáit felsorakoztató aukciójára készül. Hogy mennyire jó ötlet elkülöníteni a női alkotókat, és hogy egyáltalán van-e létjogosultsága egy szegregált értékesítésnek 2021-ben – erről megoszlanak a vélemények. Mi most értékítélet helyett megnézünk néhány művet (és alkotóját), amik bekerültek a válogatásba, illetve felvázoljuk nagy vonalakban, miért is fontos a női művészek munkásságával foglalkozni a műkereskedelemben.

monet_sothebys.jpeg
KÖRKÉP – Monet vízililiomai

A nagy francia impresszionista festő, Claude Monet egyik kedvenc témája a vízililiom volt, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy kétszázötven vásznat festett kedvelt virágairól. Most egy ilyen alkotás kerül kalapács alá a Sotheby’s árverésén, amiért nem kis összegre, cirka 40–60 millió dollárra (12–18 milliárd forint) számít az aukciósház.

basquiat_christies.jpg
KÖRKÉP – A nagy Basquiat-boom

Tavaly, amikor már javában zajlott a pandémia, majdnem megdőlt Jean-Michel Basquiat saját rekordja egy több mint 100 millió dolláros vásárlással, s alig egy hónapja tarolt egy alkotása az ázsiai piacon is. Most két újabb műve kerül kalapács alá, méghozzá nem kevés összegért. Az sem kizárt, hogy újabb rekord születik...

25115530-mississippi-river-1960-1_article_2000x1769.jpeg
KÖRKÉP – Egy életre szóló barátság művész és orvos között

Yayoi Kusama az 1950-es években költözött Japánból New Yorkba, ekkor barátkozott össze dr. Teruo Hirose-zal. Az orvos, aki a művészet nagy hódolójaként gyakran pro bono kezelte művész betegeit, sokszínű gyűjteményt hozott össze praxisa során. Most egészen ritkán látható korai Kusama-művek kerültek ki a kollekcióból, amelyekre a Bonhams New York-i aukcióján lehetett licitálni.

Chruchill_koutoubia_mosque.jpeg
KÖRKÉP – Winston Churchill mint festő

A londoni Christie's árverésén kalapács alá kerülnek Winston Churchill festményei. Az egykori brit miniszterelnököt elsősorban nem festőként tartjuk számon, most azonban több festménye is előtérbe került.

saloua-raouda-choucair_fraction-module_1947-1951_colloue-abstraction_aware_women-artists_artistes-femmes-1500x1046.jpeg
KÖRKÉP – Absztrakt nők

A párizsi Pompidou nagyszabású kiállítással nyitott újra a pandémia miatti zárvatartás után: több mint száz női alkotó absztrakt művészethez való hozzájárulását mutatja be egészen az 1980-as évekig. Bár főként a kevésbé ismert alkotókra fókuszálnak – és néhány ismertebb név is bekerült a válogatásba –, mi most a kiállítás apropóján mutatunk egy listát arról, mely (nem csak absztrakt) női művészek taroltak a tavalyi év árverésein.

tjapaltjarri-tommy-lowry-two-men-dreaming-at-kuluntjarranya.jpeg
KÖRKÉP – Sivatagi kozmológia

L. John és Barbara Wilkerson eladják Tommy Lowry Tjapaltjarri-festményüket egy melbourne-i galérián keresztül, hogy ezzel finanszírozzanak egy új amerikai egyetemi programot. A program célja, hogy az ausztrál őslakos kurátorok „helyet kapjanak a globális múzeumi világ asztalnál”.

Képernyőfotó 2021-07-08 - du. 6.31.33.jpg
KÖRKÉP – A Dürer ihlette nyúltól Leonardo medvéjéig

A héten három, júliusi aukciókon szereplő mű kerül reflektorfénybe: egy nyulat ábrázoló rajz, amely szembetűnően Dürer hatása alatt született, egy tragikus sorsú skót királyné portréja, akit egy holland emigráns festő örökített meg, és egy apró, ám annál lenyűgözőbb, medvefejet ábrázoló Leonardo-rajz.

christo_arc_de_triomphe_large_7.jpeg
KÖRKÉP – Christo és a Diadalív

A Sotheby's őszi párizsi aukcióján Christo alkotásait kínálják eladásra, az értékesítés bevételét pedig a művész posztumusz monumentális párizsi projektjének, a Diadalív becsomagolásának finanszírozására fordítják.

jameschristie.jpg
KÖRKÉP – James Christie, az ékesszólás királya (1. rész)

A nyár igazi uborkaszezonnak számít az aukciós piacon: ilyenkor a legnagyobb kereskedőházak már az őszi és téli árveréseiket szervezik, készülnek az év végi hajrára. Éppen ezért most rendhagyó módon egyetlen aukciósház, a Christie’s születését járjuk körül, hogy milyen úton-módon építette ki monumentális kereskedői hálózatát James Christie, aki unalmas pénzügyi tranzakciókból showműsorrá avanzsálta az árveréseket.